Krabičkování.... Zimní jáhlový salát

Mám takový návrh. Co byste řekli tomu, kdybych zavedla "rubriku" zaměřenou na krabičkové obědy? Dejme tomu jednou týdně tip na pokrm vhodný a hlavně i dobrý zastudena do práce/školy? 


Věřím, že nejsem sama, kdo dává přednost domácím pokrmům a tajně doufám, že se zdravá a kvalitní strava bude šířit dál a dál a bude nás "krabičkářů" víc a víc. Snad aspoň k tomu mému přání přispěji díky této rubrice.

Když na to přijde, sníst se dá v podstatě všechno. Ne nadarmo se říká, hlad je nejlepší kuchař. Ale já chci víc. Chci si pochutnat. Člověk má hned lepší náladu, cítí se lépe než když do sebe naháže cokoliv, jen aby zahnal hlad. A pak samozřejmě podá i lepší výkon v práci/škole. I proto si nechávám pokrmy, které jsou prostě nejlepší horké na doma a do práce volím jednoduchosti v podobě různých salátů.



Zimní jáhlový salát (4 porce)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com

Salát
  • 1 dýně např. hokkaido, máslová...
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 200 g jáhel v syrovém stavu
  • 1 brokolice
  • hrst salátových listů
  • 200 g hroznového vína
  • 1 avokádo
  • 1 granátové jablko
Zálivka
  • hrst bazalky
  • hrst petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Dýni jsem omyla, přepůlila, vydlabala, a nakrájela na menší kostky. Rozprostřela jsem ji na pečícím papírem vyložený plech, osolila, opepřila a pokapala olivovým olejem. Dala jsem péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Poté jsem si spařila jáhly a dala je vařit na 15 minut. Brokolici jsem rozebrala na růžičky a krátce povařila v osolené vodě. Propláchla jsem ji studenou vodou, aby si zachovala barvu a odložila stranou. Salátové listy jsem omyla, velké kuličky hroznového vína přepůlila, avokádo nakrájela na malé kostičky a granátové jablko oloupala. Na zálivku jsem si prošlehala všechny ingredience. V míse jsem poté promíchala uvařené jáhly s pečenou dýní, brokolicí, salátovými listy, hroznovým vínem, avokádem, granátovým jablkem a pokapala zálivkou. Vše jsem důkladně promíchala a naporcovala do krabiček. 





18 komentářů:

  1. JOJOJOJOOJOO!!!! Prosím dělaj takhle častěji tipy na krabičkové obědy, nemám žádnou inspiraci, a taky doufám,že nás krabičkářů bude více:))!!! Super:))

    OdpovědětVymazat
  2. To je super nápad, ja som za... Môj zvyčajný kuskus s hocičím ma síce zatiaľ nestihol omrzieť, ale zmena nikdy nezaškodí a nová inšpirácia tiež nie:-)... Teším sa :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, taky krabičkuju! Většinou kuskus nebo jinou těstovinu s "něčím", ale moc ráda se nechám inspirovat. :) A v práci máme mikrovlnku, takže klidně uvítám recepty i na ohřívací krabičky. :)

    Pěkný večer
    Runa

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem taky pro více krabičkových obědů! :) je to krása...

    OdpovědětVymazat
  5. Ano prosím!! Také uvítám klidně i ohřívací krabičky. :) Každý den si připravuji do práce krabičky a do školy tahám v krabičkách nakrájenou zeleninu a ovoce. :) a inspirace už dochází. :)

    OdpovědětVymazat
  6. určitě ano....tahám moc krabiček do školy a už mi dochází nápady a nechci jít stále jen těstoviny, kuskus či rýži...a ohřáté brambory já nepolknu, dělá se mi z nich špatně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ja krabičkujem naozaj veľmi často a nejaké nové nápady, čo so sebou na prednášky, alebo do autobusu sa vždy hodia, takže za mňa rozhodne áno, prosím si nejaké tipy, ktorými by som sa občas mohla inšpirovať :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý nápad!!! Přesně dělaný pro moje potřeby. Už jsem otrávená ze studených obědů v práci (nemáme mikrovlnku) a dochází mi nápady na jídla, na kterých bych si pochutnala i za studena. Takových receptů uvítám za týden klidně i několik. Fakt nejlepší nápad.;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Přidávám se ke všem nadšencům krabičkových obědů :) Také připravuji jídlo doma a přineslo mi to už i lepší postavu a menší hlad :) Určitě tedy uvítám dálaší nápady, abych pořád neopakovala kuskus, toritily a mixy zeleniny na milion způsobů :)

    OdpovědětVymazat
  10. Určitě takovou rubriku udělej, je to skvělý nápad, hodit se to určitě bude spoustě lidem. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Určitě jsem pro rubriku, mě většinou dochází fantazie co si dát dobrého k obědu do práce. A tenhle salát je pastva pro oči :)

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto skvělý nápad! Taky krabičkuju, ale nastudeno, protože ohřívat v mikrovlnce nechci a nápadů ubývá. Zatím nosím hlavně dýni, ale tento salát vypadá naprosto úchvatně! Určitě to pomůže, aby Češi začli jíst více zdravého! Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem rozhodně pro! I když do práce teď nechodím (jsem doma s 1,5 letým Kubou) tak tento typ obědů vyhledávám, protože vařit s malým dítkem za zády je dost o nervy! Nevadí mi jíst stejné jídlo několik dní po sobě a oběd je připravený raz dva - stačí vytáhnout z ledničky, popř. ohřát a podávat! Těším se na další inspiraci! Tvůj blog je SUPER!

    OdpovědětVymazat
  14. to vypadá fakt božský, skvělý nápad :) já krabičkuju jen když máme školu od 9ti... :D


    Na mém blogu probíhá giveaway, budu ráda když se zúčastníš. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělý nápad, určitě se nechám ráda inspirovat.. ráda bych jedla zdravě, ale obědy ve škole mi to dost kazí :/

    OdpovědětVymazat
  16. Mňáám!! Tak to si do školy určitě udělám!:)) děkuji za inspiraci ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)