Citrónovo-tymiánové sušenky s kakaovými boby

Jsou recepty, u kterých se nemůžu dočkat, až se o ně s Vámi podělím. Přijdou mi tak úžasné, zajímavé, hravé, třeba i inovativní. Těším se na Vaše komentáře a nakonec u Vás nevyvolají takové nadšení jako u mě nebo, jaké jsem asi očekávala. A pak jsou tu recepty, které mi přijdou nudné, o které se snad ani dělit nechci, prostě pravý opak té první skupiny. Ano, opět oklikou mířím k těmto sušenkám. Sušenky no... Těch je všude tolik, asi nic z čeho by si kdekdo sedl na zadek. A přece se mi dostalo spousty dotazů, co že je to zač a žádostí o recept. Máte jej mít :-)





Obyčejné ovesné sušenky jsou tentokrát ozvláštněny citrónovou kůrou, tymiánem a nepraženými kakaovými boby. Samozřejmě si můžete vymyslet vlastní kombinaci chutí. Třeba místo tymiánu rozmarýn, bobů hořká čokoláda, pomerančová kůra. Nebo jděte do klasiky v podobě rozinek či jiného sušeného ovoce, oříšků... Místo rýžového sirupu můžete použít jakýkoliv jiné, ale nezapomeňte, že každý sirup má jinou sladivost, tomu uzpůsobte množství. Fungovat bude i třtinový cukr, ale víte, co preferuji :-) 




Citrónovo-tymiánové sušenky s kakaovými boby

(9 ks)



  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 a 3/4 hrnku mletých ovesných vloček
  • 2 lžíce nepražených kakaových bobů
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/4 hrnku rýžového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu




Chia semínka jsem si promíchala s vodou a dala bobtnat do lednice. Mezitím jsem si rozmixovala ovesné vločky. Přidala jsem k nim kakaové boby, prášek do pečiva, citrónovou kůru, tymiánové lístky. Ve vodní lázni jsem si rozehřála kokosový olej, promíchala jej se sirupem, vanilkovým extraktem, chia semínky a nalila k suché směsi. Vše jsem promíchala v tužší těsto, pomocí lžíce kladla na pečícím papírem vyložený plech, upravila do požadovaného tvaru a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 15 - 20 minut na 180 stupňů.










11 komentářů:

  1. Ano, ano, ano!! To je přesně recept, který ve mně vyvolává nadšení a touhu zvednout se z gauče od počítače a jít zkoušet! I když ..... dnes přece jen vydržím do zítra. :-) Takže asi přesně podle tvého předpokladu. :-) Díky a pěkný večer! J.

    OdpovědětVymazat
  2. tak ty bych si moc ráda dala, třeba ke kávě (ale i bez ní, samozřejmě:D)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou senzační :) Miluju takovéhle sušenky :) Citron a tymián musí být senzační kombinace :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadaji lakave, Lucie :-) Mohla bych mit dotaz: kde v Brne koupite kvalitni kakaove boby? Ja bydlim kousicek od Brna, obcas zajedu na nakup, ale myslim, ze zatim jsem je videla pred par tydny jen ve Sparu. Muzete prosim poradit? :-) dekuji. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsou z Brna, značka Iswari, zdravé výživy by je měly mít...

      Vymazat
    2. aha, dekuju :-)

      Vymazat
    3. Nebo zkuste kakaoveprodukty.cz, s temi mam zase dobrou zkusenost ja ;-)

      Vymazat
  5. Vyzkouseno, ulozeno, vyborne ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. susenek neni nikdy dost, neboj :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)