Dýňové muffiny

Konečně se neuchylujeme jen k dýňovým kompotům, ale nebojíme se trochu experimentovat a vesele pečeme dýňové sladkosti...dýňové páje, chlebíčky, bábovky, muffiny, buchty, granoly, lívance, sušenky atd. Tolik bych toho chtěla vyzkoušet, ale copak to jde vše stíhat? Jedině, že bych jedla 10x denně nebo vařila pro rotu vojáků. Nechcete někdo živit? :-P


Pro Štamgast a Gurmán jsem tentokrát upekla tyto roztomilé dýňové muffinky. Jsou plné samých dobrých ingrediencí, dýňových semínek, ovesných vloček, chia semínek. Doslazované jsou javorovým sirupem, ale poslouží jakýkoliv sirup. Dýňové koření můžete pořídit v Marks&Spencer v oddělení potravin, případně doma vyrobit, recept naleznete zde případně jinde na Internetu. A pokud se Vám nebude chtít složitě shánět koření, či míchat doma, jednoduše přisypte do těsta trochu skořice, zázvoru, muškátového oříšku, nového koření a hřebíčku. A pokud Vás v receptu odradila chia semínka, nezoufejte, 1 lžíce chia semínek či lněných semínek se 3 lžícemi vody, nahrazuje 1 vejce. To určitě má doma každý. Teď už snad nic nebrání, abyste se vrhli na pečení… Ať se vydaří a přeji dobrou chuť J


Dýňové muffiny

Inspirace: http://wholeheartedeats.blogspot.ca

  • 2 hrnky ovesné mouky
  • ½  lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky pumpkim spice
  • ¼ hrnku dýňových semínek
  • ¼ hrnku rozinek
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 1 nastrouhané jablko
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Začala jsem přípravou dýňového pyré. Dýni jsem si omyla, přepůlila, vydlabala, nakrájela na malé kostky a uvařila doměkka. Poté jsem slila přebytečnou vodu a rozmixovala. Na muffiny postačí 1 hrnek pyré. Zbytek jsem uschovala do jiných receptů. 

Na 15 minut jsem dala máčet chia semínka ve vodě. Poté jsem ve velké míse smíchala mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kořením, semínky a rozinkami. V menší misce jsem smíchala mléko s dýňovým pyré, chia semínky, nastrouhaným jablkem, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Tuto tekutou směs jsem pomalu přilévala k sypké a zapracovala. Formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky jsem plnila těstem a ještě na závěr posypala lehce ovesnými vločkami. Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. 



Článek naleznete zde.

8 komentářů:

  1. škoda že už nemáme vlastní dýně. Letos bych alespo'n věděla, co s nimi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jedině koupit. Letos mi přijdou i levnější oproti loňské sezóně...

      Vymazat
  2. Koukám, že jsi na tu dýni poslední dobou ujetá. :) ale vypadá to parádně.

    OdpovědětVymazat
  3. to bude určitě něco podobného jako můj milovaný carrot cake ♥ hurá pro dýni! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, jestli se někde dříve řešilo, myslí se hrnkem prostě hrnek nebo cup? Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)