Kaštanové smoothie

Ne, ne pořád to ještě není cukroví, ale příští týden by se už mohlo objevit :-) Dnes nám musí stačit naprosto luxusní smoothie. Ale když říkám luxusní, tak myslím opravdu luxusní. Takhle si prostě představuji smoothie na zimu, hned po batátovém, dýňovém, jablkovém... žádné vodnaté osvěžující ovoce nebo tak zdravé zelené smoothie. To zimní nás musí umět pohladit. I když není horké, jako by zahřívalo. Taky to cítíte? 




Kaštanové smoothie vzniklo jako vzpomínka na loňské muffiny s kaštanovým pyré. Abych se vyjádřila přesněji a upřímně, spíš se jednalo o vzpomínku na kaštanové pyré. Mou povinností bylo ochutnat pyré před zapracováním do těsta, co kdyby nebylo dobré... osudová chyba, musela jsem se sakra držet, abych nakonec neupekla muffiny s kaštanovým pyré bez kaštanového pyré. To by bylo nemilé. Proto jsem letos nelenila a speciálně pro smoothie pyré zopakovala... Vím, asi se nikomu nebude chtít dělat zvlášť pyré jen kvůli nějakému nápoji, ale kdyby Vám třeba troška zbyla z pečení...





Kaštanové smoothie (1 porce)


Kaštanové pyré
  • 5 - 6 kaštanů
  • 1 lžička medu
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na dokončení
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku



Ze všeho nejdřív jsem si uvařila kaštany. Nařízla jsem je na ploché straně do křížku, vložila do hrnce, zalila vodou a dala vařit asi na 20 minut. Zbavila jsem je vnější i vnitřní slupky ještě horké. Musíte postupovat rychle, jinak se studené špatně loupou. V kastrůlku jsem je povařila v mléce asi třicet minut, přidala med, vanilkové aroma a šťouchadlem na brambory rozmačkala. Přilila jsem zbytek mléka, dochutila skořicí, muškátovým oříškem a rozmixovala. Přelila jsem do sklenice, můžete vychladit případně rovnou vlažné vypít. 






5 komentářů:

  1. Hmm to musí být dobrota...fnuk já ješt letos kaštany neměla...

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to skvěle :)) Někdy to zkusím, moc bych chtěla vědět, jak to může chutnat :))

    OdpovědětVymazat
  3. Je to asi hloupá otazka, ale kde se změnu ty kaštany?
    Mamka tyto dobroty nevari a ja moc nemam jeste prehled( je mi 15) varipodle tebe teprve 2 tydny, ale uz vim, ze vtom budu pokračovat do konce zivota! (Inlove) dekuju moc za tvuj blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v marketech, zelinářství, na trzích... jsem ráda, že se ti tu líbí :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)