Citrónovo-ricottové lívance s mandlemi

Už nějaký čas se Vás snažím přesvědčit, že v podstatě nic není nemožné. Víte, že jde péct bez mouky, bez vajec, mléčných produktů. Taky víte, že si můžete pochutnat na špagetách bez špaget, granole, musli tyčinkách bez hordy másla a cukru. Můžete si na pečivo ze semínek namazat džem bez cukru. Risotto nemusí být jen z bílé kulatozrnné rýže. Stejně tak pizza není jen kynutá z bílé mouky, ale třeba z květáku, semínek, burger není jen mleté maso, ale třeba cizrna... Večer si můžete dávat cuketové či jiné zeleninové chipsy místo kupovaných brambůrků  Stačí si jen projet historii blogu :-)




Takže Vás určitě nepřekvapí recept na lívance bez mouky. Taky nejsou první, co jsem dělala. Vzpomínáte na cuketové? Navíc mi na mysl přišly ty úžasné ricottové, které byly vůbec mým prvním počinem v oblasti lívanců... A tak jsem vlastně spojila dva mé starší recepty a vznikly tito fešáci  :-)



Citrónovo-ricottové lívance s mandlemi (2-3 porce)



  • 250 g ricotty
  • 100 ml rostlinného mléka
  • domácí vejce
  • 1 lžíce javorového sirupu + k podávání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g mletých mandlí
  • 1/4 lžičky sody
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kůry z BIO citrónu
  • plátky mandlí




V míse jsem si prošlehala ricottu s mlékem, vejcem a javorovým sirupem. Kdo chce ještě nadýchanější lívance, může vyšlehat bílek zvlášť. Přisypala jsem mleté mandle smíchané se sodou, práškem do pečiva a citrónovou kůrou, důkladně promíchala v řidší těsto. Na pánvi jsem na sucho smažila menší lívanečky. Naservírovala jsem na talíře a na závěr posypala mandlemi a kůrou. Případně můžete pokapat javorovým sirupem.



9 komentářů:

  1. recept me nalakal hned vecer, takze jsem si je udelala ke snidani - chutove jsou bajecny, jen priste asi pridam alespon symbolicky mnozstvi celozrnny mouky, protoze tak z pulky nejsou livance, ale trhance :D

    OdpovědětVymazat
  2. lívance miluju, ale dělám si je jen o víkendu, během týdne bych nestíhala :D super recept!

    OdpovědětVymazat
  3. No tak ty vypdají úžasně! Zrovna včera jsme měli pohankové bliny na sladko (se slaným karamelem a řeckým jogurtem) a tyhle musím taky brzy vyzkoušet! A jak to děláš, že je máš jeden jako druhý, máš lívanečník?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, ne, dělám klasicky na pánvi, stejné určitě nejsou :-)

      Vymazat
  4. Díky za inspiraci! Jak nastupuje zima, lívance bych k snídani mohla pořád ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem měla trhanec, ale luxusní!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)