Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem

Tak jsem se v receptu pro Štamgast a Gurmán pustila do u nás velmi málo používané zeleniny, fenyklu. A řeknu Vám, je to pěkná škoda. I když se nemusí na první pohled zdát, fenykl může být pořádná lahůdka. 



Bohužel když už saháme po fenyklu, obvykle skončí v zeleninovém salátu doplněný citrusy v podobě pomeranče, mandarinky či grepu, taková už klasika, ale pořád dobrá. Ti vynalézavější jej zapečou třeba se sýrem, šunkou, další zeleninou.... Odvážlivci pak zkouší polévku nebo jako oblohu na pizzu.




Nechci se chválit, ale krusta se povedla, myslím, že si vyslouží čestné místo u nás na stole. Doma máme obecně všechna těsta z žitné mouky moc rády, a tak se těším, až vymyslím novou variantu a připravím ji ségře :-) protože tuhle jsem měla sobecky pro sebe nadvakrát do práce. 


Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem (2 porce)

Kvásek

  • 1/2 kostky čerstvého droždí (1 lžička sušeného)
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 100 ml vlažné vody

Pizza

  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku vody

Karamelizovaný fenykl

  • 2 menší fenykly
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g kozího sýra (já měla s popelem)


Nejprve jsem si udělala kvásek. Droždí jsem zasypala třtinovým cukrem, promíchala s teplou vodou a čekala, až se "probudí". Mezitím jsem si smíchala mouky se solí. Přidala kvásek, olivový olej a zbytek vody. Zpracovala v těsto, pořádně prohnětla a přemístila do čisté mísy. Zasypala jsem trochou mouky, mísu jsem přikryla potravinářskou fólií a dala kynout na teplé místo (do peřin :-)) na hodinu. 

Mezitím jsem si omyla fenykl a nakrájela jej na tenké plátky. Vložila jsem jej do zapékací nádoby, dochutila solí, pepřem, javorovým sirupem, olivovým olejem a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. 

Vykynuté těsto jsem krátce prohnětla a pomocí rukou vytvarovala v tenčí placku, kterou jsem pokladla karamelizovaným fenyklem, kozím sýrem. Dala jsem péct asi na dalších 30 minut. 




Recept naleznete i zde.


13 komentářů:

  1. Miluju tvoje recepty :) Tohle vypadá strašně nádherně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fenykl moc nemusím, místo toho bych dala raději cibuli. :)) Ale jinak to vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm tak tahle kombinace může být moooc dobrá :) Fenykl už jsem zase dlouho nepřipravovala..napravím:)

    OdpovědětVymazat
  4. A kyne ti to těsto s obyčejnými kvasnicemi, když použiješ celý podíl žitné mouky? Toto je kvásek na pšeničnou mouku, žitný kvásek se dělá úplně jinak, protože žitná mouka ty účinky klasického droždí prý nějak neutralizuje... Já proto vždycky žitnou míchám s částí pšeničné chlebové, komplet žitnou jsem popravdě ještě nezkoušela, protože jsem myslela, že bych musela někde shánět nebo tři dny složitě vyrábět ten žitný kvásek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrá otázka, taky mě to napadlo a zajímá mě to :)

      Vymazat
  5. kombinácia fenykel a kozí syr vyzerá luxusne, vyskúšame doma :)

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá nádherně, budu to muset vyzkoušet. Jinak děkuji moc za tvé recepty, velmi často se jimi inspiruji.

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá moc dobře ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Můžu se zeptat, kam chodíš pro fenykl? Tuhle jsem se snažila najít nějaký hezký na hromadě v Tescu a Albertu a výsledek nijaký...Ale vypadá krásně :)

    OdpovědětVymazat
  9. Právě zkouším tuhle krásně vypadající pizzu a chtěla bych se zeptat, jestli není v surovinách na těsto chybička. Z hrnku mouky a hrnku vody je děsná kaše, musela jsem přisypat tak další hrnek mouky, aby mi to drželo pohromadě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za upozornění, na těsto patří 2 díly mouky a 1 díl vody, hned opravím :-) snad se i tak vydaří

      Vymazat
  10. Dnes jsem otestovala tuto pizzu. Základ je dobrý, fenykl chutný, ale byl dost tuhý, asi jsem ho měla péct ještě déle. Části strávníků, kteří nejedí kozí sýr, jsem dala fetu. Nechystáš se na nějaký recpet s obměnou obložení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě ne, ráda zkouším nové věc, navíc jiná obloha není nic světoborného, to si může každý upravit dle vlastních chutí...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)