Pokud se u Vás na stole objevuje květák jen v podobě placiček, mozečku, smaženého či maximálně nějak zapečeného, věřím, že uvítáte nový tip na jeho úpravu. A že to bude pokrm doslova plný květáku...
Na první pohled ne příliš vábný pokrm, který ale jako spousta jiných mate tělem. Byla to opravdu lahůdka. Se kterou navíc není žádná piplačka, 11:30 nastoupíte do kuchyně a ve 12:00 jíte, pokud tedy půl hodiny nešaškujete s prkny, utěrkami, vhodnými talíři, nehledáte ten nejlepší úhel a pak jen cvakáte, upravujete, cvakáte a cvakáte... ehm...
Květákový steak s květákovým pyré (2 porce)
Inspirace: http://wildgreensandsardines.blogspot.cz
Květákový steak
Květákové pyré
- zbytek květáku
- trocha rostlinné smetany
- sůl
Lískooříšková gremolata
- hrst lískových ořechů
- hrst petrželky
- 1/2 stroužku česneku
- špetka citrónové kůry
- 3 sušená rajčata
- 3 lžíce olivového oleje
Květák jsem zbavila listů, omyla a odkrojila dva velké plátky. Dochutila jsem je solí, pepřem z obou stran a krátce orestovala na kapce olivového oleje. Následně jsem je přendala do zapékací nádoby a dala péct ještě asi na 10 minut do předehřáté trouby.
Zbytek květáku jsem zalila vodou a dala vařit doměkka. Poté jsem slila vodu, přidala kapku smetany, dochutila solí a rozmixovala v hladké pyré.
Na gremolatu jsem nakrájela ořechy a rajčata na menší kousky a ve hmoždíři je rozetřela spolu s ostatními surovinami.
Poté jsem na talíře rozdělila pyré, pokladla upečeným květákem a dozdobila gremolatou.
Tyjo, vypadá to doslova k nakousnutí. Musím vyzkoušet! :)
OdpovědětVymazatPyré patří do mé tradiční "výbavy", ale ten steak je teda nápad bezvadný !!! Super, díky moc za tip ;)
OdpovědětVymazatAhoj Lucie,
OdpovědětVymazatjá jsem na květáku vyrostla, takže ho mám takzvaně v krvi a vím, jak málo pozornosti se mu coby zelenině dostává. Ten nápad na květákový stejk je vtipný - jak jsi na něj vůbec přišla?
A co se týče toho pyré, tak osobně mi připadá, že v tom pokrmu je květáku už příliš a že by stejku prospělo chuťové zpestření v podobě jiné zeleninové kaše. Ale nechutnala jsem to, možná, že to spolu dává smysl... To jen takový můj postřeh...
PS: a koukám, že máš stejný talíř jako já - takový ten s falešnou patinou na úvodní fotce - mám jej v zelenkavé :-)
Ahoj Pipi, šlo o to spotřebovat květák celý a ne jej schovávat někdy na příště... takže to tak krásně vyšlo na dvě porce. Ale samozřejmě lze použít jakoukoliv jinou přílohu, taky se u nás objeví :-) Talíře mám v modré i zelené :-).
VymazatMiluju květák! Také jsem onehdy dělala květákové pyré (jen jsem nechala trochu vody, ve které jsem květák vařila, rozš´touchala a s trochou oliváče, dochutila čerstvou majoránkou a bylo to super). Tak tohle určitě vyzkouším dneska na večeři, už teď se těším!
OdpovědětVymazatvyzkouseno - vynikajici a hlavne jednoduche;o)
OdpovědětVymazatPridavam se k Zuzce - rychly a dobry recept. Dekuji za nej :)
OdpovědětVymazatRádo se stalo :-)
Vymazat