I když nevlastním odšťavňovač :-(, nechala jsem si dovézt zbytky z odšťavněné mrkve (díky ségra). A proč celá ta akce? Abych Vám ukázala, jak vařit a péct ekonomicky. Říkám, běda Vám ty zbytky vyhazovat! Naděláte s nimi ještě velkou parádu v kuchyni. Navíc komu by se nelíbilo pochutnat si na výborné šťávě a pak třeba ještě na krekrech či jiných výtvorech, o kterých Vám napíšu později...
Už tak vyhazujeme spousty jídla, tak proč k tomu ještě přispívat.... Přivedl mě k tomu i jakýsi výzkum, který vyčíslil, kolik jídla nespotřebujeme, jak neuvěřitelně plýtváme atd, atd., ale nebudu Vás zahlcovat a nudit čísly, fakty... Vlastně celkově jsem skeptická ke všem těm výzkumům... ale něco málo pravdy na tom asi bude, opravdu nejsme šetrní. Přemýšlejme nad tím, než něco pošleme do odpadků...
Mrkvové semínkové krekry (12 ks)
Inspirace: http://www.glutenfreecat.com
- 1 hrnek zbytků z odšťavněné mrkve
- 3/4 hrnku drcených lněných semínek
- 1/4 hrnku slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku dýňových semínek
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 hrnku vody
Do vysoké nádoby jsem nasypala lněná, slunečnicová, dýňová semínka a sůl, vše jsem promíchala, přidala jsem mrkev a zalila vodou a rozmixovala. Nechala jsem deset minut odstát, aby lněná semínka nasála vodu. Rozetřela jsem na pečícím papírem vyloženém plechu a dala péct do mírně předehřáté trouby. Pekla jsem zhruba hodinu a půl na 140 stupňů dokřupava. Čím méně stupňů, tím samozřejmě šetrnější k semínkům.
Jako stvořený pro mojí mámu: vždycky ty vylisovaný suchý zbytky skoro obrečí, když je dává na kompost :D Už jsem jí recept poslala, takže očekávám várku křupavých keksíků a mámy radost z toho, že nic nepřišlo nazmar :)
OdpovědětVymazatto může být dobré! přinejmenším to strašně dobře vypadá, máš to krásně nafocené!
OdpovědětVymazatStrašně ráda bych je vyzkoušela taky :))) Vypadá to jednoduše a hlavně zdravě a chutně :))
OdpovědětVymazatrecept na domácí krekry? po tom jsem zrovna pátrala, vypadají super, vyzkouším:-)
OdpovědětVymazatvyzerajú super, určite vyskúšam... tak sa snáď podaria aj z nastrúhanej mrkvy, keď už odšťavovač nemám :)
OdpovědětVymazatK otázce plýtvání jídlem doporučuji film Z popelnice do lednice. Vzpamatovávám se z něj už od soboty - převedena na čísla a obrazy jsou fakta ohledně plýtvání potravinami mnohem působivější.
OdpovědětVymazatA tyhle krekry vypadají tak skvěle, že je mi líto, že nemám možnost takovýhle "odpad" taky vyrobit :-)
šla by na krekry použít i jenom nastrouhaná mrkev? Díky :)
OdpovědětVymazatnedoporučuji, odšťavněná mrkev je mokřejší a funguje jako dobré pojivo
VymazatJsem je práve vyndala z trouby! To je lahoda! :-) :-) :-) diky za skvělý recept. V patek mam oslavu a vim co se bude servirovat. Lenka
OdpovědětVymazatsnad bude chutnat i hostům :-)
Vymazatchutnalo !!! :-) :-) :-) máme krekrovou sezonu :-)
VymazatKrekry jsou naprosto vynikající! Vydrží dlouho, takže jsou ideální na cestování nebo jako rychlé zahnání hladu! :-)
OdpovědětVymazatLucie, díky moc, manžel má momentálně velikou spotřebu šťáv a mě se také nechce nic vyhazovat, tak vítám každý recept.
OdpovědětVymazatDíky veliké.
Bohunka
také nerada plýtvám, tak plně chápu :-)
Vymazat