Špagetová dýně s limetkovo-burákovou omáčkou, brokolicí a kešu

Testování alespoň pro mě nových druhů dýní dále pokračuje. To, že hokkaido není jen oranžová ale i třeba zelená, jsem se už přesvědčila včera. A dnes se pustíme do výroby nudlí ze špagetové dýně. 


Ano, ano... vzpomínáte, jak jsem slibovala, že jsem našla náhradníky cuketových nudlí, a že nebudu zatím prozrazovat více? Tak to je další z nich. 



Vypadá to celkem složitě nebo spíš trošku neuvěřitelně, že by šlo z upečené dýně jednoduše udělat nudle, ale nic na tom skutečně není. Sama jsem byla skeptická, úplně zbytečně. Výroba těchto nudlí je ještě jednodušší jak v případě cuketových. Jednoduše dáte péct dýni a pak už jen pár tahy vidličkou získáte nudle. Není to úžasné? Já jsem jednoduše nadšená, i proto jsem změnila plán a poskytla Vám tento recept předčasně, i když byl v plánu jiný, sladší. Tak třeba příště. 



Špagetová dýně s limetkovo-burákovou omáčkou, brokolicí a kešu (2 porce)

Inspirace: http://www.thefirstmess.com

  • 1 špagetová dýně
  • 1/2 košťálu brokolice
  • pár lístků máty
  • sůl, pepř
  • hrst kešu
  • hrst sezamových semínek

Omáčka

  • 2 lžíce burákového másla
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • trocha vody 
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1 limetky
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku


Dýni jsem přepůlila, semínka vydlabala, položila vydlabanou částí směrem dolů na plech a dala jsem péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů. 

Mezitím jsem si dala krátce povařit brokolici v osolené vodě. Jakmile byla poloměkká, slila jsem vodu a propláchla pod proudem studené vody, aby si zachovala barvu.

Na omáčku jsem důkladně prošlehala burákové máslo se sójovou omáčkou, olivovým olejem, vodou, medem, šťávou z limetky, na malé kousky nakrájeným zázvorem a prolisovaným česnekem. 

Z upečené dýně jsem táhlými pohyby pomocí vidličky tvořila nudle. Ty jsem lehce osolila, opepřila a promíchala s natrhanou mátou. Rozdělila jsem do misek, zalila omáčkou, doplnila brokolicí a posypala sezamovými semínky a kešu ořechy. 




......................................................................................
Na závěr jsem Vám chtěla ještě i tady, protože předpokládám, že mě každý na facebooku nesleduje, moc poděkovat za Vaše hlasy v soutěži blogerka roku, které mě poslaly do finálového kola. Kdybyste mě chtěli i dále podpořit, tady můžete dát svůj hlas. 



16 komentářů:

  1. Na špagetovú dyňu sa chystám snáď už celé veky a zatiaľ som ju stále v žiadnom obchode neobjavila :( Podľa mňa je to úžasná náhrada cestovín, hlavne pre mňa, keďže ich konzumácii sa snažím vyhnúť ako to len ide :D Pekný receptík, takže keď konečne objavím tú dyňu, možno sa inšpirujem ;)

    OdpovědětVymazat
  2. no vypadá to dokonale! a jak znám tvoje články tak určitě i chutná ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu zajímavý recept! Láká mě to ho vyzkoušet.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. To bych ani nevěřila, že jdou udělat špagety i z dýně, opravdu by mě to nenapadlo. Vypadá to zajímavě, já bych jen vypustila brokolici a byl by to jistě moc dobrý oběd. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdou :-) každý, ať si upraví dle svých chutí :-)

      Vymazat
  5. Už jsem o špagetovce také četla a moc mě to zaujalo. Jsem sice trochu skeptická, ale po přečtení článku už o poznání méně. Nicméně dělá mi starost, kdy dýni sehnat... V supermarketu jsem ji neviděla, a sousedi nepěstují. Zachránilo by to zelinářství, neboje třeba jít na trh (které u nás nejsou)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaufland ji má, tak ještě tam mrknout :-)

      Vymazat
    2. Tak v tom našem ji snad vyprodali :) Budu po ní koukat. Děkuju :)

      Vymazat
  6. Ano prosim, stejny problem jako ||Jar!!: Kde se takova spagetova dyne kupuje? Casopisy a blogy jsou ji plne, uz ji chci vazne dlouho vyzkouset, jen na ni ne a ne natrefit...
    Diky, Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z marketů ji zařadil do sortimentu Kaufland :-)

      Vymazat
    2. Prima, tam chodim pravidelne, budu po ni koukat. L.

      Vymazat
    3. Mají ji také v Bille
      Monika

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  7. Naprosto vynikající, právě jsem doobědvala.. Špagetová dýně sice nebyla na skladě, místo toho jsem použila mrkvové nudle, i s nimi ale omáčka s brokolicí chutnaly báječně.. Děkuji za skvělý tip :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)