Bramboráky z ovesných vloček




Občas se setkávám s názorem, že vařím z příliš exotických surovin, které nejsou běžně k dostání. Jak se to vezme, chápu, že na vesnici nebo menším městě nevedou asi batáty, kokosové mléko, avokádo, baby špenát atd. Na druhou stranu, každý se asi občas dostane do většího města, kde si může případné suroviny pořídit. Chci Vás obohacovat o zajímavé, neokoukané recepty, které přinesou nové chuťové zážitky. Těch klasických je všude plno. 


Ne že bych vařila samou exotiku. Vařím i ze základních surovin. Nemyslete si, nemáme vždy narvanou lednici. Občas přijedu domů a je tam vyloženě světlo. Asi takto došlo na bramboráky z ovesných vloček. Měla jsem na ně políčeno od doby, co vyšly v magazínu Albert, v roce 2011!  To je doba... Číslo si bohužel teď nevzpomenu. A teď nadešel ten správný čas. Opravdu na ně nepotřebujete nic speciálního. Předpokládám, že brambory, cibule, česnek, vejce, ovesné vločky se doma najdou vždy. 




Bramboráky z ovesných vloček


Inspirace: Magazín Albert


(9 ks)


  • 200 g ovesných vloček
  • 1 velká brambora
  • 1 velká cibule
  • 2 domácí vejce
  • 3 lžíce majoránky
  • 3 velké stroužky česneku
  • sůl






Vločky jsem si na 20 minut namočila. Poté jsem slila vodu, přistrouhala syrovou bramboru, na olivovém oleji restovanou cibuli, vejce, majoránku, česnek a sůl, Směs jsem důkladně promíchala. Plechy jsem si vyložila pečícím papírem a pokladla na ně hmotu a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. Poté jsem bramboráky sloupla z papíru, obrátila a pekla dalších 10 minut, aby byly krásně křupavé. Samozřejmě můžete bramboráky klasicky smažit.







English version

Potato cakes with oats

Inspiration: Magazín Albert

(9 pcs)

  • 200 g oats
  • 1 big potato
  • 1 velká cibule
  • 2 eggs
  • 3 tablespoons marjoram
  • 3 big cloves garlic
  • salt






I soaked oats for about 20 minutes. Then I drained them, grated potato, fried onion, eggs, seasoned with marjoram, garlic and salt. I mixed everything together. I baked them for about 20 minutes until browned well. I flipped them over and baked for another 10 minutes. 



11 komentářů:

  1. Luci super, zkouším bramboráky na všechny způsoby, tady mě nejvíce zaujala ta restovaná cibulka, věřím, že jim dodá báječnou chuť

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm to už nejsou bramboráky ale ovesňáky ne ?:)
    Zajímavý a neotřelý nápad!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pravda Jani, je tam víc vloček jak brambor, ale chtěla jsem zachovat název :-)

      Vymazat
  3. o víkendu vyzkouším, vypadají dobře.
    Neber to jako rýpání nebo tak, všem pochopitelně dojde, že tam má být 200g vloček, ale ta představa jak po jednom počítám vločky mě pobavila :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé bramboráčky:) hlavně tam je můj milovaný česnek:D

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají zajímavě, to rozhodně ano, jenom mám docela obavu, jestli nebudou moc suché? Asi je to tím, že bramboráky jsou pro mě synonymem pro něco nezdravého a mastného, takže tyhle "ovesné placky" se mi nějak nepozdávají... Ano, můžu je osmažit na oleji, jak píšeš, ale to mám zase pocit, že si rovnou můžu udělat klasické... Ještě mě napadlo, že bych je mohla zkusit udělat jako omeletu jenom na kapičce oleje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak si dej klasické bramboráky. Tohle je jen alternativa, jak zkusit něco nového...

      Vymazat
  6. To by mě vůbec nenapadlo, že to jde :D Ale vypadají naprosto báječně :))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem ovesňáky vyzkoušela a povedly se :) Děkuji za recept. Mně osobně moc chutnaly. Jinak ano, jsou sušší, ale to jsem vyřešila dipem.Určitě to je super varianta místo klasických bramboráků, které mám ráda, ale bývá mi po nich těžko.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)