Hummus s medvědím česnekem + překvapení

Sezóna medvědího česneku  je tak hrozně krátká (fňuk, fňuk) a Vašich dotazů tolik, co s ním, že tentokrát upustím od snahy tvořit blog pestrý, aby se typy pokrmů i surovin příliš neopakovaly a budeme pokračovat na stejné vlně. Můžeme si říct, že opakování je matka moudrosti, ne? Nebo že česneku není nikdy dost? Nebo že je třeba si jej řádně užít, dokud tu pro nás je? Nebo si prostě nemusíme hledat alibi a pustit se do receptu...




O víkendu, jak jsem avízovala, jsem se vydala na lov. Abych byla přesná, vydaly. Naše obrovská rodinná dámská sestava, oděna jak se sluší a patří do lesa, ověnčena koši, sáčky... a urodilo se, domů jsem si nesla plný košík. 

Takže co s česnekem? Základem je pesto. To je doslova povinnost, aspoň jednu skleničku mít, pokud se Vám teda poštěstí vlastnit aspoň hrst česneku. A ti šťastnější, já se hlásím, si mohou část zamrazit do nádoby na led a těšit se z něj celý rok. S pestem se dá totiž vystřihnout tolik pokrmů, že by to vydalo na román a na ten teda ambice nemám, tak jen ve zkratce. Klasika, těstoviny, pak moje oblíbené zeleninové nudle, gnocchi, risotto, slaný francouzský toust, mezi klasické tousty či pečivo. Skvěle dochutí nudnou polévku, stejně tak dobře poslouží i jako základ krémové polévky. V podstatě jím můžete substituovat špenát... a fantazie jede... quiche, příloha k masu místo klasického špenátu, jako nádivka do kuřete, rolády, gnocchců, fritatty, slaných muffinů, zapéct s těstovinami, pohankou, kuskusem či jinou obilovinou, dochutit jím domácí lučinu nebo jen tak přihodit pár lístků do zeleninového salátu, ať má krapet říz.  


Nebo se můžeme pustit do hummusu. Je to doslova banální recept. Prostě klasický hummus říznutý medvědím česnekem. Díky jeho pikantnosti snad není už třeba žádných dalších ochucovadel. Žádný pepř, česnek, troška soli a je. Aby získal hummus na přitažlivosti, servírovala jsem jej zabalený v lístcích medvědího česneku. Není to roztomilé? :-)? 



Hummus s medvědím česnekem

(cca 3 porce)




  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 2 lžíce domácí tahini
  • 3 lžíce olivového oleje
  • + navíc trocha vody
  • hrst medvědího česneku
  • sůl





Cizrnu jsem si přes noc namočila. Ráno jsem slila vodu, napustila čerstvou a uvařila doměkka, zhruba 30 - 40 minut. Poté jsem zbylou vodu slila a cizrnu rozmixovala s citrónovou šťávou, tahini, olivovým olejem, vodou a omytým medvědím česnekem. Dochutila jsem pouze solí a opět mixovala až vznikla hladká pasta. 

Množství vody závisí, jak máte rádi hummus jemný a tekutý. Já preferuji spíš tužší, jak vidíte na fotce. 





A teď k tomu překvapení... Až budete v Brně a rádi byste poseděli v nějaké kavárničce, zkuste kouknout do Café Atlas a třeba ochutnat něco z mé tvorby :-) Snad Vám bude chutnat...

Fotka: DELICIOUS LUCIE nám přinesla svůj první dezert.

JABLKOVO - MAKOVÝ KOLÁČ (bezlepkový)

Od ní rozhodně nečekejte přeslazené a umělé chutě. Její věci jsou zdravé a skvělé. Mrkněte na blog: http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz




13 komentářů:

  1. Skvělý recept Luci! Medvědí česnek fakt miluju a budu se pro něj taky muset vydat :) A s tím Atlasem snad ještě lepší! Řeknu kamarádkám, které jsou taky spíš na zdravé alternativy a přijdu něco ochutnat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak konečně můžeme ochutnat nějaké tvoje výtvory! Až někdy budu v Brně, určitě se tam stavím :) Mě dneska napadlo udělat hummus z červené čočky s medvědím česnekem, snad vyniknou ty barvičky. Jo a dávala jsem ho i do raw burgerů a bylo to perfektní.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Luci. Moc gratuluji k úspěchu, je to super!! Moc ti držím palečky, ať všem zákazníkům jen a jen chutná, o čemž jsem více než přesvědčená!
    P.S asi taky nahodím gumáčky a půjdu do lesůů....

    OdpovědětVymazat
  4. Medvědí česnek mě docela zaujal a ráda bych ho vyzkoušela :) Kde se dá sehnat? Na internetu jsem si našla že roste volně v lesích, což zní fajn :) Nevíš, kde bych ho v Brně mohla získat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevím v Brně jsem brala jen na zelnáku, ted moraváku :-) jinak jsem byla na chalupě mimo Brno...

      Vymazat
  5. vypadá to lákavě a už se těším, až se dostanu do Brna, tam prostě MUSÍM zajít :))

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry vecer, chtela bych se zeptat jak dlouho humus s medvědím česnekem vydrzi v lednici? Dekuji

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, nemám tahini pastu, je tam nutná nebo ji mohu vynechat či něčím nahradit? :)..a cizrnu mám z plechovky, kolik jí mám použít, aby to odpovídalo 100g suché? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stěžejní ingrediencí humusu je tahini takže... i když existují i recepty bez ní, už to není oni...

      Vymazat
  9. Jéje. Café Atlas je můj oblíbený podnik, takže kdykoli zavítám domů, jem tam jako na koni... Netušila jsem, že můj oblíbený podnik a můj oblíbený blog k sobě mají tak blizoučko :)

    OdpovědětVymazat
  10. V Atlase jsem byla a dala jsem si humus...měla jsem jej poprvé a musím říct že jsem ráda že mi u Vás chutnal :-) ...stavím se opět jak budu mít cestu kolem...děkuji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)