Celozrnný pšeničný kváskový chléb s olivovým pestem

Nevím jak Vy, ale jsem pěkně přeslazená. Ono je to hned, nemusíte se nijak nepřecpávat. Stačí ke snídani pár kousků mého "zdravého cukroví", k tomu nějaká ta káva a hned máte sladkého plné zuby a těšíte se na slanou snídani jako nikdy více.




Od doby, kdy jsem sebrala veškerou svou odvahu k výrobě pravého kvásku, mě ošizené pečivo z kvasnic až tak neuspokojí, jedině snad varianty chleba bez mouky (lněný, semínkovýlife-changing), o kupovaném nemluvím. A protože jsem si sama pro sebe vytvořila takovou výzvu, naučit se echt kváskové chleby, peču o sto šest, a ne jen pro sebe celozrnné. Na kontě mám pivní podle Maryny, celozrnný žitný podle Maškrtnice, kmínový podle Cuketky. A i když nejsem takový machr jako zmiňovaní, věřím, že se časem vypeču a domácí chléb se u nás doma stane samozřejmostí. 

U celozrnných variant mívám občas problém s nadýchaností a hlavně mi chléb uprostřed zůstává jakoby nedopečený. Protože se mi ale tentokrát obzvlášť povedl, nedalo mi se s Vámi nepodělit...


Celozrnný pšeničný kváskový chléb



Kvásek

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 220 g vody
  • 120 g celozrnné žitné mouky

Chléb

  • 400 g celozrnné pšeničné mouky
  • 12 g soli
  • 250 g vody




Nejprve jsem si omladila kvásek. Kvásek jsem si vytáhla z lednice a nechala ho dojít na pokojovou teplotu. Lžíci kvásku jsem promíchala s vodou a moukou. Nechala jsem kynout 16 hodin na teplém místě. Lžíci kvásku jsem si odložila na příští chléb. 

Poté jsem smíchala mouku s vodou, přidala jsem kvásek, sůl a hnětla zhruba 10 minut, dokud jsem  nevypracovala pevné těsto. To jsem vložila do mísy, poprášila lehce moukou, přikryla utěrkou a dala kynout na teplé místo. Zhruba za hodinu jsem opět prohnětla a dala kynout na další hodinu. Po hodině jsem opět prohnětla. Těsto jsem roztáhla na čtverec a okraje jsem překládala do středu a vytvarovala kulatý bochník. Ten jsem vložila do ošatky vystlané potravinovou fólií, přikryla utěrkou a dala opět kynout na 3 hodiny na teplé místo. Troubu jsem rozpálila na 250 stupňů. Dolů jsem vložila plech, do kterého jsem vlila zhruba 100 ml vody. Na další plech jsem překlopila chléb z ošatky, rychle zavřela troubu a pekla. Po 10 minutách jsem snížila teplotu na 220 stupňů a dopekla chléb. Nechala chvíli vychladnout a ještě teplý jsem zabalila do utěrky. 





A na chleba se samozřejmě hodí nějaká dobrá pomazánka, máslo nebo třeba olivové pesto. Doporučuji sáhnout po nevypeckovaných olivách a "pracně" si je vypeckovat, chuťově jsou přece jen jinde...

Olivové pesto (200 ml nádoba)


Inspirace: http://gourmandeinthekitchen.com


  • 60 g vypeckovaných zelených oliv
  • 15 g mletých mandlí
  • 1 stroužek česneku
  • hrst petrželky
  • 60 ml olivového oleje
  • pár kapek citrónové šťávy
  • sůl, pepř




Olivy jsem si vypeckovala. Poté jsem je jen krátce promixovala s mletými mandlemi, česnekem, petrželkou, citrónovou šťávou tak, aby nevznikla hladká pasta ale spíš s kousky. Nakonec jsem směs zalila olivovým olejem a promíchala. Můžete případně dochutit solí, pepřem, ale pro mě jsou olivy dost slané...






9 komentářů:

  1. Mňám, to pesto musím vyskúšať!

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to nádherně!
    asi taky chodím s křížkem po funuse, ale zajímalo by mě, co jsi večeřela o Štědrý den? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. měla jsem pečeného kapra dochuceného solí, citrónovým pepřem, citrónovým olivovým olejem, posypaného petrželkou a mandlovými plátky a trošku našeho lehčího bramborového salátu :-)

      Vymazat
  3. Chléb vypadá úžasně :) Olivám nemůžu pořád přijít na chuť :D :(

    OdpovědětVymazat
  4. Jůů, to pesto určitě zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  5. domácí pesta zbožňuji, ale olivové jsem zatím neměla :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak mandlové pesto to bych si dala hned :)

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj :D mohla bych se zeptat jak děláš ten kvásek ?? :D předem děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/07/zitny-kvaskovy-chleb.html

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)