Pohankovo-mandlová štola... bezlepková

Vůbec nevím, jestli je to správné označení. Tahle moje štola je trošku jiná než jste asi zvyklí. Je lehce sušší, i když obsahuje tvaroh. Ale to vůbec nevadí, nemusí být všechno zaškatulkovaný a vypadat a chutnat naprosto totožně. Důležité je, že neobsahuje lepek.... 


Už loni jsem psala, jak každý rok peču pro rodinu klasickou tvarohovou štolu, tzn. z pšeničné hladké mouky. Loni jsem zkusila z poloviční dávky špaldovou a letos jsem ji ještě více "ozdravila". O víkendu vznikla tato krasavice. Pěkně už na nás čeká zabalená v utěrce, až nastane ten správný okamžik, Štědrý den, a pustíme se do ni. Původně jsem ji chtěla udělat pouze z mandlové mouky, ale obavy z neúspěchu a zbytek pohankové mouky mě přivedly k této verzi... 



Pohankovo-mandlová štola


  • 125 g pohankové mouky
  • 125 g mletých mandlí
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
  • 50 g kokosového oleje
  • 20 g třtinového cukru
  • 20 g medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového exktraktu
  • 125 g tvarohu
  • kůra z 1/2 Bio citrónu
  • hrst sušených fíků či jiného sušeného ovoce
  • hrst mandlí či jiných ořechů
  • čerstvý kokos

V jedné míse jsem smíchala mouky s práškem do pečiva. Ve druhé jsem promíchala kokosový olej s cukrem, medem, přidala jsem vejce, vanilkový extrakt, tvaroh, citrónovou kůru, ořechy, sušené ovoce, kokos a umíchala. Nakonec jsem přisypala mouky a rukama vytvarovala v bochánek. Na plechu vyloženým papírem jsem rukama "uplácala silnější placku, kterou jsem přehnula jako zavinovačku, aby tak vznikl typický tvar pro štolu. Pekla jsem zhruba 45 minut. 10 minut před vytažením jsem ještě posypala mandlemi. Po vytažení z trouby jsem potírala rozpuštěným kokosovým olejem. Správně by se měla ještě pocukrovat, ale to jsem tentokrát vynechala. 




8 komentářů:

  1. Zkoušela jsem nedávno tu druhou, starší štolu :) Byla dobrá, ačkoli je pravda, že byla o něco sušší, než "normální" štola :) To ale nevadí ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné vánoční fotky, štolu jako takovou moc ráda nemám,ale tahle bude určitě výborná

    OdpovědětVymazat
  3. Všechny tvé recepty vždy vypadají (a jistě i chutnají) božsky *_*
    Chtěla jsem se zeptat, dá se pohanková nebo jáhlová mouka vyrobit doma? Jako koupit pohanku a namlít ji?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dá, píše o tom třeba Hanka Zemanová ve svých knihách....

      Vymazat
  4. To vyzerá moc dobre, môžem sa spýtať ako pekársky nováčik na koľko stupňov cca predhriať trúbu, ďakujem? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. tuhle otázku nemám ráda, každá trouba peče jinak. Já pekla na 180.

    OdpovědětVymazat
  6. Tvarohovou štólu miluju, takže určitě vyzkouším tenhle recept, abych měla Vánoce kompletní i jakožto celiak :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ta vypadá dokonale :) Musí být strašně dobrá :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)