Pečená dýně s fetou, česnekem a rozmarýnem

Musím Vás na něco upozornit. Pokud jste odpůrci dýní, moc Vás následujících x příspěvků nepotěší. Podzim se prostě ponese na oranžové vlně. Milovníci této krásky snad budou chrochtat blahem jako já. 


Ano, už loni mezi námi přeskočila jiskra a naše láska nabývá nebývalých rozměrů. Kam se hrabou dýňové kompoty, pohádka našeho dětství :-)


Tentokrát půjde o tu nejprostší úpravu, jednoduše si ji upečeme. To, jestli použijete do salátu, jako přílohu nebo jen tak, přenechám na Vás...



Pečená dýně s fetou, česnekem a rozmarýnem

(cca 2 porce)

Inspirace: Anneskitechen.co.uk

  • 1/2-1 dýně Hokkaido
  • 1 palice česneku
  • svazek rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • chilli
  • skořice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • feta/balkánský sýr




Dýni jsem si omyla, vydlabala a naporcovala na tenké měsíčky. Rozprostřela jsem na pečícím papírem vyložený plech. Palici česneku jsem rozdělila na stroužky, přidala k dýni spolu s rozmarýnem. Poté jsem dochutila solí, pepřem, chilli, skořicí, pokalapa olivovým olejem a posypala rozdrobenou fetou. Dala jsem péct do předehřáté trouby zhruba na 20-30 minut. 


Po vytažení z trouby ucítíte tu nádhernou vůni, spojení dýně s pečeným česnekem, rozmarýnem a navíc sýr... Kéž bych Vám to mohla zprostředkovat a ne jen popsat... prostě musíte zkusit :-) Obecně moc tyto typy sýrů moc nevyhledávám, přijdou mi hrozně slané, obrat nastává v kombinaci se sladší zeleninou. Pro dýni, mrkev, řepu.... jsou jako stvořené...



13 komentářů:

  1. Tu taky doma děláme, moc dobrý!

    OdpovědětVymazat
  2. Nějak si nedokážu tu dýni s fetou představit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja naopak syry typu feta zbožňujem a lásku k dyni som objavila práve toto leto, takže na rovnaký recept mám zálusk už v najbližších dňoch :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já dělám dýni taky podobně se šalvějí místo rozmarýnu a bez sýra, takže mám zase další verzi a my dýni rádi, takže děkuji za inspiraci :) super Renata Němcová

    OdpovědětVymazat
  5. už jí máme doma z babiččiny zahrádky, ale nejdřív půjde na dýňovou polévku ;) takhle pečená je ale taky skvělá.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky se nějak do salátů musím nutit a mám největší chuť na nějaké teplé zemité věci :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to skvěle! Akorát, že jsem dýni nejedla asi sto let, tak si vůbec nedokážu představit, jak to chutná :). Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  8. tak to jsi se přesně trefila do mé noty, já jsem taky milovnice dýní, ještě před pár lety mi nic neříkala, ale pak jsem začala objevovat recepty a je to prostě moje velká radost;) pečenou dýni dělám často, tvoje provedení vypadá lákavě, vyzkouším;)

    OdpovědětVymazat
  9. Dýni bohužel nemusím, není to můj šálek čaje...

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je recept podle mého gusta! Už se těším, až budu dostávat krásná Hokkaiďátka ze zahrádky od mé maminky. Škoda jen, že zbytek rodiny mé nadšení pro dýně nesdílí... Ale co, aspoň zbyde víc pro mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky bych chtěla dostávat :-) to je pozitivní přístup, na jednu stranu mě taky mrzí, když blízcí tato jídla odmítají...

      Vymazat
  11. Tak toto je zatial moj najoblubenejsi recept od teba a uz som ho robila niekolkokrat. Dokonca aj priatelovi to velmi chuti...az na to ze on si k tomu robi este steak :-))

    OdpovědětVymazat
  12. Mnam. Dnes jsme zkouseli. Misto hokkaido dyne homestead oregon. Dokonala souhra chuti. Ta skorice by me nenapadla avsak vse k sobe sedelo dokonale. Dekuji za recept ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)