Napadlo Vás vyrobit si domácí kokosové mléko? Ve vodách Internetu to není žádná novinka, stačí gůglit. Většina receptů pracuje s poměrem 2 díly vody a 1 dílem kokosu, ideálně samozřejmě čerstvého, ale funguje i se sušeným. Pak už se jen rozmixuje, přecedí a hotovka, jako každé jiné rostlinné mléko. Zbytky jako obvykle nevyhazujeme.
Domácí mléko nebude samozřejmě vhodné do všech typů receptů, ale myslím, že do různých kari, polévek, smoothie, kaší apod. plnohodnotně nahradí to kupované, které kolikrát obsahuje nepěkné věci. Naopak bych jej nepoužívala třeba do nanuků.
Kari kokosová quinoa s pečeným květákem (2 porce)
Inspirace: http://cookieandkate.com
Pečený květák
- 1 hlava květáku
- sůl, kajenský pepř
- 1 lžíce kokosového oleje
Quinoa
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule
- 1 lžička kari
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička suš. zázvoru
- 1/2 lžičky kardamomu
- 2 hrnky kokosového mléka
- 1/2 hrnku vody
- 100 g quinoi
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl
- 100 g špenátu
- pár lístků máty
Květák jsem omyla, osušila, rozdělila na růžičky. Pokladla jsem jej po zapékací nádobě, dochutila solí, pepřem, pokapala kokosovým olejem a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.
Na lžíci kokosového oleje jsem si orestovala na drobné kousky nakrájenou cibuli, přidala jsem kari, zázvor, kurkumu, kardamom, krátce promíchala, zalila kokosovým mlékem, vodou a vodou propláchnutou quinoou. Přivedla jsem k varu, zmírnila plamen a vařila zhruba 15 minut. Dochutila jsem solí, jablečným octem, zasypala omytým špenátem a nechala jej zavadnout.
Quinou jsem rozdělila do misek, doplnila pečeným květákem a čerstvými lístky máty.
Mňam, květáček, ten mám moc ráda. Tohle vypadá moc dobře, vyzkouším :)
OdpovědětVymazatMmmm, vypadá to skvěle! :)
OdpovědětVymazatTo vypadá skvěle! Děkuji za typ :)
OdpovědětVymazatNa domácí kokosové mléko se již dlouho chystám... :) Vypadá to moc dobře :) Corculum♥
OdpovědětVymazatTak ten květák byl naprosto luxusní - zato quinoa mě ve verzi s kari moc nenadchla. Ale to nevadí, květák to vynahradil na celé čáře. Díky!
OdpovědětVymazatsto lidí, sto chutí, tak aspoň že něco chutnalo :-)
VymazatRecept uvařen, a bylo to výborné....ostatně jako vše co jsem podle Vás zkoušela.
OdpovědětVymazatV receptu zmiňujete, aby jsme rozhodně nevyhazovali zbytky kokosu z výroby kokosového mléka......nějaká inspirace co s nimi???
Předem díky :-)
Zatím na mě čekají v mrazáku, až něco vymyslím, určitě se podělím o tip :-)
Vymazat