Švestková galetta

Prvními posly podzimu jsou pro mě švestky. Kdo mě zná, ví, jak je zbožňuji. Nejlepší je stoupnout pod strom a trhat, trhat, trhat... Vždy jsem okolí školila, aby mě od pojídání odtrhlo a nějakým způsobem odvleklo od stromu nebo by to nedopadlo dobře, je to prostě moje zkáza, opravdu je zbožňuji. Naštěstí se už ze mě stává rozumná holka a neodcházím ze zahrady jako nafouklý balón a nehekám půl dne. Platí stále omílané, všeho s mírou... Když už jsem Vám lehce vylíčila můj vztah k švestkám, možná pochopíte, proč se do jejich zpracování příliš nepouštím, pokud jich tedy nemáme opravdu nadúrodu, kdy je ani já nestíhám jíst :-) 


Jeden z mála počinů byla tato galetka. Máme doma hrozně rádi takové koláče, ať už ve sladké či slané variantě. Těsto bývá krásně vláčné díky jogurtu. Protože ale omezuji mléčné produkty, zkusila jsem jogurt nahradit jablečným pyré a světe div se, funguje to!


Švestková galetta

Těsto
  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 1 lžíce máku
  • špetka soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 175 g jablečného pyré* nebo 150 g jogurtu

Náplň
  • 10-15 švestek dle velikosti
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička pohankové mouky


V míse jsem smíchala pohankovou mouku s ovesnou, mákem a špetkou soli. Přidala jsem jablečné pyré, olivový olej a zpracovala v těsto. Zabalila jsem do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice. 

Švestky jsem si vypeckovala, zasypala skořicí, cukrem, moukou, promíchala a nechala odležet. 

Na pečícím papíře jsem rozválela těsto. Opatrně jsem jej přenesla na plech a pokladla švestkami, okraje jsem ohnula směrem dovnitř. Koláč jsem pekla v předehřáté troubě zhruba 30 minut.


--------------------------------------------------------------------------------
*jablečné pyré vyrábím sama, ale běžně seženete např. v DM drogeriích, Kauflandu atd. Na domácí výrobu stačí rozvařit jablka s trochou vody. Kdo chce, dosladí, přidá skořici či jiné koření...

15 komentářů:

  1. Vypadá to božsky! Jako jablečné pyré máš rozmixovaná jablka s něčím nebo nějaké kupované?

    OdpovědětVymazat
  2. To zní skvěle. Doma teď máme lavor švestek od babi ze zahrádky, a tak je snídám i svačím každý den :-D Ve spojení se skořicí bych se po nich mohla taky utlouct.
    A můžu tedy nahradit pyré jogurtem? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to by mě taky zajímalo, pyré bohužel nevedu ale dostala jsem včera kýbl švestek:DD

      Vymazat
    2. Samozřejmě, stačí kouknout do starších receptů. Doteď jsem vždy používala 1 kelímek jogurtu (150 g) = 175 g jablečného pyré (stačí jen rozvařit jablka)

      Vymazat
    3. Perfekní díky moc!! určitě to vyzkouším!

      Vymazat
  3. Juu to musim zkusit :-P po svestkach me boli pupicek protoze obcas taky neodhadnu mnozstvi... :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Jestli můžu poradit,tak jablečné pyré dělám bez vaření- jablka nastrouhám na jemném struhadle.Myslím,že je to tak lepší.Přece jenom vaření ničí všechno to dobré,co v ovoci je.Jinak recept je parádní! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám obavy, že tak nezískám požadovanou konzistenci do receptu...

      Vymazat
  5. Ty si ta nejlepší ženská na světě! Všechno od tebe je naprosto skvělé!

    OdpovědětVymazat
  6. Včera upečeno, již snězeno, jen jsem přidala do těsta sojový jogurt a také k švestkám hrušky, bylo to luxusní, moc děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já děkuji za důvěru a vyzkoušení receptu :-)

      Vymazat
    2. Vyzkoušela jsem již více receptů a jsem opravdu nadšená, jelikož jsem veganka, tak jich je hodně veganských a které nejsou upravím :o)

      Vymazat
    3. Tak jsem upekla a snedla, chutnalo mi. Vyhybam se psenici takze testo bylo jen ovesne, nevyhybam se vejcim takze jsem tam misto pyre/jogurtu dala 1 vejce, aby drzelo :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)