Rýžový nákyp s jahodami

Dovolte, abych Vám představila jakousi alternativu pečené ovesné kaše, na které nejvíce oceňujeme rychlost, s jakou je připravená a v podstatě nám obstará snídaně na téměř celý týden. Stačí jen ráno kousek, nebo radši kus, ukrojit a pak už jen vyřešit dilema, jestli ji jíst studenou, ohřátou, s rostlinným mlékem, někdo s jogurtem, tvarohem či jen tak..




Ale protože monotónnost nám nesmí přes práh, zapekla jsem tentokrát kulatozrnnou rýži natural a vystrojila ji do jahodového závoje s meduňkou, sedmikráskami a na závěr ještě kakaovými boby, které se nechtěly fotit, přesto věřím, že jim to odpustíte :-)




Rýžový nákyp s jahodami (4 - 5 porcí)


  • 1000 ml sójového mléka
  • špetka soli
  • 200 g kulatozrnné rýže natural
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • citrónová kůra
  • 4 lžíce agávového sirupu

  • 250 g jahod
  • 1 lžíce sirupu
  • hrst čerstvé meduňky 
  • 1 lžička balzamika
  • + sedmikrásky


V hrnci jsem dala ohřívat mléko se špetkou soli, následně jsem vsypala rýži a uvařila do poloměkka. Rýže natural se vaří krapet déle, stačilo mi asi 30 minut, nemusíme rýži rozvařit na kaši, bude se ještě zapékat. Dochutila jsem ji vanilkovým extraktem, skořicí, citrónovou kůrou, sirupem a promíchala. Část jahod můžete přimíchat k rýži a přendat do zapékací nádoby. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 30 minut na 180 stupňů. 

Mezitím jsem si nakrájela jahody na plátky a promíchala je se sirupem, meduňkou, balzamikem, pokladla jimi nákyp a dala zapéct na dalších 10 minut. Nakonec jsem ozdobila lístky meduňky, sedmikráskami a kakaovými boby.

Podávat můžete horké i studené. Mně nejvíc chutnal nákyp v misce s horkým rostlinným mlékem.


9 komentářů:

  1. To vypadá hodně dobře, mňam:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mmm vypadá to výborně ;) Taky vařím rýži v sojovém mléku místo klasického :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasné:) už se těším na babiččiny jahody ze zahrádky:)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj...asi to tu nepatri, ale...kolik Ti je?

    OdpovědětVymazat
  5. Nieee, to vyzera tak dobre :( Ja teraz zijem na Taiwane a tu maju same tropicke ovocie a jahody su strasne drahe - teda aspon na moje financne pomery. A pri tychto skvelych fotkach (urcite aj velmi chutnych) sa mi uplne zbiehaju slinky :(

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, rýžové nákypy miluju. A jak tam jsou jahody, musí to být báječný.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem dneska chtěla udělat. Nalila jsem mléko (rýžové) do hrnce a šla pro kulatozrnnou rýži natural a ejhle, byli v ní moli. :( Tak jsem místo rýže použila pohanku. :) A výsledek je též výborný. :)
    Děkuji za inspiraci...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)