Pohankovo-ořechová granola

Musli nebo chcete-li granola, mě nikdy zvlášť nebavilo/a. Stejně jsem vždycky vyzobala, co mi chutnalo, čtěte ořechy, a zbyly "nudné" vločky, co s nimi? Ale ze všeho nejvíc mě nebralo, jak se rozblemcala, když se zalila mlékem. Takový rozmočený něco, proto jsem "chytře" sypala po malých porcích, zalívala a rychle snědla a repete...proto jsem ji nejradši mlsala jen tak hezky křupavé... 




Změna nastala, když jsem propadla kouzlu smoothie a ovocných zmrzlin, které si doslova říkají o nějaké to posypátko. Konečně se můžu realizovat, konečně můžu vyrábět granolu ve velkém, vymýšlet a zkoušet nové a nové varianty... Na téhle je úžasné, že spotřebujete zbytky od výroby rostlinného mléka, navíc najde uplatnění i tahini, která mi upřímně sama o sobě moc nejede, na rozdíl od všech ostatních másel... podezřelé



Pohankovo-ořechová granola

Inspirace: http://ohsheglows.com



  • 1 a 1/2 hrnku pohanky
  • 1 hrnek zbytků ořechů z výroby mléka
  • 1/2 hrnku sezamových semínek
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 3 lžíce tahini
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce jablečného pyré




Pohanku jsem si dala předem na pár hodin namočit. Poté jsem slila vodu a ve velké míse ji promíchala s ořechovými zbytky, sezamovými semínky, skořicí a solí. V jiné míse jsem promíchala tahini s vanilkovým extraktem, agávovým sirupem a jablečným pyré. Tekutou směs jsem vmíchala k sypké, promíchala a rozprostřela na pečícím papírem vyloženém plechu a dala péct zhruba na 40 minut, občas promíchala a kontrolovala, aby se nespálila. Po upečení jsem nechala důkladně vychladnout a dala uskladnit do skleněné nádoby.

Koho by zajímala ta zelená tekutina, tak je to kešu krém, jednoduše rozmixované, předem namočené kešu ořechy, dochucené sirupem a promíchané s konopným proteinem. S granolou naprosto luxusní záležitost :-)




11 komentářů:

  1. Já to mám naopak - musli (granolu, muesli, müsli) mám ráda moc, mohla bych toho jíst plné mísy s jogurtem nebo mlékem, i rozmočené mi to chutná a moje spotřeba, jak kupovaných tak domácích je až neslušná. No ale taky nám vždycky ve sklenici zbudou samotné nudné vločky......záhada :D
    Tohle vypadá moc dobře a recept si uložím, protože se chystám i na své první mandlové mléko (se vším jsem trochu pozadu :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však nemusí každý zkoušet všechno, pokud ti kravské nebo kupované rostlinné vyhovuje :-) ale mandlové je pecka, nebudeš chtít jiné :-)

      Vymazat
  2. Já jsem zkoušela nedávno dělat granolu v sušičce (aby byla raw) a dělala jsem ji z naklíčené pohanky. No už bych nikdy neměnila, je tak křupavá, hmmm... příště ji zkusím s tou drtí z ořechů, myslíš, že se to v sušičce taktéž upeče?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, tak si to tady pročítám, nevím, zda jsem měla jstejný recept, ale mě se dobře v sušičce po 17 hod. neusušila a naklíčená pohanka dostala po pár dnech nedobrou chuť a vše jsem vyhodila, bylo to hafo dobrých ingrediencí, já jsem ji dělala na 42 st. a asi 17 hod?

      Vymazat
  3. Na granolu z pohanky se taky chystám, určitě se inspiruju - vypadá to dokonale.

    OdpovědětVymazat
  4. Neodolala jsem a už je hotová - díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Muzu se zeptat, nevim jakou pohanku si mam koupit. Loupanou, neloupanou, lamanku, kroupy.. Apod
    Ztrícím se v tom. Moc děkuji za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, v receptu jsem použila loupanou pohanku

      Vymazat
  7. Jaké ořechy by se nejlépe hodily do téhle granoly, chystám se na ni, ořechové zbytky totiž nemám. Děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, setkala jste se někdy s ořechovými zbytky? Mají totiž úplně jinou konzistenci, takže bych osobně nenahrazovala... Na blogu je ještě jiný recept na pohankovou granolu bez zbytků.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)