Karamelky

To, že jím "zdravě", neznamená, že nejsem mlsná. Jsem a děsně. Ale vím, že to jde i bez kupovaných tyčinek, sušenek, bonbónů, pečiva a jiných "lahůdek". Píšu záměrně zdravě do uvozovek... je to prosté, co to je vůbec "jíst zdravě"? To že striktně dodržuji v každém pokrmu zastoupení bílkovin, sacharidů a tuků? To že se vyhýbám bílým jedům? To že se snažím minimalizovat příjem produktů živočišného původu a naopak využívat maximum rostlinné stravy? To, že jedu v paleo stylu, makrobiotice a jiném směru? Fakt nevím a troufám si tvrdit, že to neví nikdo. Každý je přesvědčený o své pravdě. O tom, že on sám jde tou nejlepší cestou. A asi je to tak správně, ale neměl by se snažit vnucovat svoje přesvědčení a být tolerantní, není jen jediná cesta... každý si musí najít to své, co bude vyhovovat jemu, aby byl fyzicky ale i duševně v pohodě. I proto jsem tak trošku alergická na všechny univerzální rady, jak zhubnout, jak jíst a žít zdravě, na dotazy ohledně jídelníčku, skladby stravy a vlastně i na všechny výživáře, a to jsem nějaký čas o vzdělání v tomto směru uvažovala. Já vím, omlouvám se, asi se Vám to nebude líbit, asi neodpovídám na mnohé dotazy, jak byste si přáli.... ale každý musí pochopit že je originál. Že nikdo jiný mu nemůže tak dobře poradit jako on sám sobě, tedy jeho tělo. Je to o zkoušení, může to trvat roky, a třeba ani konce nedojdete, ale musíte to udělat Vy, nikdo jiný to za Vás neudělá. 




Ale to jsem se opět dostala úplně mimo mísu. Jsem mlsná. Ale nejdu do obchodu pro kofilu, jdu do mrazáku pro domácí karamelky. Možná zbytečnost, možná zábava? Kdo ví...






Karamelky

(15 ks)


  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 1/2 hrnku tahini
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce medu







Datle jsem si předem namočila. Slila jsem vodu, ale uchovala ji, kdyby byla hmota moc tuhá. Poté jsem je rozmixovala s tahini, kokosovým olejem a medem. Vytvarovala jsem v malá kokinka, zabalila do papírků a dala mrazit. Před konzumací jsem vždy nechala chvíli povolit.






41 komentářů:

  1. :) Líbí se mi když do článku přidáváš i své názory :P Vypadá to moc dobře, čekala jsem nějakou prasárnu po takovém úvodu :D I tak bych to možná zkusila, jsem sladkožrout :DDDD ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no prasárnu tady ani u mě na talíři nepotkáš :-)

      Vymazat
  2. představovala jsem si je úplně jinak, datle mám ještě v lednici, díky a tip:)

    OdpovědětVymazat
  3. Líbí se mi, že píšeš tak nějak víc než dřív. Je to takové osobnější a hrozně fajn.
    Naprosto souhlasím s tvým názorem - obecně - nerada zobecňuju - stravu, vztahy, ... každý to potřebuje jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mě těší, že Vás moje písmenka baví :-)

      Vymazat
  4. Zrovna dneska ve vlaku jsem přemýšlela že udělám nějaký luxusní karamelky, protože ty z obchodu z bílýho cukru a palmovýho oleje sice chutnaj dobře ale je to katastrofa, Děkuju za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Líbí se mi tvůj náhled, také to mám podobně :) Nerada se do něčeho škatulkuju a být např. jen makrouš nebo vitarián je svazující... Uznává jak tradiční čínskou medicínu, tak i RAW recepty... Jediné, co dodržuji ve všem je používání nezpracovaných surovin... Jinak karamelky vypadají báječně, dělám podobné z datlí, kešu ořechů a kokos oleje a dávám jen do lednice ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to bysme si určitě rozuměly, taky se řídím tak nějak selským rozumem :-)

      Vymazat
    2. naprosto souhlasím. Nerozumím tomu, proč zde někoho zajímá něčí váha a výška. Je to přeci blog o jídle a je dobrovolně na člověku, zda podle něj bude vařit či ne. Tohle je můj nejoblíbenější blog a není den, kdybych do něj nehleděla, co zase vytvořím :-). Stravujeme se také hodně podle tradiční čínské medicíny, ale raw recepty mě také nadchly. Člověk musí jen začít přemýšlet co jí a trochu číst. Díky této stravě jsme všichni mnohem zdravější a cítíme se o hodně lépe :-)

      Vymazat
    3. škoda, že to každý nevnímá stejně, že je blog koníček a je na autorovi o čem bude psát, do jaké míry zveřejní své soukromí a to by mělo být respektováno, i když chápu, že zvědavost je typická lidská vlastnost.

      Vymazat
    4. ale až tak? No já nevěřila vlastním očím....

      Vymazat
  6. Lůco, ty jsi kouzelnice, hned jak se dokopu k tomu kokosovému oleji, který mi neustále někdo doporučuje, a asi očividně ví proč, tak se do nich pustím, tohle mi přesně káplo do noty i do chutí =) Díky moc za tip, jestli se mi pak povedou a budou aspon trochu fotogenické, jako ty tvoje, tak se ti s nimi pochlubím :-* :-))

    OdpovědětVymazat
  7. Kde se dají sehnat ty papírky prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud máš papír na pečení, tak doma, jen jej nastříhej, žádná věda :-)

      Vymazat
  8. dost striktny jedalnicek...cvicis? zverejnis niekedy fotku tvojej postavy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. striktní jídelníček? Proč myslíš? Nikde nezveřejňuji jídelníček.... ani fotky postavy.

      Vymazat
    2. To že striktně dodržuji v každém pokrmu zastoupení bílkovin, sacharidů a tuků? To že se vyhýbám bílým jedům? To že se snažím minimalizovat příjem produktů živočišného původu a naopak využívat maximum rostlinné stravy? To, že jedu v paleo stylu, makrobiotice a jiném směru? Fakt nevím a troufám si tvrdit, že to neví nikdo........
      a kolko vazis a merias?

      Vymazat
    3. z toho nevyplývá, že tohle všechno dodržuji, navíc jsou to neslučitelná tvrzení. Jak bych mohla být paleo a zároveň vegan? Jen jsem tím chtěla říct, že je spousta směrů, kterým se člověk může dát a věří, že právě tohle je to nejzdravější... i když bylo napsáno v první osobě. A ta otázka... je hodně osobní.

      Vymazat
  9. S tím, že každý si to musí vyzkoušet sám, s tebou naprosto souhlasím. Snad jen pokud je někdo vyloženě obézní, tak se základní rady o výživě hodí, ale pokud chce jen doladit postavu, nebo se prostě cítit dobře, stejně na to musí příjít sám, co jíst má a co nemá. Taky se stravuju dost alternativně, ale zároveň nedodržuju žádný definovaný výživový směr, a lidi na mě často koukají jako na kulatý čtvereček - nejdu zaškatulkovat, a to je prostě problém :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi taky, nemám ráda škatulkování, který by mi mělo něco zakazovat...

      Vymazat
  10. Ahoj, supeeer, tak ty určitě udělám :-) Vypadají úžasně. Jen nemám tahini, myslíš, že by šla nahradit třeba arašídovým máslem?? Díky moc a už se těším na další skvělé recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ale však podle toho poznáš i dobrého výživaře. Já to třeba studuju a dělám to proto, abych tomu všemu rozumněla hlavně po chemické stránce a ne abych pak někomu tvrdila, že má snídat 50g žitného chleba 50g dušené šunky....ale uznávám, že většina lidí to má spíš jako ten druhý příklad...třeba když si ségra nechávala dělat jídelníček a s tím že nejí rýži a kukuřici a měla tam ve finále 2x rizoto a jednou na svačinu kukuřičný klas...no demence. Jinak samozřejmě, že je lepší pozorovat věci sám na sobě, ale ne každý to dokáže. Buď si nedokáže zapisovat, co jedl nebo si to prostě neuvědomí. Obdivuji ty lidi, co to dokážou...já si jídelníček zapisuju a stejně vypozoruju prd, snad jen že po mlíku mám horší akné :D Takže souhlasím vlastně s většinou i s tím, že každému vyhovuje něco jiného a neměl by to cpát zase někomu dalšímu, ale myslím si, že i dobrý výživový poradce může pomoci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně jsem dobrého výživáře nepotkala, ale nechci tvrdit, že není.... jen jsem zatím neviděla jídelníček, který by vyhovoval mým potřebám, spíš takové univerzální, na jedno brdo, zpátečnické...

      Vymazat
  12. Já jen malou poznámku k tomu, co je napsáno v úvodu příspěvku: je naprosto vaší věcí, CO jíte. Není však jen vaší věcí, KOHO jíte. Kupovat úhledně zabalené balíčky masa v supermarketu a tvářit se, že snad vyrostly někde na stromě, je vrchol pokrytectví.. Nepodporujte zvířecí koncentráky svou poptávkou!

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,
    můžu se zeptat v receptu na domácí nugetu (300g arašídů, špetka soli, lžička kakaa, třtinový cukr) z toho může být konečný objem něco málo přes 300g a koukala jsem, že nugetu máte uloženou ve sklenici, která je plná. Kde jste ji prosím zakoupila? Sháním menší verze těchto sklenic již delší dobu a zatím jsem našla pouze minimálně s 500g.

    Děkuji moc za odpověď! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tý jo, všechny suroviny mám, takže to jednoznačně musím vyzkoušet! :) jinak obdivuji pevnou vůli, že si nekoupíš tu Kofilu. :D Já co mám dítě a zatím jede jen na mateřském mléce, tak mi hrozně lítají chutě... :( Takže jedny oblíbené sušenky jsou u nás docela často. Ale těším se, až tohle zkusím a ochutnám! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není o vůli, nechci se ničit, takže mě ani neláká :-)

      Vymazat
    2. Tak to já se také nechci ničit. :) Ale mimčo hlavně na začátku ubere hrozně moc energie, do toho to kojení, rozhození jídelního režimu a chuť na sladké je hned... :( Každopádně teď už je čas si připravovat takovéhle dobroty narozdíl od těch začátků, takže tvůj blog je mým každodenním chlebem. :)) Díky!

      Vymazat
    3. jasný, miminko zatím nemám, takže nechci poučovat ani soudit :-) kdo ví, jak to jednou zvládnu já... tak ať se ti "chleba" dál líbí :-)

      Vymazat
  15. Já mám taky všechny suroviny... vypadá to úžasně. Čekala jsem typické karamelky, ale nic. Ale tohle je mnohem lepší, díky! :)) Jsi moc šikovná!

    OdpovědětVymazat
  16. Já jsem jednou jen tak z hecu smíchala burákové máslo s medem a se skořicí a byla to ta nejlepší kombinace místo klasických karamelek. Trochu kalorická bomba, ale když je to jen jednou za čas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to muselo být úžasný :-) kalorická bomba, ale jde i o složení...

      Vymazat
  17. uz dlouho hledam recept na nejakou zdravou sladkost at se porad necpu snickerskama a milkou a tohle je fakt BOMBA! vubec jsem necekala ze smichani takovych surovin muze udelat tak brutalni chut! i konzistence je uzasna! priste delam z dvojite davky:) to mi nikdo neuveri z ceho ty karamelky jsou:D kloubouk dolu, jsi fakt sikovna:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé děkuji :-) jsem hrozně ráda, že tak chutnají.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)