Co by to byl za víkend bez něčeho toho sladkého... Obzvlášť, když je tak smutno venku. Mám návrh, uvaříme si čaj/kávu zalezeme si pod deku s knihou/časopisem/pohádkou/někým milým :-) a nevystrčíme nos.
Společnost nám bude navíc dělat mrkvová bábovka. Pěkně vláčná díky obsažené zelenině, žádná dusivá, co je třeba zapíjet, aby lezla do krku. Navíc navoněná kořením a krásně křupavá díky semínkům. Ty můžete směle nahradit třeba vlašskými/pekanovými ořechy, mandlemi, doplnit rozinkami, brusinkami, goji, zázvorem...
Ani nevím, proč tuto retro záležitost nepeču častěji. Raději sahám po muffinech, chlebíčku či jiných formách. Ale dejte těstu podobu, na jakou máte chuť, fungovat bude tak jako tak. Jen bude samozřejmě doba pečení různá.
Mrkvová bábovka se slunečnicovými semínky
- 1 a 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky hřebíčku
- 2 hrnky strouhané mrkve
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce melasy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 celá vejce + 2 bílky
- hrst slunečnicových semínek
V míse jsem si smíchala mouku s kokosem, práškem do pečiva, špetkou soli, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem, hřebíčkem a nastrouhanou mrkví. V menší misce jsem si rozšlehala žloutky s medem, melasou a vanilkovým extraktem. Tekutou směs jsem vlila k sypké a zapracovala. Bílky jsem ušlehala v tuhý sníh a opatrně vmíchala. Nakonec jsem přisypala slunečnicová semínka a ještě lehce promíchala. Tužší těsto jsem vlila do silikonové formy na bábovku a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut.
I když počasí nepřeje, užijte si víkend, odpočiňte si... Já jdu plnit, to co jsem v úvodu předsevzala.... :-)
Tak to vypadá dokonale, hned bych si k té kávě nebo čaji dala :))
OdpovědětVymazatOpravdu moc pěkná :). Chuť pohanky miluju, to bude něco pro mě! :)
OdpovědětVymazatSkvělý recept, to určitě upeču :-)
OdpovědětVymazatVypadá krásně! Dneska bych ji chtěla upéct! Vypadá krásně vláčně, snad nebude tuhá nebo tak něco co by lezlo špatně do krku, miluju mrkev a mrkvové koláče, dorty, v nejbližší době se chytsám péct Carrot Cake, právě od tebe! Máš skvělé recepty, miluju tvůj blog a ráda se sem vracím, včera jsem tu strávila snad 2 hodiny! :D
OdpovědětVymazatLuci, nemůžu jinak, ale musím ti napsat historku spjatou s tímto článkem :D
OdpovědětVymazatPřed obědem jsem dala do trouby také péct bábovku, tentokrát pěkně perníkovou =) Dovařila oběd, sedla ke stolu, jedla a koukala Ti na blog...když jsem viděla tvou bábovku, najednou jsem si vzpomněla na tu svou v troubě!! :D No jen tak tak, ale zachránila jsem jí, takže ti vlastně patří jedno velké DÍK za záchranu mé (málem spálené) bábovky! Nakonec se povedla nádherně, stejně, jako nádherně vypadá tahle tvá! <3
Mimochodem, vůbec mi nějak "sedáš" na chutě, asi máme společnou intuici, já zas před pár dny dopekla také "mrkváček", jen ne do podoby bábovky, ale dortu: http://changelucylife.blogspot.cz/2013/09/recepty-z-me-kuchyne-ix.html
Jinak s bábovkou je tu super tip, myslím, že to určitě zkusím, až se sní tahle málem spálená :D Mrkve mám pořád dost :D
Předevčírem jsem pekla mrkvové muffiny a byly dokonalé. Zrovna jsem si říkala, že je upeču dnes znovu, ale jak vidím tu bábovku, asi zvolím spíš tuto formu.
OdpovědětVymazatOm nom <3 dala bych si
OdpovědětVymazatVypadá to moc dobře. :))
OdpovědětVymazatParádní podzimní recept! :) Také jsem tenhle týden pekla podobný koláč - s dýní hokkaidó, cuketou, rozinkami, vlašáky a mixed spice. Když už se to počasí kazí, tyhle chutě jsou pro zlepšení nálady ideální :) E.
OdpovědětVymazatVypadá skvěle! :-) jdu na to ! Už se nemůžu dočkat zítřejší snídaně :-)
OdpovědětVymazatAhoj, recept vypadá skvěle!!! :))))) Jen dala by se něčím vhodným nahradit melasa??
OdpovědětVymazatjakékoliv jiné sladidlo :-)
VymazatTak jsem ji pekla hodinu a je uvnitr mazlava :-/
OdpovědětVymazatneexistuje univerzální rada, jak dlouho péct a při kolika stupních....
VymazatAhoj, prosim te pri kolika stupnich jsi ji pekla?
OdpovědětVymazatodpovídala jsem již výše, standardně peču na 180 - 200 stupňů, ale záleží na typu a výkonnosti trouby...
VymazatAhoj, za recept moc děkuju! minulý podzim jsem na ni ujížděla, a ted mám v plánu zase :) Akorát jsem od té doby začala koketovat na vegan, tudíž mám otázku, myslíš, že když vajíčka nahradím banánem bude to jedlé a funkční? Moc jsem s tím zatím neexperimentovala, když tam byla funkce vajíček jakožto bílku na sníh... Asi to stejně zkusím a prostě uvidím, jen kdyby si měla náký tip, byla bych moc ráda.) Děkuji! M.
OdpovědětVymazatjá standardně nahrazuji 1 vejce 1 lžící chia semínky či lněnými rozmíchanými se 3 lžícemi vody a nechávám odstát, to je taková klasická veganská náhrada vajec, ale samozřejmě se musí počítat v tomto receptu, že nebude tak nadýchaný díky absenci sněhu.
VymazatAhoj. Prosím tě, nechybí v receptu nějaká tekutá složka? Mléko/olej? Já měla těsto tak tuhé, spíš sypké, že to šlo sotva míchat, sníh by to už nezachránil... Musela jsem přilít mléko a oříškový olej, aby se mi to trochu spojilo :-(
OdpovědětVymazat