Jak jsem otevřela Ježíškovu dílnu...

Nejprve Vám všem chci popřát krásné prožití vánočních svátků. Doufám, že si užíváte klid a pohodu obklopeni těmi, které máte rádi a radujete se z včerejší nadílky, já moc. Ale o tom třeba příště...

Asi jdu, jak se říká, s křížkem po funuse, ale bylo spousta tipů na dárků, které jsem Vám jednoduše sdělit nemohla. Jak moc jsem chtěla, ale pravděpodobnost, že obdarovaný koukne na blog, byla velká a přišel by tak o moment překvapení. To jsem přece nemohla dopustit, i když celé blogování tak zbožňuji. Ale překvapení je zkrátka překvapení... 



Příspěvek můžete jednoduše brát jako tip, čím obdarovat své blízké příští Vánoce. Ale nemusí to být přece jen dárek k Vánocům. Určitě je potěší doma vyrobená maličkost kdykoliv v průběhu roku, k narozeninám, svátku nebo jen tak pro radost. A nebo jej berte jako takové malé šmírovací okénko do mého soukromí, kterých příliš není... Proto neváhejte a vítejte v mé dílně...




Začneme kandovanou pomerančovou a citrónovou kůrou v hořké čokoládě. Mamka ji zbožňuje, ale ta kupovaná bude asi složením nic moc, takže volba byla jasná. Vypadá to jako složitá alchymie, ale není tomu tak. Pomeranče a citróny v Bio kvalitě jsem si oloupala tři dny máčela ve vodě, kterou jsem každý den měnila. Pak kůru nakrájela na tenké proužky a 15 minut vařila. Nechala jsem ji okapat a dala vařit 250 ml vody s 200 g třtinového cukru. Jakmile se cukr rozpustil, přisypala jsem kůru a vařila, dokud se voda téměř nevyvařila a cukr se nepřilepil na kůru. Tu jsem sušila den a máčela v rozpuštěné kvalitní hořké čokoládě. 




Následovaly domácí balzámy pro mamku a ségru. Na zahraničních stránkách najdete tucty receptů. Já postupovala podle Karolíny. Její recept byl nejjednodušší a surovinově nejdostupnější. V podstatě Vám stačí kokosový olej a včelí vosk. Jakou přísadu pak přidáte, je už jen na Vás... Etiketky jsem si stáhla zde.




Nebyly by to Vánoce bez domácího likéru pro sestru a každý rok je jiný. Jednou karamelový, další rok pak kokosový, čokoládový se skořicí a letos padla volba na vanilkový vaječný koňak podle Kuchařinky. Sice nezapadá do "zdravé kategorie", ale myslím, že není důležité, co se líbí nebo nelíbí mně. Ale to, co udělá radost obdarovanému.... a ta teda byla :-)



Kromě likéru jí Ježíšek donesl doma umíchané směsi koření. Taky se vrhla na vaření, podle blogu, jupí. Proto mě napadlo, že by ji mohlo potěšit vlastní koření, které hojně používám ve svých receptech - pumpkin, chai, perníkové a její oblíbené grilovací.

Tak to je vše a já si jdu sepsat nápady na příští rok, a že jich je... :-) 



10 komentářů:

  1. Krásný Ježíšek! :-)
    Já právě sepsala dojmy z mého ježení...pořád jsem lehce v šoku, co vše mi přinesl - že bych byla tak hodná? (To né:D)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc milý článek. Okének do soukromí by mohlo být klidně i více :) Tvoje rodinka tě musí zbožňovat (ta moje mě miluje za tvé svařákové koření :) )

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasné. Každý jeden darček, ktorý si vyrobila by ma nesmierne potešil :-) Ja som ako draček pre naj kamošku (aj pre seba) robila z kokosového oleja voňavý lesk na pery podľa tohto návodu http://www.kokosovyolej.net/kokosovy-balzamlesk-na-pery/
    Požehnané Vianoce všetkým
    Laura

    OdpovědětVymazat
  4. Kraasne napady :-). Hned by som sa pustila do tych baluamov, ale kde zobrat tie malinke nadoby?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. třeba v nehtařských potřebách, případně na netu jdou určitě nalézt nebo si schovat kelímky od vypatlaných balzámů.

      Vymazat
  5. Tie malinké nádoby na balzámy by aj mňa veľmi zaujímalo kde zohnať :-( vôbec nemám predstavu o obchode v ktorom by to mohlo byť.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)