Knihovna: Recepty z farmářského trhu

Začalo mě to bavit... dobrý dva roky píši recepty, kde zrovna svůj názor nevyjádřím. Neberu názor typu, jestli mi pokrm chutnal.... jinak by tu nebyl :-) ale tohle je jiná liga... podrobit snad upřímné kritice moje poklady v knihovně...

Dnes to padlo na Recepty z farmářského trhu od Hanky Michopulu. Byla to jedna z mých prvních kuchařek, kdy počalo mé bláznění s vařením...ale já Vám nevím, jsem z ní rozpačitá.



Po prvním prolistování Vás kuchařka okouzlí. Samotná myšlenka, na které kuchařka staví, vařit podle sezóny, navíc lokálně, ze surovin, které obvykle kupujeme na trzích, je na metál. Je to teď děsně in, a doufám, že to není jen módní záležitost, ale že jsme konečně dostali rozum. Navíc Vás dostanou fotky, jednoduchý design, vkus, nic není přeplácané, kýčovité, takže za vzhled jednička s hvězdičkou . Ale...




Ale listujete podruhé, potřetí, vaříte podle ní, začínáte pomalu objevovat drobné mouchy...

- Začnu obsahem, obsah je pouze dle surovin, žádné rozdělení na polévky, hlavní chod, dezerty... fajn, chápu, že kuchařka se orientuje na jednotlivé suroviny a autorka chce ukázat, co vše z nich připravit, ale čekala bych, že aspoň na konci bude rejstřík, který by mi pomohl lépe se orientovat v knize a nic. Nevím, jak hledáte recepty... je pravda, že občas mám nějakou surovinu, se kterou nevím co, pak jsem ráda za rejstříky podle surovin, ale asi častěji zabrousím do kuchařky s tím, že mám chuť na nějakou polévku, chtělo by to něco k obědu, musím připravit dezert pro návštěvu.... 

- Další věc, co mi trochu vadí... jak je celá kuchařka roztahaná. Miluji fotky jídla, doslova si na nich ujíždím, ale prostě tady je půlka knížky fotek, a když už se objeví text, je obrovským písmem... prostě taková "hluchá místa". Asi bych uvítala celkově větší koncentraci textové části na menší ploše, byť by se měla zredukovat tloušťka kuchařky. Ale opět jen můj subjektivní pohled, někomu se to může zrovna líbit...

- A ještě jednu věc bych měla k provedení... je to třeba kapitola černá ředkev, obrázek opět přes celou stranu, pár slov a na následující straně, kde bývají recepty, nic, stejně tak bílá ředkev... prostě mi celkově přijde kuchařka nedotažená. Možná jsem tak kritická, protože od zakladatelky Apetitu, autorky již 3. kuchařky jednoduše očekávám něco malinko víc...

- Jak jsem psala o nedostatku informací... u receptů mi chybí jakákoliv zmínka o množství porcí, době přípravy, náročnosti receptu atd. Netoužím po kalorické tabulce, seznamu nádobí a spotřebičů, které budu potřebovat, ale aspoň ten přibližný počet porcí by byl fajn a ne jen kvůli mně. Když něco málo navaříte, získáte určitý odhad, kolik lidí se z receptu nají, ale kuchařku si snad nekupují jen zasloužilé kuchařky, co taková mladá slečna, která u plotny nikdy nestála? Takhle mi přijdou recepty takové neúplné...

- A poslední, co mě teda během vaření a taky, focení (vidíte, jak jsem si musela pomáhat, abych ji vůbec vyfotila, aniž byste museli koukat na moje ruce?) dost štvalo, byla její vazba. Kuchařka nevydrží otevřená. Musíte jí něčím zatížit, aby se Vám nezavřela. A věřte, když máte upatlané ruce, chcete nakouknout na postup přípravy, je to vada dosti podstatná. Nikdy jsem si neuvědomila, že takové "rádoby blbosti" jako dobrá vazba, Vám mohou usnadnit život.




Abych ji jen nehanila, recepty nejsou ale vůbec špatné. Mám jich vyzkoušených pěknou řádku a všechny byly dobré. Naposledy to byly smetanové brambory zapečené s kořenovou zeleninou, dále pak rakouský bramborový salát, salát z červeného zelí s hruškou a ořechy, italská čočková polévka, čočkový salát s červeným zelím, mrkvová krémová polévka se zázvorem, marocký mrkvový salát, pečený losos s dušeným pórkem, sladkokyselá řepa zasyrova a další. Vše bylo moc dobré, i celkem zajímavé, i když.... třeba žemlovku bych asi vynechala. A když už, nezařadila bych do jedné knihy klasickou žemlovku a švestkovou...




Kuchařka je sice zaměřena na sezónní a lokální suroviny, což by mohlo v někom budit dojem, že jde o nějakou odlehčenou kuchyni. Především dezerty jsou poctivé z bílé mouky, bílého cukru, másla... prostě žádná dieta, takže pokud hledáte vysloveně zdravou kuchařku, všechny recepty Vám vyhovovat nebudou, ale samozřejmě je můžete modifikovat k obrazu svému :-)




A jak ji mám celkově zhodnotit? Je to těžké, na jednu stranu obrovský potenciál, nápad úžasný, fotky hezké, recepty celkem zajímavé a originální... takže pokud nejste takoví detailisté, věřím, že si Vás kniha získá. A já jsem teď na rozpacích, jestli jít do druhého dílu jaro/léto, protože co jsem listovala v knihkupectví, vypadala mnohem slibněji než tato, ale znáte ten první dojem...



12 komentářů:

  1. Díky za recenzi, přemýšlela jsem, jestli si jí pořídit a zatím jsem místo ní koupila Albert kuchařka Spolu u stolu (první Albert v kuchyni od jara do zimy už nemůžu sehnat :/ ) a z té jsem nadšená. :) Ale také možná zvolím spíš variantu jaro/léto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten prvni dil neni podle me tak vydareny, jak jsem psala. Tak snad te nemusi mrzet

      Vymazat
  2. Já vlastním druhý díl, ze kterého chci vyzkoušet toooooolik receptů. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Vždycky jdu do knihkupectví s tím, že si ji koupím, ale zatím jsem to neudělala. Prostě mi na ní něco nesedí...

    OdpovědětVymazat
  4. já mám z těch fotek pocit, jak kdyby to byla knížka pro děti, co neumí číst, takže málo velkých písmenek... mně kdyby někdo k receptu nenapsal množství, tak si ani neškrtnu...

    OdpovědětVymazat
  5. Mě absolutně nenadchla, první jak píšeš wow pěkná na druhé prolistování mi to přišlo těžce nic moc ...nevím taková průměrná kuchařka. Jinak skvěle propracovaná recenze.

    OdpovědětVymazat
  6. pro me je to jedna z mych nejvic vyuzivanych kucharek.k receptum se vracim.ale s chybami souhlasim.hlavne to zavirani je otrava.jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sto lidi, sto chuti :-) me bohuzel recepty az tak nenadchly

      Vymazat
  7. Výborná recenze a upřímně mě od knížky pěkně odradila - neviděla jsem ji v reálu, ale chtěla jsem objednávat přes internet. Takže moc děkuji. Už se moc těším na další recenze, hlavně na Jamieho Olivera a Den bez masa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, nerada bych odrazovala, verim, ze se najdou i jeji nadsenci, jen ja skalni fanousek nebudu.

      Vymazat
  8. Pár much kuchařka sice má, nicméně i tak patří k těm, které hojně využívám. Její koupi doporučuji, recepty jsou dobré, postupy popsané krok za krokem. Podle mého názoru patří v rámci našeho kuchařkového trhu k těm povedeným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobne je na me tech much az prilis, uvadet pocet porci je zaklad a celkova nedotazenost mi vadi, ale jen muj nazor. Ja jsem rada, ze aspon nekdo je s kucharkou spokojeny :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)