Kokosovo-jahodový dort z mladých kokosů

Instagram je v něčem úžasný, rozšiřuje mi obzory, je nekonečnou dávkou inspirace, ale na druhou stranu mě občas mrzí, když vidím, co vše je dostupné za hranicemi a u nás se shání horko těžko, třeba mladé kokosy. Vyskakuje na mě jedna fotka kokosů za druhou. Donedávna jsem si mohla nechat zajít chuť a utřít slinu, dokud se mi doma nezabydlelo pár fešáků a já se tak cítím pomalu jako na dovolené v Karibiku, kde jsem mimochodem nikdy nebyla, ale tak aspoň mé představy tomu odpovídají. 


Kokosy mám od Coolcoco, kteří zatím fungují jen na Facebooku, ale časem by snad měly být i Webovky. Kdyby Vás kokosy zaujaly, určitě nebude problém je kontaktovat a domluvit se.





Víte, že bych nerada pojímala blog jako nějakou encyklopedii, proto Vás nezahrnuji odbornými moudry o výživě, o prospěšných látkách, složení, různých surovin, směrech stravování, cvičení atd. atd. Myslím, že jsou daleko fundovanější a patřičnější portály, stačí jen hledat a nebýt líný :-) 




Takže ve zkratce, největší obavy jsem měla z otvírání kokosů. Upřímně miluji i ty klasické, staré, které běžně kupujeme v marketech, ale peklo je to jejich otvírání, i když je peču, aby praskla skořápka, kuchyň vypadá jako po výbuchu po mém boji s noži, šroubováky a jinými pomůckami... s těmahle to bylo krapet jednodušší. Stačil opravdu ostrý velký nůž, osekat vrchní slupku a pak už jen zapíchnout, naříznout a otevřít. Dejte pozor, jsou plné kokosové vody, která chutná úžasně, takže by byla škoda byť o pár kapek přijít. V jednom kokosu bývá zhruba jedna sklenice kokosové vody, ale záleží... Nejlepší je asi zkouknout pár instruktážních videí na Youtube, stačí zadat "how to open young coconut" a vyjede Vám x odkazů, s nimi to bude hračka pro každého. Nebo tu jsou samozřejmě i otvíráky :-) Po otevření by měla být voda čirá a dužina sněhově bílá. Voda ani dužina by neměla mít narůžovělou či fialkovou barvu. Vodu můžete jen tak vypít přímo z kokosu, případně použít třeba do smoothie či jiných receptů. Určitě využijte i dužinu, ta chutná také jen tak nebo třeba v tomhle dortu :-) Jinak se skladují v chladnu, takhle by Vám pár týdnů měly vydržet.



Kokosovo-jahodový dort

Inspirace: http://www.alkalinesisters.com

Krusta

  • 2 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 datle
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • jahody

Náplň

  • 1 hrnek kokosové vody
  • dužina ze 2 mladých kokosů
  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • jahody
  • máta


Kešu ořechy jsem si dala máčet alespoň na hodinu. Na krustu jsem si rozmixovala kokos s datlemi, javorovým sirupem, rozpuštěným kokosovým olejem a extraktem v hladké těsto. Následně jsem formu vyplnila hmotou a dala ztuhnout do mrazáku.

Mezitím jsem si rozmixovala dužinu z kokosů s kokosovou vodou, kešu ořechy, kokosovým olejem, extraktem, javorovým sirupem. 

Krustu jsem pokladla plátky jahod, náplní a dala ztuhnout na několik hodin. Mně se osvědčilo alespoň na hodinu dát do mrazáku před podáváním. Na závěr jsem dozdobila jahodami a mátou.





10 komentářů:

  1. Vypadá to moc dobře:)

    Ty mladé kokosy mají v hodně stáncích i na vídeňském Naschmarktu, i když levné asi nebudou...

    OdpovědětVymazat
  2. Videla som to u nás v obchode a nevedela som čo by sa s tým dalo urobiť:) možno si ich nabudúce doprajem. Do akej velkej formy by som to mala robiť, alebo ake velke su cca tvoje? Dakujem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ach young coconut, ma laska z cestovani po jiznich zemich! Neznam nic uzasnejsiho a neustale smutnim, ze v Evrope nejsou k dostani. A ony jsou? Jeste je ale otazka, jestli chutnaji opravdu tak jako v zemi jejich puvodu :-) A jaka je cena?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chutnají výborně .... zajdi na fb stránku coolcoco, nijak extra drahé nejsou ;)

      Vymazat
  4. Teda to je nádhera! :) Jen si na to ještě asi pár let počkám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda to je nádhera! :) Jen si na to ještě asi pár let počkám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Klasický kokos je neskutečně jednoduché otevřít. ;) Stačí nožem či škrabkou udělat dírku v jedno z ok na ořechu. U jednoho, které je jakoby odděleno od těch dvou, to jde velmi lehce. A do sklenice nechat vytéct tekutinu. Pak stačí vzít pevnější nůž a tupou hranou do ořechu několikrát praštit. Krásně se rozlomí napůl. Nenašla jsem žádné pěkné video k tomuto postupu, snad postačí toto https://www.youtube.com/watch?v=QhF1Bu8mJEI
    Sid

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, tak ten určitě vyzkouším!!! :)

    http://nm-fitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Ten vypadá moc dobře. Jahody s kokosem jsou výborné :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)