Párek v rohlíku!

Ano, mohla jsem rovnou napsat veganský párek v kváskovém rohlíku a domácí hořčicí, ale proč si krapet nezaprovokovat. I když, je mi jasné, že Vám muselo dojít, že bílý rohlík s párkem, plným mouky a nebudu dál raději pokračovat, tu potkáte jen stěží. 




Budete se smát, třeba i ťukat na čelo, ale baví mě to, a jak. Vracet se k samotnému počátku, snažit se vyrobit co jde doma. Mohla jsem koupit běžnou hořčici někde ve večerce, v lepším případě v bio kvalitě někde ve zdravé výživě, ale s domácí je prostě větší sranda nebo potěšení? Ano, třeba ten výsledek není tak dokonalý nebo možná autentický, na jaký jsme zvyklí u konvenčního kousku, ale ten čas a láska věnovaná to bohatě vynahradí...



Kváskové rohlíky (8 ks)

Inspirace: Pečempecen.cz



  • 300 g žitného aktivovaného kvásku
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 220 g celozrnné žitné mouky
  • 250 ml filtrované vody
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžička soli




V misce jsem rozmíchala lžíci kvásku spolu s 200 ml vody, přisypala 175 g žitné mouky a důkladně promíchala v hustou hmotu a nechala přes noc pracovat (cca 12 hodin). 

Následující den jsem lžíci kvásku přendala do malé skleničky a uložila do lednice na další pečení. Zbytek kvásku jsem rozmíchala s vodou. Pak už jsem přidala mouku, sůl, semínka a promíchala. Upozorňuji, že hmota je poměrně lepivá, ale to je holt úděl žitné mouky. Těsto jsem nechala v míse, kterou jsem přikryla čistou utěrkou a dala kynout na 5 hodin na teplé místo. Troubu jsem si roztopila na maximum. Těsto jsem si rozdělila na 8 dílků, pomocí pomoučených rukou či válečku rozválela na silnější placku a těsně srolovala a dotvarovala v rohlíčky a nechala je ještě asi půl hodiny kynout. Postříkala jsem je vodou, posypala kmínem, solí a vložila do rozpálené trouby. Po 10 minutách jsem snížila teplotu na 230 stupňů a dopekla rohlíky asi dalších 30 minut.



Veganské párky (5 ks)

Inspirace: http://www.onegreenplanet.org


  • 3/4 hrnku červených fazolí v suchém stavu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • cca 200 g hnědých žampionů
  • 1 sušené rajče
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 - 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička oregana
  • sůl, pepř



Fazole jsem si dala přes noc namočit. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka spolu s bylinkami pro lepší stravitelnost. Na lžíci olivového oleje jsem orestovala na drobné kostičky nakrájenou cibuli, na minutu jsem přidala česnek a následně očištěné a nakrájené žampiony. Restovala jsem je do změknutí a poté rozmixovala spolu s uvařenými fazolemi, sušeném rajčetem, droždím, moukou a kořením. Vzniklou směs jsem nechala vychladnout a tvarovala do tenčích oválku a balila do alobalu. Dala jsem je zhruba na hodinu mrazit a poté na kapce olivového oleje opražila. 

Doporučuji nechat vychladnout, dát do lednice a až studené konzumovat, protože teplé nemají tu správnou konzistenci a mohly by se rozpadat.


Domácí hořčice



  • 50 g bílých horčičných semínek
  • 100 ml jablečného octa
  • 50 ml vody
  • medu/agávového sirupu atd.
  • špetka soli


Semínka jsem jednoduše zalila octem, vodou a nechala pár hodin máčet. Poté jsem je jen rozmixovala tyčovým mixérem spolu s medem a špetkou soli. Hořčici jsem skladovala v lednici.






34 komentářů:

  1. Mňám... to vypadá dobře! :))

    OdpovědětVymazat
  2. No já nemám slov.. To je prostě bomba! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, tu hořčici rozhodně musím zkusit, ta mě láká! Jen malý dotaz - mixuje se to asi i s tou vodou a octem že? A vážně to zhoustne do konzistence "klasické" hořčice?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, i s vodou a octem. Jasně, že to zhoustne, vždyť vlastně rozmixuji semínka

      Vymazat
  4. Ty jo, co ty všechno nevymyslíš! Nádhera :))

    OdpovědětVymazat
  5. Máš úžasný nápady!
    Vypadá to skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  6. A já rozpoutala vášnivé, téměř pranýřující diskuze větičkou o možnosti přidání tofu do zelňačky... Nicméně fotky jsou moc, ale opravdu moc pěkné. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ty jsi prostě skvělá. Normálně se mi na ty rohlíky sbíhají sliny.

    OdpovědětVymazat
  8. Tyjo, uzasne! A to jsem mela parek v rohliku naposled asi pred 20 lety :-D Jen se zeptam, neni v receptu na rohliky chyba? At pocitam jak pocitam, kvasku mi vychazi spis 350 g.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mělo by tam být zhruba 300, 50 g počítám na další pečení, opravím chybku :-)

      Vymazat
  9. to je prostě genialni! děkuji za tento blog :) T

    OdpovědětVymazat
  10. neplánuješ vydat kuchařku? koupila bych jich kopu a obdarovala všechny známé a jednu si nechala a každej den z ní vařila. Tvoje podání zdravé stravy a cruelty-free mňamek je tak.. nemám slov. a tohle jsem ti chtěla napsat bez ohledu na párek v rohlíku :P na tom jsem si nikdy nefrčela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jednou bych určitě ráda :-) ale chce to čas...

      Vymazat
    2. Tvoji kuchařku ráda podpořím. Nabízím svoji výtvarnou ruku:
      https://www.behance.net/LenkaStukhejlova

      Vymazat
    3. Děkuji za nabídku, ale svoji malou výtvarnici už mám :-)

      Vymazat
  11. hmm líbí se mi ty párečky :) Ty si musíme určitě udělat. A jiank super fotky

    OdpovědětVymazat
  12. Je to vtipné, roztomilé a hrozně se mi to líbí! Umíš povýšit tak obyčejnou věc jako je párek v rohlíku na úplnou delikatesu... U tebe i ten fast-food vypadá skvěle! :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  13. Kolik hodin je potřeba namáčet hořčičné semínko?

    OdpovědětVymazat
  14. Vyborna horcice... Uz si nejspis nikdy zadnou nekoupim a budu delat pouze tuto ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Milá Lucko, úžasné, jaké máš nápady a jak je dokážeš zrealizovat! Chtěla jsem se zeptat, jestli by podle tebe šlo udělat z tohoto těsta chleba... Sháním totiž recept na menší kváskový chleba pouze z celozrnné mouky (klidně i kombinace různých typů jako máš ty), aby se těsto nemuselo moc složitě zpracovávat, poněvadž nemám žádný hnětač (jen domácí pekárnu) a chleba bych chtěla pak péct v klasické troubě ve formě na biskupský chlebíček. Tenhle recept mi podle popisu přijde ideální :-) Co myslíš? Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím, že ano, klidně i jiné tvary, třeba bulky. Ale stačí kouknout do receptů, všechny chleby, co jsem pekla jsou výhradně z celozrnné mouky, bílou vůbec nepoužívám, tak třeba si tam vybereš...

      Vymazat
  16. Děkuju za odpověď, vyzkouším tyto rohlíky jako chleba a případně dám vědět, jak to dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Chleba vysel vyborne :-) kynuti tak 4 hodiny a pak jeste hodinu ve forme. Pekla jsem 40 min, prvnich 10 min v zaparene troube rozpalene na max, zbytek asi na 230 stupnu. Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  18. Uzasne!!! Musim nekdy zkusit... Jen si rikam, jde to nejak zorganizovat, abych netravila hodiny u plotny? Vetsinu jidel si varim sama, rano si pripravuju snidani a navic jeste obed do prace. Takze uz mam pocit, ze nedelam nic jineho nez varim nebo planuju co budu varit. Koncim tedy spise u jednoduchych receptu a obdivuju, ze se poustite i do takovychto lahudek :)

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den paní Lucie,
    kolik medu je potřeba přidat? Lžíce, lžička, dle chuti?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, maly dotaz, jake je mnozstvi vznikle horcice? :) Dekuji

    OdpovědětVymazat
  21. Paráda! Hořčici určitš vyzkouším a podaruju i své blízké. Jen otázečka - jak dlouho asi vdrží v lednici? A dala by se její trvanlivost prodloužit např. zavařením? Nepokazím tím nic? Díky za reakci :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)