Testování alespoň pro mě nových druhů dýní dále pokračuje. To, že hokkaido není jen oranžová ale i třeba zelená, jsem se už přesvědčila včera. A dnes se pustíme do výroby nudlí ze špagetové dýně.
Ano, ano... vzpomínáte, jak jsem slibovala, že jsem našla náhradníky cuketových nudlí, a že nebudu zatím prozrazovat více? Tak to je další z nich.
Vypadá to celkem složitě nebo spíš trošku neuvěřitelně, že by šlo z upečené dýně jednoduše udělat nudle, ale nic na tom skutečně není. Sama jsem byla skeptická, úplně zbytečně. Výroba těchto nudlí je ještě jednodušší jak v případě cuketových. Jednoduše dáte péct dýni a pak už jen pár tahy vidličkou získáte nudle. Není to úžasné? Já jsem jednoduše nadšená, i proto jsem změnila plán a poskytla Vám tento recept předčasně, i když byl v plánu jiný, sladší. Tak třeba příště.
Špagetová dýně s limetkovo-burákovou omáčkou, brokolicí a kešu (2 porce)
Inspirace: http://www.thefirstmess.com
Omáčka
- 2 lžíce burákového másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- trocha vody
- 1 lžička medu
- šťáva z 1 limetky
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
Dýni jsem přepůlila, semínka vydlabala, položila vydlabanou částí směrem dolů na plech a dala jsem péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů.
Mezitím jsem si dala krátce povařit brokolici v osolené vodě. Jakmile byla poloměkká, slila jsem vodu a propláchla pod proudem studené vody, aby si zachovala barvu.
Na omáčku jsem důkladně prošlehala burákové máslo se sójovou omáčkou, olivovým olejem, vodou, medem, šťávou z limetky, na malé kousky nakrájeným zázvorem a prolisovaným česnekem.
Z upečené dýně jsem táhlými pohyby pomocí vidličky tvořila nudle. Ty jsem lehce osolila, opepřila a promíchala s natrhanou mátou. Rozdělila jsem do misek, zalila omáčkou, doplnila brokolicí a posypala sezamovými semínky a kešu ořechy.
......................................................................................
Na závěr jsem Vám chtěla ještě i tady, protože předpokládám, že mě každý na facebooku nesleduje, moc poděkovat za Vaše hlasy v soutěži blogerka roku, které mě poslaly do finálového kola. Kdybyste mě chtěli i dále podpořit, tady můžete dát svůj hlas.
Na špagetovú dyňu sa chystám snáď už celé veky a zatiaľ som ju stále v žiadnom obchode neobjavila :( Podľa mňa je to úžasná náhrada cestovín, hlavne pre mňa, keďže ich konzumácii sa snažím vyhnúť ako to len ide :D Pekný receptík, takže keď konečne objavím tú dyňu, možno sa inšpirujem ;)
OdpovědětVymazatno vypadá to dokonale! a jak znám tvoje články tak určitě i chutná ♥
OdpovědětVymazatjá si pochutnala :-)
VymazatOpravdu zajímavý recept! Láká mě to ho vyzkoušet.:-)
OdpovědětVymazattak zkus :-)
VymazatTo bych ani nevěřila, že jdou udělat špagety i z dýně, opravdu by mě to nenapadlo. Vypadá to zajímavě, já bych jen vypustila brokolici a byl by to jistě moc dobrý oběd. :)
OdpovědětVymazatJdou :-) každý, ať si upraví dle svých chutí :-)
VymazatUž jsem o špagetovce také četla a moc mě to zaujalo. Jsem sice trochu skeptická, ale po přečtení článku už o poznání méně. Nicméně dělá mi starost, kdy dýni sehnat... V supermarketu jsem ji neviděla, a sousedi nepěstují. Zachránilo by to zelinářství, neboje třeba jít na trh (které u nás nejsou)?
OdpovědětVymazatKaufland ji má, tak ještě tam mrknout :-)
VymazatTak v tom našem ji snad vyprodali :) Budu po ní koukat. Děkuju :)
VymazatAno prosim, stejny problem jako ||Jar!!: Kde se takova spagetova dyne kupuje? Casopisy a blogy jsou ji plne, uz ji chci vazne dlouho vyzkouset, jen na ni ne a ne natrefit...
OdpovědětVymazatDiky, Lucie
Z marketů ji zařadil do sortimentu Kaufland :-)
VymazatPrima, tam chodim pravidelne, budu po ni koukat. L.
VymazatMají ji také v Bille
VymazatMonika
Tento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatNaprosto vynikající, právě jsem doobědvala.. Špagetová dýně sice nebyla na skladě, místo toho jsem použila mrkvové nudle, i s nimi ale omáčka s brokolicí chutnaly báječně.. Děkuji za skvělý tip :)
OdpovědětVymazat