Zelňačka s uzeným tempehem

Povím Vám, letos se na jaro vůbec netěším. Chybí mi ten pocit, kdy se nemůžu dočkat, jak vše rozkvete, začne se klubat, jak trhy opět ožijí a já se vyjdu cournout se síťovkou. Budu se nejdřív jen tak procházet, kochat tou nádherou, kterou nás příroda obdařila. Oči se rozzáří při pohledu na ty krásné ředkvičky, jarní cibulku, bylinky, chřest a jiné poklady. Po mé první okružní jízdě následuje druhé kolečko s jasným cílem, naplnit síťovku a hurá domů na ochutnávku.  




A tohle mi chybí, to probouzení přírody, které snad ani nebude, jak by mohlo, když se ani pomalu nezababušila do své bílé deky. Ale tak, abych to aspoň nekazila, držím se zimních hustých polévek. Mezi takové bezesporu patří zelňačka. A to že jde udělat i lehčeji než s klobáskou? To moc dobře ví Hanka Zemanová. 

Recept jsem měla v plánu od doby, kdy se u mě kuchařka zabydlela. Ano, dala jsem si na čas, ale to nevadí. Důležité je, že si mě získala. Recept jsem si krapet upravila k obrazu svému. Pro větší autentičnost klasické zelňačky můžete přidat brambory, já dala jen mrkev. Hanka doporučuje i kedluben, tuřín. Klidně bych přidala jakoukoliv kořenovou zeleninu nebo třeba batáty, pro trochu exotiky, byť to už nebude tradiční. No a věrna heslu "s uzenou paprikou je všechno dobré", našla si uplatnění i zde...



Zelňačka s uzeným tempehem (2 - 3 porce)

Inspirace: H. Zemanová: Biokuchařka


  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 100 g uzeného tempehu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 2 lžíce pohankové mouky či jiné
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • 2 střední mrkve
  • 500 - 750 ml vody
  • 100 ml sójové smetany


Na lžíci olivového oleje jsem dala restovat na malé kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile začala zlátnout, přidala jsem opět na kostičky nakrájený tempeh, ochutila paprikou, kmínem, bobkovým listem, solí, zasypala moukou a důkladně míchala. Poté jsem přidala polovinu kysaného zelí, nakrájenou mrkev zalila vodou, přiklopila pokličkou a nechala probublávat, dokud mrkev nezměkla. Odstavila jsem z plotny, přimíchala zbytek zelí a sójovou smetanu. 




11 komentářů:

  1. Mńam! Zrovna se mi ve skříňce válí sklenice s kysaným zelím, tak že by?:)

    OdpovědětSmazat
  2. To je náhodička, dneska mám téměř to samé k obědu :D Jen jsem to udělala jako omáčku a jako přílohu rýži :)

    OdpovědětSmazat
  3. miluju zelňačku - tedy v té poctivé české verzi, ale tuhle ráda zkusím! :)

    OdpovědětSmazat
  4. Ty jo, dobrý nápad, mám ráda zelňačku a buřty vždycky vybírám... ale s tempehem bychom si to mohli udělat..

    OdpovědětSmazat
  5. Tempeh jsem sice nikdy nejedla, ale jídlo vypadá senzačně. :P

    OdpovědětSmazat
  6. Tuhle polévku naprosto miluju, jedla bych jí pořád, ale jak jsem se tak postupně odnaučila jíst klasické uzeniny, a že to byly muka, nechtěla jsem ji moc vařit...tohle je super nápad, brzy zkusím :)

    OdpovědětSmazat
  7. tak ti pěkně děkuju! Já se k nakládanému zelí jen tak nedostanu a teď jsem díky tvým fotkám dostala neskutečnou chuť na zelňačku! Ach jo!

    OdpovědětSmazat
  8. Zelňačka, jé, tu miluju, určitě ji vyzkouším! Vypadá skvěle :)

    OdpovědětSmazat
  9. zajímalo by mě o používáš za zelí že ho skoro nemusíš vařit? já zelňačku vařím hodinu určitě aby to bylo měkké ...

    OdpovědětSmazat
  10. Vyzkoušeno, chutná báječně! :-)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)