Semínkový chléb

Asi víte, jaký jsem fanda do "alternativního" pečiva, stačí mrknout na seznam receptů :-) Proto, jakmile se naskytla příležitost, kdy jsem potřebovala něco trvanlivého na cesty, nelenila jsem a pustila se do testování nového chleba. 


Poté, co Sarah na svém blogu zveřejnila recept na svůj Life-changing bread, s podobnými chleby jako by se roztrhl pytel. Tohle je jeho další obdoba. Musím říct, že konzistence tohoto chleba byla zatím nejlepší. Držel až neuvěřitelně pohromadě, a tak se mi podařilo ho nakrájet na velmi, velmi tenké plátky. Vesele tak můžete podávat jako krekry k sýrovému prkénku atd.



Semínkový chléb

Inspirace: http://nyoutritious.com

  • 80 g drcených lněných semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 100 g sezamových semínek
  • 2 lžíce mletého máku
  • 4 lžíce psyllia
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 vejce


V míse jsem si smíchala lněná semínka se slunečnicovými, dýňovými, sezamovými, mákem, psylliem, solí a pohankovou moukou. Přilila jsem olivový olej, vejce a vše důkladně promíchala. Vzniklou směs jsem přendala do pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy a dala péct do předehřáté trouby na 160 stupňů zhruba na 30 minut. Poté jsem vyndala z formy, obrátila chlebíček a pekla dalších třicet minut. Po vychladnutí jsem krájela na tenké plátky.



15 komentářů:

  1. Vypadá to zajímavě. Jen mě zajímá - není chléb moc tvrdý? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to se mi líbí :) V rámci svých aktuálních pokusů sama na sobě chci zkusit omezit lepek a tohle vypadá schůdně a velmi jedle... Jen dotaz - kde se dá sehnat psyllium?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psyllium se dá sehnat v každé lékarně, mají buď ochucené (které se míchá s vodou a vypije) a pak neochucené.Psyllium se právě při bezlepkovém pečení stará o "lepivost".

      Vymazat
    2. jak píše Madla, mají jej lékárny, ale já například kupovala i v drogerii.

      Vymazat
  3. Jé, tak ten určitě brzy vyzkouším. jen dotaz na chuť, chutná prostě semínkově, nebo má takovou tu chuť kupovaných "polystyrénů"?

    OdpovědětVymazat
  4. Mně by se takhle hezky nikdy nepovedl :D semínka bych mohla jíst dennodenně, takže recept si zakládám a doufám, že brzy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  5. Dá se potom zmrazit? Asi ano, že? Děkuju

    OdpovědětVymazat
  6. Nechci dělat reklamu, ale vynikajicí semínkový chleba má nově i brněnské pekařství Makovec, je sice za 79,- ale doporučuju vyzkoušet:) donutil mě hledat recept na semínkový chleba, takže díky, ten váš vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  7. nevíte jak by to vypadalo kdybych tam nedala to psyllium? :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)