Víte, co je na tom celém blogováním tak pěkný? Ta podpora ze všech stran. Původně jsem o mé "úchylce" vůbec nemluvila a vlastně ani dnes to nechci nijak prezentovat a nepíšu si na čelo foodbloger.... Nevnímám to jako něco světoborného, s čím bych měla potřebu sebe prezentovat nebo se snad ještě chlubit, spíš naopak vidím strašné rezervy, na kterých je třeba pracovat... Ale jak jde čas, zasvěcených přibývá a s nimi i radosti jako plná taška krásných talířků, hrníčků, misek, ubrusů nebo třeba náruč rebarbory od mamčiny kolegyně z práce... Takové věci Vás daleko více potěší než kvanta mailů, kde Vám zástupci různých marketingových společností nutí ten či onen výrobek, službu, akci...
Proto jsem se v pátek zaradovala nad domácí rebarborou, nee žádnou z obchodu, ale domácí a vrhla se na tento vláčný, ne příliš sladký chlebíček, který byl tak trochu improvizace díky absenci mouk, které musím brzy doplnit, aby bylo z čeho péct sladkosti a kváskové chleby. Zmiňovala jsem se, že se mi podařilo pohřbít kvásek? Nakonec dopadl nad očekávání, tak by byla škoda se nepodělit o recept...
Rebarborový chlebíček
- 3 stonky rebarbory
- 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
- 1/4 hrnku vanilkového olivového oleje
- 1/4 - 1/2 hrnku javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 hrnek ovesné mouky
- 1 lžička skořice
- 2 hrsti lískových ořechů
- ovesné vločky na posypání
Rebarboru jsem si krátce povařila s trochou vody. Chia semínka jsem promíchala s vodou a dala odležet do lednice. V míse jsem promíchala kukuřičnou mouku s ovesnou, skořicí a ořechy. V menší misce jsem si promíchala olej s javorovým sirupem, extraktem a spolu s nabobtnanými semínky, rebarborou přelila k suché směsi a zapracovala v tekutější těsto. Chlebíčkovou formu jsem vyložila pečícím papírem a naplnila těstem. Chlebíček jsem dala péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 40 minut.
Teď jsem úplně dostala hlad, zrovna jsem něco takového hledala - ráda zkouším různé druhy chlebů, takže tento upeču hned o víkendu :3
OdpovědětVymazatBlondies z My Blond World
supr vyzkouším!! Už jsem chválila na fcb :-) ještě bych měla dotaz , forma na chlebíček je klasická velká nebo menší ,děkuji
OdpovědětVymazatje to klasická :-)
Vymazatkonečně jsem našla zdravý recept s rebarborou. stonky jsou nasekané najemno nebo úplně rozvařené a rozmixované? díky Vendy
OdpovědětVymazatto nehraje roli... jednoduše nakrájený na cca 2 cm kousky a krátce povařený, není třeba mixovat
VymazatSkoro jako banánový :-)
Vymazatto jsem nepochopila...
VymazatMám rebarboru, nemám lískáče - co místo nich? Mandle, vlašské nebo koupit?
OdpovědětVymazatpodle preferencí, neznám Vaše chutě, sama musíte cítit, co Vám k rebarboře pasuje...
VymazatDá se místo kukuřičné mouky použít polenta? Třeba jen víc rozemletá..Děkuji Iveta
OdpovědětVymazatNeměl by být problém, ale bohužel jsem nezkoušela, takže nemohu slíbit... určitě dejte vědět, jak se povedlo, jestli budete péct z polentou.
VymazatTak to je super. Rebarboru miluju a nenapadlo by mě udělat rebarborový chléb. Úplně vidím, jak na tom je lučina a rajče a je z toho takový zdravý chlebíček na zobání k telce...mňam.
OdpovědětVymazatpostřehl(a) jste, že jde o sladký chlebíček? Ale proti gustu...
Vymazat