Knihovna: Albert kuchařka Spolu u stolu

Posledně jsem z knihovny vytáhla 1. díl albertovské kuchařky, dnes sáhnu po její mladší sestře, aby tu na blogu nevisela jen tak sama, samotinká. Kniha se objevila v obchodech někdy před Vánocemi, perfektní načasování. Takže jedna položka v dopisu pro Ježíška byla jasná. Ježíšek mé přání vyslyšel a pod stromečkem na mě opravdu čekala. A bylo ještě krásnější než její předchůdkyně. 



Co musím vyzdvihnout úplně na prvním místě, jsou fotografie. Moc dobře víte, jak si na nich ujíždím a tady se teda fotograf a stylistka vyřádili. Jestli jsem pěla ódy na první díl, tady už nevím, jak bych vyjádřila nadšení. Fotky jsou jednoduše dokonalé, měla jsem co dělat, abych nový skvost neposlintala. 




Kuchařka se nese v podstatě ve stejném duchu jako ta předchozí, což mi vlastně maximálně vyhovuje. Už minule jsem psala, že se mi líbí, jak je kuchařka přehledná, má precizní obsah, na konci navíc doplněným tématickým, surovinovým a abecedním rejstříkem. Už při pohledu na obsah poznáte Ditinu práci. Hrozně mi připomíná její kuchařku, tentokrát recepty rozdělila na brunche, dětskou párty, víkend ve dvou, velikonoce, dámskou jízdu, grilování, léto na chalupě, nedělní oběd, Vánice a Silvestra. V předchozím díle bylo krátké pojednání o vínech, které tentokrát nahradil popis druhů vepřového a hovězího masa s doporučením, jak s masem naložit. Každý recept je opatřen fotografií, informací o počtu porcí, době přípravy a dalšími tipy. Navíc se kniha nezavírá a má praktickou záložku. Ale jak jste si určitě všimli, já musím všechny knížky a časopisy polepit miliony štítků...




A přesně to co mi trošku vadilo na předchozím dílu, mi vadí i tady. Není to žádná tragédie, fakt jen takové mušky... velikost knihy, ta mi přijde trošku nepraktická. Když ji rozložím v naší mini kuchyni... A pak to rozmístění fotografií přes celou stranu a recept někde opodál. Možná je to až přílišné remcání, ale přijde mi fajn, když vařím podle předpisu a můžu přímo koukat na výsledek.




Ale co se mi hlavně líbí, jsou recepty. První díl byl na mě moc tradiční. Spousta typicky českých receptů, které stejně většina z nás zná a má stejně své vlastní osvědčené recepty. Proto daleko nadšeněji vítám nové, neotřelé recepty. Opět jsou koncipovány tak, aby vyhovovaly co největší sortě lidí. To znamená klasická kombinace maso + příloha stále převládá. Ale přijde mi, že vegetariáni mají mnohem větší výběr oproti předchozímu dílu, stejně tak byly zredukovány smažené a jiné těžké pokrmy. Co se týká zdravějšího pečení, tady žádná změna neproběhla. Pořád to je bílá mouka, cukr, piškoty, listové těsto, které prostě odmítám konzumovat. Přijde mi trošku škoda nepustit se alespoň do míchání bílých mouk s celozrnnými variantami, ořechy, semínky, vločkami, už kvůli pestrosti. 



I když jsem už pár receptů vyzkoušela, podle štítků vidíte, že jich ještě spousta na testování čeká. Zatím jsme si pochutnali na lososovi pečeném v jogurtu, čočkovo-kroupovém salátu s avokádovým dresinkem, lososovi s ořechovou krustou a třeba dnešní oběd se nesl v duchu pečeného králíka na česneku. Musím říkat, že vše bylo výborné?




Možná to vypadá, že mi snad Albert zaplatil nebo přinejmenším knížku daroval, ale omyl, kuchařka se mi prostě líbí. Neuvařím z ní každý recept, ani každý druhý, ale je fajn. Takže pokud máte zbytečnou stovku, kterou nebudete postrádat, určitě bych pro kuchařku běžela. Musím říct, že za ten směšný peníz opravdu stojí. Směle může konkurovat ostatním kuchařkám na knižním trhu a troufám si říct, že spoustu z nich hravě předčí. 



10 komentářů:

  1. Hmm, taky nad touto kuchařkou pokukuji a ač mám 3 nové, stejně to asi nevydržím a i tuto si nakonec koupím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No a mám chlad :D děkuji pěkně :)
    www.hejbnikostrou.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Sdílím nadšení! Když jsem byla nakupovat v Albertu a zběžně jsem ji tam prolistovala, hned jsem věděla, že ji musím mít. A za tu cenu! Paráda! Zatím jsem zkoušela cuketovou bábovku (trochu jsem si jí ale upravila - http://ladykerstyn.blogspot.cz/2014/01/cuketovo-avokadova-babovka.html ) a řeřichovou polévku. A obojí super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. polévku taky plánuji, vlastně plánuji dobré půl kuchařky, jen nevím, kdy to všechno jíst :-)

      Vymazat
  4. Váhala jsem, jestli jí mám kupovat, protože už máme doma kuchařek až dost a bohužel nejsme hobiti abychom jedli 8x denně, takže hodně receptů ještě čeká na vyzkoušení. V krámu jsem se do kuchařky radši ani nekoukala, aby mě to zbytečně nepokoušelo :D Nicméně jdu zejtra pro ní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D hobiti... já bych potřebovala, aby měl den aspoň 40 hodin, abych mohla jíst vše, co bych ráda :-) myslím, že za ty prachy je to parádní kniha...

      Vymazat
  5. No a já si říkala, vzhledem k tomu, že mám doma první díl a moc ho nevyužívám (jak píšeš, je to klasika a pokud chci opravdu něco těžce tradičního, což je tak párkrát do roka, sahám spíš po Vaňkovi), tak že se toho druhého klidně vzdám. Náhled ale vypadá mnohem líp, než jaké byly mé předpoklady :)
    Co se velikosti týče, ta mi nevadí - myslím, že je nepraktická velikost je úděl asi všech kuchařek - a doma jich mám pár ještě mnohem horších (možná znáš "Hned to bude" - kuchařka je fajn, ale ta kroužková vazba je infarktová). Co mi ale vadí úplně stejně, je dávání fotek a receptů na jiné strany. Už v prvním dílu mě to při listování hrozně iritovalo, byť by se mohlo zdát, že jde o detail. Ale asi to dokážu skousnout, pokud obsah bude stát za to :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kuchařku jsem vyhrála a na spoustu receptů se moc těším. Třeba na špenátový koláč, tebou zmiňované ryby, ale i na vyzkoušení nápadů z kapitoly Dětská party. Obecně se mi Ditina práce líbí - jak říkáš, každý si najde něco. :)
    A abych řekla pravdu - jsem ráda, že jsi napsala, že ti tenhle díl přijde lepší. Ten předchozí totiž nejde sehnat a mě by frustrovalo, že ho nemám :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)