Kvásková moskva podle Maškrtnice

Co se týče chleba, všichni "kváskoví mistři" mají můj upřímný obdiv. Nestačím zírat, jaké krasavce mnozí z trouby tahají. To se i malinko zastydím za ty mé "ubožáky" a napadají mě myšlenky, jestli je vůbec na místě publikovat to mé skromné kváskování a nejradši bych spoustu šikovných lidí pošťouchla, aby se o své umění podělili se světem. Jistěže i ti mí fešáci chutnají, kdyby nechutnaly, nevisí tu. Nevezmu si na triko recept, který se nepovedl, byť by mohl být sebehezčeji nafocen. Ale i tak, pořád se mám co učit, a ne málo.




A v té souvislosti mě napadá... nemůžu zaručit, že se Vám jakýkoliv recept podaří, bohužel, i když bych strašně chtěla. Ani nevíte, jak mě mrzí, když se občas objeví komentář, že recept selhal. Ale vaření a pečení je tak trochu alchymie. Můžete se do puntíku držet postupu, surovin a stejně je výsledek nejistý. I proto občas nevím, jak na Vaše některé dotazy odpovědět. Konkrétně třeba u pečení, tam je tolik faktorů, které mohou zhatit celé snažení, že bych tu mohla vést monolog do rána. Ve hře je kvalita, čerstvost surovin, jejich teplota, okolní teplota, postup přípravy a pak taky trouba. Nejčastější dotaz? Na kolik stupňů jsem pekla... Ale jak je každý člověk originál, i ta trouba je jedinečná. Můžu uvést přibližnou hodnotu, ale i tak je na každém, aby si ochočil právě tu svou. Zjistil co umí, co potřebuje, abyste tahali z trouby ty skvosty... A to sem nebudu tahat individuálnost našich chuťových pohárků, ale to je zas jiná story...

A protože nechci pohřbít našeho dalšího člena rodiny, kvásek, alespoň jednou za čtrnáct dnů si hraji na pekaře. Vždyť mě už znáte, nebaví mě dělat pořád to samé dokola, i proto pátrám po nových receptech na pečivo. Ale abych byla upřímná, tento chleba jsem už kdysi dávno dělala. Je od Maškrtnice, ta to vždycky jistí :-) Sice mu říká "celozrnný žitný chléb pro všechny", já si jej familiárně pojmenovala jako kváskovou moskvu, strašně mi totiž připomíná klasický moskevský chléb, který jsme jeden čas kupovali ve velkém, tak snad autorka promine za mé označení :-)



Kvásková moskva

Inspirace: http://www.maskrtnica.cz

Kvásek

  • 1 lžíce kvásku
  • 125 g celozrnné žitné mouky
  • 125 g filtrované vody
Chléb

  • 250 g kvásku
  • 525 g filtrované vody
  • 30 g melasy
  • 250 g ovesných vloček
  • 25 g sezamových semínek
  • 25 g lněných semínek
  • 375 g celozrnné žitné mouky
  • 15 g soli

V misce jsem rozmíchala lžíci kvásku ve vodě, přisypala mouku a důkladně promíchala v hustou hmotu a nechala přes noc pracovat (12 hodin). Následující den jsem si odvážila 250 g kvásku a zbytek jsem uložila do lednice na další pečivo. Kvásek jsem rozmíchala s vodou, melasou a ovesnými vločkami. Pak už jsem přidala semínka, mouku, sůl a promíchala. Upozorňuji, že hmota je opravdu lepivá, ale to je holt úděl žitné mouky. Těsto jsem rovnou přendala do formy, kterou jsem si důkladně vymazala olivovým olejem a vysypala moukou. Chléb jsem přikryla čistou utěrkou a dala kynout na 4 hodiny na teplé místo. Troubu jsem si roztopila na maximum, chléb pocákala lehce vodou a dala péct na 10 minut a poté stáhla na 230 stupňů a pekla dalších 40 minut. Následně jsem chléb opatrně vyklopila a pekla ještě 10 minut. Žitné chleby bývají lepivé, proto je lepší nechat je vychladnout, ideálně přes noc a až následující den zakrojit.




6 komentářů:

  1. Tento už jsem zkoušela a je opravdu skvělý :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že se vůbec nemáš za co stydět, ten chleba vypadá úžasně :) S neúspěchem při pečení je nutné počítat, na druhou stranu o to víc je potom důvod k radosti a hrdosti :)
    Podle Maškrtnice taky něco zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s komentářem nade mnou, vypadá to naprosto skvěle!:)

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsem vytáhla upečený chléb z trouby a těším se na zítra, až ochutnám.
    Díky, Luci.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)