Pečení bez mouky... Focaccia

Krásnou 1. adventní neděli přeji všem čtenářům nebo spíš čtenářkám :-) Asi by se spíš dal očekávat nějaký recept spojený s blížícími se svátky, cukroví, jedlý dárek, tip na štědrovečerní chod, kubu, rybí polévku atd. Budou, nechci slibovat tucet nových receptů, ale o něco málo Vás určitě nepřipravím. Ráda bych zpracovala nějaký vánoční speciál - cukroví, dárky atd. ale kdo ví, jak čas dovolí. Kdybys mi chtěl proto Ježíšku nadělit předčasný dárek v podobě času navíc, vůbec se nebudu zlobit. 




Dnes ještě zaženu myšlenky na všemožné cukroví, dárky a blížící se krásné období a vrhneme se na další pečení bez mouky. Recept na focacciu bez mouky jsem zahlédla už pěkně dávno na instagramovém profilu autorky jednoho z mých nejoblíbenějších blogů. Představte si to lákadlo, slintáte nad úžasně vypadající focacciou, jen nemáte recept. Nezbývá Vám nic jiného než kontrolovat nové příspěvky. Ta doba mi přišla nekonečná až jednoho dne... 




Pokud toužíte po klasické focaccii, nebude to ten správný recept. Pokud hledáte recept bez mouky, jste tu správně :-) Zběžným zhlédnutím receptu Vám musí být jasné, že pečivo bude pěkně měkké díky obsaženému tvarohu a vejcím. Ještě upozorňuji, v receptu je uvedeno 100 ml mletých mandlí a semínek, nikoliv gramů jako obvykle, vychází to zhruba na necelou polovinu hrnku, na gramy jsem bohužel nevážila, ale jak budu péct příště, zvážím a doplním do receptu. Nemusíte sahat po olivách, spoustě lidem nechutná, skvělá bude i se sušenými rajčaty, rozmarýnem, česnekem atd...



Focaccia


Inspirace: http://atastylovestory.com


  • 100 ml mletých mandlí
  • 100 ml mletých slunečnicových semínek
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 150 g tvarohu
  • 3 vejce
  • + černé olivy/rozmarýn/česnek/sušená rajčata atd.



V míse jsem si promíchala mleté mandle se slunečnicovými semínky, práškem do pečiva a solí. Přimíchala jsem olivový olej, tvaroh a vejce. Vše jsem zpracovala v řidší těsto a nalila do zapékací nádoby. Dala jsem péct na 10 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. Po 10 minutách jsem pokladla povrch vypeckovanými černými olivami, lehce zatlačila do těsta, pokapala olivovým olejem a pekla dalších 20 minut. 




18 komentářů:

  1. nádhera :) ..škoda, že není fotka jak to vypadá v řezu :/

    OdpovědětVymazat
  2. Na focacciu bez múky sa chystám už strašne dlho, až som vlastne zabudla, že som ju mala v pláne :D takže ďakujem za pripomenutie, už sa snáď do nej čoskoro pustím..

    OdpovědětVymazat
  3. To je paráda! Musím upéct :) Díky :)

    OdpovědětVymazat
  4. kdybych si pečlivě nepřečetla všechny suroviny, myslela bych si že ty olivy jsou borůvky a normálně bych je tam asi dala :-D jsem blázen

    OdpovědětVymazat
  5. Ze začátku jsem si taky myslela, že jsou to borůvky :D Ale vypadá to sakra dobře :) Hlavně mě zaujal ten nadpis :) Určitě to vyzkouším, musí to být vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá fantasticky, určitě vyzkouším, hlavně jak budu péct vánoční cukroví, bude to dobrá protiváha :-)
    Jen se chci zeptat, ten tvaroh je jaký, měkký z vaničky nebo z alobalu?

    OdpovědětVymazat
  7. Možná, že pokrm bude výborný. Určitě udělá hodně lidem radost, ale nejsem si jistá, co má společného s foccaciou...

    OdpovědětVymazat
  8. Nemá chybu! Je naprosto Božská! :) Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj dají se něčím nahradit vajčka? :)) Díky

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj,
    chystám se na další z tvých skvělých receptů, mám jen jeden dotaz. Myslíš, že můžu místo těch mletých semínek použít tu mandlovou mouku? (Myslím, že nedám semínka ale celkově 200ml ml.mandlí)?
    Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, chtěla jsem touto cestou moc poděkovat za inspiraci. Zrovna jsem Foracciu upekla a přítel s kamarádem se vedle oblizují :-)
    Protože ze zdravotních důvodů nemůžu péct s moukou, kypřícím práškem a mléčnými výrobky, trochu jsem si recept upravila. Není to úplně lehké, proto moc děkuji za recepty, kterou tady dáváš.
    Ještě jednou děkuji a těším se na další :-)
    Zuzka :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Nádhera!!! Děkuji za recept 😉 U dcery propukla cukrovka, tak focacciu určitě vyzkouším.. Jen by mě zajímalo, jak ty mandle a slunečnicová seminka vychází cca na gramy, děkuji..

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Perfektní nápad :-) Včera jsem upekla a vyšla úžasně :-) Neměla jsem doma olivy (skandál!!), ale naložená sušená rajčata, takže je hravě zastoupily. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)