Makovo-citrónové smoothie

Smoothie v mém pojetí většinou symbolizuje kopu ovoce a zeleniny, žádné mléko, jogurt, tvaroh, zákys a něco podobného. To ovšem neznamená, že by snad šlo o zakázané ovoce. Víte o čem to totiž je, teda dle mě? V pestrosti, dávat tělu co nejširší škálu surovin, vitamínů, minerálních látek... 






Proto není na škodu zkusit tohle makovo-citrónové smoothie. Na první pohled bych řekla, že nemůže být tak osvěžující jako čistě ovocné a zeleninové, ale citrón udělá svou službu dokonale, navíc je neuvěřitelně krémové, takže máte pocit, jako byste si pochutnávali na tom nejlepším dezertu ale tak svěžím....

Když sahám po sójovém mléce, volím to od Alnatury, má složení, které mě nepobuřuje, navíc vychází cenově nejlépe, co náš trh zatím nabízí...





Makovo-citrónové smoothie

(1 porce)




  • 1 hrnek sójového mléka
  • 1 lžíce mletého máku
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 banán
  • 2 datle






Banán jsem rozmixovala spolu s mlékem, mákem, citrónem a datlemi v hladké, krémové smoothie. To jsem přelila do sklenice a podávala.

16 komentářů:

  1. A máš ještě nějaký tip na mléko? Právě tohle mi taky docela jelo .. to čokoládové je skvělé .. ale složení jsem moc nezkoumala raději :D A jinak superní nápad!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Provamel je fajn, na druhou stranu předražené Alpro bych nikdy nekoupila, o složení nemluvě... A ta ochucená taky neberu, proč bych měla platit za hnusné složení, když si můžu koupit levnější čisté mléko a dochutit doma, navíc kvalitně...

      Vymazat
  2. Taky poslední dobou frčím v kombinaci mák-citrón.. Je to chuťově velmi zajímavé ;) A mlíčka od Alnatury jsou nej, když už nějaké koupím, tak právě tam (a potom ještě rýžovo-kokosový nápoj od Isoly, ale to je dezert sám o sobě :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný. To bude chutnat jako můj oblíbený makový koláč, do kterého přidávám banán, si myslím :) paráda, díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle smoothie mě moc láká :)
    A když už kupuji sojové nebo rýžové mléko tak taky od Alnatury, kupovat strašně předražené Alpro se mi příčí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navíc mi to přijde jako výsměch, když se podíváš na složení. nejsem blázen, abych platila za takový odpad...

      Vymazat
  5. Můžu se zeptat- ty jsi vegetariánka, veganka či tak něco? :) Že když si vždycky čtu tvůj blog, tak si pořád říkám, že v podstatě všechno se snažíš nahradit něčím z přírody.
    Pro mě je to velké plus, jsem vegetariánka a konečně jsem našla blog se skvělými recepty, u kterých nemusím přemýšlet, čím to všudepřítomné maso nahradit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejsem žádná škatulka... jen většina stravy je rostlinného původu, ale neříkám, že do pusy nikdy maso nebo sýr nedám.

      Vymazat
  6. Co se týká sojového mléka, tak nic proti chuti, ale škálu surovin, vitamínů a minerálních látek Vám bohužel nedodá. Právě naopak, fytáty a antinutrienty v nesprávně zpracované sóje (tedy nefermentované, tedy soj. mléko, soj. maso a podobně) způsobují, že tělo špatně vstřebává minerály a živiny z potravy. Tedy cokoliv si k sojovému mléku dáte, je jedno, neboť z toho tělo moc nevyžije. Myslím, že pěkně je to popsané v článku paní Margit Slimákové "Sója – prospívá, nebo škodí?" (snad mohu dát odkaz? http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/) a upozorňují na to i jiné blogy a lidé, kteří se věnují potravě. V USA už proti nefermentované sóje bojují celé organizace. V japonsku se jí sója tradičně prý jen fermentovaná a nad takovým sojovým mlékem by tam akorát "kroutili hlavou", co je to za hloupost.

    Jinak mám ale Vaše recepty velmi ráda. Jen si tento dám určitě s normálním (šetrně pasterizovaným, nehomogenizovaným, tučným) mlékem, bude to nejspíš zdravější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sto lidí, sto chutí, sto názorů... takže ano, souhlasím, že sója není žádný poklad, ale o větší prospěšnosti kravského mléka pochybuji... samozřejmě může každý zvolit typ mléka, které jemu vyhovuje :-)

      Vymazat
    2. A mohu se zeptat, co Vás k tomu vede? Respektive proč by mělo být kravské mléko škodlivější než sojové?

      Předem děkuji za odpověď.

      Vymazat
  7. Tento recept určitě vyzkouším, jestli zachutná, tak se stane náhradou za mé nejoblíbenější smoothie vůbec: meruňky, mandlové mléko a chia semínka, podávané s domácím meruňkovým sirupem s kousky opražených mandlí. Děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mák si dávám poslední dobou snad do všeho, jen na smoothie ještě nedošlo, takže děkuji za inspiraci :D Místo datlí jsem dala meruňky a taky to chutnalo moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
  9. Super, zítra dělám k snídani, pořád se potácím, z čeho smoothie míchat a mixovat, takže využívám výhradně tvých tipů:) abych pořád nestála u mlýnku na mák, tak jsem si koupila ve zdravé Makůvku - sladstar, tak to tam lžíci hodím:) a hlavně díky tomu nezůstává mák mezi zubama:)

    OdpovědětVymazat
  10. Skvelé to je, ja opäť použila kravské mlieko.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)