Top 13 v roce 2013

Nemám ráda takové to bilancování... co se mi v daném roce podařilo, nepodařilo, co mě někam posunulo, co jsem udělala špatně, co ne... Stejně už to, co se stalo, nijak nezvrátím. A co ještě víc nemusím, jsou různá předsevzetí. Když něco chci změnit, dělám pro to maximum hned a žádné od začátku týdne, měsíce, roku... Proto se ani na blogu žádné předsevzetí konat nebude... žádné budu přispívat pravidelně, zavedu novou rubriku... i když jisté vize mám... třeba bych ráda postupně zrecenzovala všechny kuchařky, co se mi usídlily v knihovně a víc neprozradím... 

Za to moc ráda občas zabrousím do historie blogu a nestačím zírat, co že jsem to za blafy napsala, jak jsem daný pokrm děsně nafotila a upřímně mám kolikrát chuť starší recepty přefotit. Ale pak si řeknu ne, je strašně zajímavý porovnávat, jak se fotky, recepty, jejich složení vyvíjí, jak do každého příspěvku dávám kus sebe... asi jen já si pak vybavuji dané okamžiky, jak mi v tu chvíli bylo, co jsem prožívala...  ale zanechme vzpomínání a vrhněme se na ty nejlepší recepty tohoto roku.

Jen těžko by někdo uvařil všechny recepty, co jsou tu k nalezení, navíc nepíši jediná blog... úžasných blogerů, blogerek a jejich receptů je všude tolik, že se ani nedivím, pokud zrealizujete jeden, dva mé recepty. Proto Vám chci ukázat dle mě to nejlepší za rok 2013. To, co z toho kvanta receptů opravdu stojí za vyzkoušení, když už nic jiného.... a hezky chronologicky...


Tohle je jeden z mnoha receptů, díky kterému zachutnají jáhly i jeho odpůrcům. Navíc je to nenásilný způsob, jak zařadit do jídelníčku kysané zelí, které obsahuje tolik vitamínů. Nezapomínejme na něj, obzvlášť teď v zimních měsících, kdy je čerstvé zeleniny pomálu..



2. Celozrnná ciabatta
Výborná chutná záležitost. Chutná jen tak, chutná k zeleninovému salátu, polévce prostě k čemukoliv. Budu muset brzy zopakovat :-)



3. Karamelový dip
Další z mých oblíbených receptů, který má široké využití. Ať už jako dip k jablkům, tak jako pomazánka k pečivu, banánu, mrkvi, do kaše, jogurtu, tvarohu...



4. Domácí lučina
Domácí lučina si u nás získala čestné místo, všem chutná a nejen doma. Recept se šíří dál a sklízí jen úspěchy. Navíc je cenově dostupnější než kupovaná verze. Teď už jen zbývá vyzkoušet ochucené varianty, na které se chystám pěknou věčnost... ale když i tak základní je tak výborná...



5. Africká polévka s burákovým máslem
Aaa když jsem se probírala staršími recepty, zaslintala jsem nad touto naprosto neodolatelnou polévkou. Jen co bude nejbližší příležitost, musím ji zopakovat, opravdu doporučuji, skvěle zahřeje, kéž by už přišla pořádná zima.



6. Čerstvé jarní závitky
Čerstvé jarní závitky jsme si taky oblíbily. Je to bleskovka a v podstatě můžete do rýžového papíru zabalit cokoliv, co doma najdete...



7. Kuřecí špízy s omáčkou Satay
Vypadá to, že do každého jídla cpu burákové máslo. Ano, cpu ho do spousty pokrmů, protože je jednoduše vynikající. Tohle je další naprosto luxusní pokrm, takže pokud jste si koupili na zkoušku máslo a neoslovilo Vás, což moc dobře nechápu :-D nebo jste si prostě pořídili značku, která Vaším chuťovým pohárkům zrovna nelahodí, to je ideální příležitost, jak s ním zatočit...



8. Cuketovo-mandlové muffiny
Už se těším, jak přijde zas sezóna cuket a zopakujeme tyhle muffiny, v kombinaci s hořkou čokoládou a nasládlých mandlí byly skvostné...



Netradičně pojatý jablečný štrůdl, ale o nic méně chutný... Připadnu si jako reklama na hrnce, jak vše chválím, ale je to opravdu to nejlepší, co se napeklo...




Jeden z mých pracovních obědů, který předčil očekávání. Vynikající je i zastudena, takže do práce jako stvořený...



Asi hodně šílená kombinace, ale to neznamená, že nemůže chutnat. Chutnala a pořádně. Červená řepa s kakaovým práškem a hořkou čokoládou jde k sobě parádně. 




12. Jáhelno-bramborové plněné knedlíky
S přicházejícím podzimem a zimou roste chuť na hutnější, sytější jídla, třeba na tuto zdravější obdobu plněných knedlíků se zelím... Je to parádní těsto, které můžete využít na různé náplně, klidně sladké...



A Top 13 uzavře vánoční cukroví. Z letošních 5 druhů mi nejvíc chutnají tyto kuličky. Asi proto jak jsou osvěžující díky citrónové kůře.



21 komentářů:

  1. :) Zapečené těstoviny jsem dělala (pouze bez šalvěje) a chutnaly moc :)
    Na závitky mám už koupený papír a na kuřecí špízky se chystám :)
    .
    Za recenze kuchařek se moc přimlouvám... Ocenila bych je teda zrovna dneska (zítra si jdu vybrat za poukázku knížku a pravděpodobně to bude něco o vaření) - tak pokud by se ti chtělo hodit sem nějaký rychlý tip, budu ráda. :)
    .
    Šťastný nový rok plný dobrého jídla a lidí, se kterými ho lze jíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tobě taky šťastný nový rok.
      Bohužel takhle narychlo nic nečekej, snažím se dělat věci pořádně, takže spíš plánuji podrobné recenze, knihu po knize. Ale kdybych mohla doporučit z toho, co mám doma, tak pokud holduješ zdravé stravě, určitě bych sáhla po knihách Hanky Zemanové a taky mě okouzlila knížka Den bez masa.

      Vymazat
    2. Děkuju :)
      Nakonec jsem objednala Jamieho a jeho 30 minut :)
      Hanka Zemanová je na mě příliš popisná a málo vařivá... ale třeba se k ní jednou dopracuju :)
      Na recenze se moc těším.

      Vymazat
    3. tak snad se bude líbit, recenze bude už snad zítra :-)

      Vymazat
  2. Takovéhle shrnutí je super, ráda bych do nového roku vykročila s ještě zdravějšími dobrotami v kuchyni a přesně jak říkáš, blogů je tolik, že je tím člověk zahlcen! A to jsem dneska k narozeninám dostala ještě 2 kuchařky :) Já si z toho tvého výčtu tedy vyberu jen ty bezmasé, ale i tak mám co zkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  3. minimálně 3 recepty mě zaujaly a najdu si je u tebe =)

    OdpovědětVymazat
  4. Všechno to vypadá moc dobře, ale nejradši bych si dala ty těstoviny nebo ciabattu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Všechno vypadá neodolatelně:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Závin jsem zkoušela a moc mi šmakoval! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za připomenutí africké polévky, tu jsem zkoušela hned, jak se tu objevila...a byla perfektní! ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem si znovu připomenula, že jsem ještě nevyzkoušela domácí lučinu, musím to co nejdřív napravit. A polévka mě láká moc :) Přeju vše nej do nového roku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, taktéž :-) lučina opravdu stojí za vyzkoušení, je krásně jemná, troufám si říct, že i lepší jak kupovaná.

      Vymazat
  9. Zajímavé recepty.. vypadají všechny delikátně, budu muset zase něco dalšího vyzkoušet a upéct.. :-)
    Kde vůbec pořád bereš tu inspiraci na takové nápady? Často jsou to i netradiční kombinace které ale ve výsledku chutnají fantasticky.. dneska například jsem měla k obědu pečenou cizrnu s kořením a bylinkami z tvého blogu a nemůžu si ji vynachválit.. už jsem ji jedla snad 20x a pořád mi moc chutná :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stačí otevřít oči, všude je plno inspirace... :-)

      Vymazat
  10. Děkuju za krásný přehled, opravdu jsou to zajímavé a netradiční recepty a k tomu krásná grafika blogu, ráda se sem vracím. Podle top 13 jsem včera dělala africkou polévku, je vynikající! A vytiskla jsem si zapečené jáhly, jáhelno-bramborové knedlíky a zapečené těstoviny a těším se, že brzy vyzkouším ;) Přeju do nového roku spoustu krásné inspirace a motivace pro nás zároveň žít a vařit zase o trochu zdravěji.

    OdpovědětVymazat
  11. Luci, děkuji moc za "upřímný" přehled .... na tvůj blog chodím moc ráda .... krásné fotky, dobrá jídla a moc krásný design blogu ..... z tvého "top" mě moc zaujaly bramborovo-jáhlové knedlíky .... já je dělám z vařených brambor a místo jáhel do nich dávám krupici ...ale tvá varianta mě nadchla a určitě jí vyzkouším ....přeji ti krásný nový rok a těším se zase příště .... Marki

    OdpovědětVymazat
  12. Lucie, povedena rekapitulace, lucinu jsem vcera udelala a ciabattu upekla bez rajcat a a oliv ale s vlasskymi orechy (tu musim asi jeste vypilovat, nebo se lepe naucit se zitnou moukou) a dnea to bude k veceri s uzenym lososem :-) urcite jeate udelam ty zapecene testovIny s kozim syrem! Preji do noveho roku hodne dobrych napadu a mnoho vernych ctenaru. Marcela

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)