Čočkovo-žampionové ragú

Tenhle mini hrnec pro jednoho jsem odcizila babičce. Je jednoduše milučký, roztomilý, kouzelný, prostě krasavec všech krasavců, který by zaručeně vyhrál soutěž krásy nad všemi sofistikovanými, moderními oplývajícími neuvěřitelnými vlastnostmi. A víte proč? Protože má příběh :-) a taky se mi líbí ta modrá, která je sem tam oprýskaná, ale i to je svým způsobem hezké.




Strašně ráda v něm fotím. Můžete uvařit sebenefotogeničtější pokrm, ale jakmile jej naservírujete v tomto hrnci, hodí se vůbec říkat hrnec?, dobrá hrnečku, hned svůj prvotní vizuální vjem poupravíte. Příklad za všechny...




Čočkovo-žampionové ragú s nudlemi (2 porce)


  • 70 - 100 g čočky v suchém stavu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 mrkve
  • 200 g žampionů
  • 100 ml vína
  • 250 ml vody/vývaru
  • bobkový list
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř
  • 1 lžička brambor./kukuř. škrobu



Čočku jsem si přes noc namočila, slila, zalila čerstvou vodou a uvařila spolu s bylinkami (pro lepší stravitelnost) doměkka. 

Cibuli jsem krátce orestovala na lžíci olivového oleje, na minutu jsem přidala na tenké plátky nakrájený česnek. Jakmile začal vonět, přidala jsem nakrájenou mrkev, žampiony, po chvilce jsem přidala čočku, zalila vínem, nechala jej vyvařit, dochutila solí, pepřem, tymiánem, bobkovým listem a zalila vodou. Nechala jsem probublávat do změknutí. Na závěr jsem vyjmula bobkový list, vmíchala lžičku škrobu a bylo hotovo.

Podávala jsem s mrkvovými nudlemi, ale můžete klidně použít klasické těstoviny...

3 komentářů:

Děkuji za komentář :-)