Knihovna: Jamie´s 15 minute meals

Budu upřímná, Jamieho kuchařka k zrecenzování mi tu straší už pěkně dlouho a nejsem schopna o ní něco napsat. A víte proč? Hrozně nerada haním někoho, kdo je mi jinak tak sympatický a neskutečně fandím všem jeho projektům. A ano, můžete to vnímat jako jedno velké klišé, třeba i pózu. Ale Jamieho vnímám jako člověka, kterému nejde o to jen vydělat prachy na kuchařce, časopisu, pořadu, vlastní restauraci, obchodu, ale změnit i naše stravovací návyky...

Navíc knížka byla můj vysněný dárek. Mám ji už rok a půl, kdy u nás ještě nebyl český překlad a můj Ježíšek ji horko těžko tahal těsně před Vánoci ze zahraničí. Můžu pak říct, že se mi nelíbí, když jsem si ji doslova vyprosila?




Kuchařka navazuje na Jamie´s 30 minute meals, ovšem tady je Jamie ještě odvážnější a snaží se nás přesvědčit, že jsme schopni uvařit za 15 minut. Samozřejmě je až příliš optimistický, i když poukazuje, že recepty vyzkoušeli nejrůznější lidé od teenagerů, přes zaměstnané matky, otce.... 15 minut představuje čistý čas vaření, kdy má veškeré nádobí a suroviny "v pozoru" vyskládané, omyté, očištěné, bez jejich následného úklidu a kmitá jako fretka, takže bych brala čas s velkou rezervou. Nerozlučným pomocníkem je mu u většiny receptů robot. Asi bych se příliš nečertila, že pokrmy nejde do 15 minut stihnout a že jde o pouhý tahák či snahu, jak kuchařku odlišit... Spíš bych si z ní vzala organizovanost, s jakou Jamie pokrmy připravuje a nepobíhá nesystematicky po kuchyni... Nicméně jeho cílem bylo vytvořit kuchařku ke každodennímu použití, která zároveň nabídne zdravá, pestrá a plnohodnotná jídla, i proto se na její tvorbě podílel s výživovou poradkyní.




Ještě musím upozornit, že knihu mám v anglickém originálu, takže netuším, jestli se nějak liší od českého překladu, ale neměla by. Moje verze má dohromady 287 stran. Je rozdělena do kapitol na kuřecí, hovězí, vepřové, jehněčí, ryby, těstoviny, polévky a sendviče, zeleninu a snídaně, kterým předchází úvod a krátký seznam potřebných surovin i náčiní, spotřebičů a jejich správná organizace doprovázený krásnými obrázky. Recepty jsou psány tradičním způsobem, tzn. seznam surovin, který následuje postup přípravy, přesně jak mi vyhovuje. Navíc každý recept zahrnuje i seznam použitého nádobí. Samozřejmostí je počet porcí a kalorií, i když ty mě až tak nevzrušují. Závěr knihy je věnován krásnému poděkování s množstvím fotek z přípravy knihy i jeho rodinného alba. Jamie nezapomněl ani na rejstříky.




Obal knihy je vcelku povedený, prostě Jamie. Líbí se mi, že zahrnuje papírový přebal, který chrání samotnou knihu a zároveň jej mohu použít jako záložku, i když můžete sáhnout i po šňůrce, ale kdo rád zakládá, má více možností... Kdo zakládá extra rád, sahá po barevných štítcích, ehm. Fotky nejsou vyloženě můj šálek kávy, ale že by se mi doslova nelíbily, to rozhodně říct nemůžu. Je třeba ocenit, že každý recept je opatřen fotografií výsledného pokrmu, což nebývá samozřejmostí. Je sice fajn detailní záběr na cibuli/jablko/sýr/doplňte si, ale když nevím, co mi má z toho vzejít? Velikost formátu knihy ani vazba mě nijak neuráží. Důležité je, že se kniha nezavírá a není extrémně velká, to je u kuchařek velmi nepraktické.




A teď k samotným receptům... no osobně mi příliš nesedí. i když se neobvyklých chutí a u nás i neobvyklých surovin nebojím, v této knize je jich možná až příliš. Ale pokud hledáte něco nového, neotřelého, co u nás jen tak nepotkáte, tahle kuchařka je správná volba. Celkově je kniha hodně říznutá Asií. Pokud tedy chcete vařit s kuchařkou, budete potřebovat např. hoi sin, čili a rybí omáčku, mangové čatní, hořčičná semínka, čerstvý koriandr, čili papričky, kajunské koření, okru, koření 5 vůní, garam masalu, kafírové listy aj., což nemusí být zrovna sranda některé suroviny sehnat. Ale říkám, když se chce, všechno jde. Navíc osobně upřednostňuji mnohem jednodušší pokrmy, složené skutečně z pár surovin, často lokálních. A to nejdůležitější, kniha je založená na konzumaci masa, kterému moc nedám, ale to je už jiná pohádka... nechci hanit knížku, jen protože obsahuje recepty, které zrovna nelahodí mým chutím. To není měřítko její kvality, snad jen můj špatný výběr nebo vývoj v mém stravování... Ale i vegani či vegetariáni si nějaký ten recept vyberou, třeba takové fazolové burgery, zeleninové chilli, falafel, zeleninové kari, daal, dýňovou polévku s kaštanovými knedlíčky atd.




Když bych tedy měla odhlédnout od mých osobních preferencí, doporučila bych spíš knihu těm, kteří jsou již znuděni klasickými recepty, mají slabost pro mezinárodní kuchyni a současně nevyznávají nějaké "alternativní" stravování (vegetariáni, vegani, raw, paleo atd.) Určitě nechci říkat, že je to špatná kuchařka, jde vidět s jakým úsilím a láskou byla vytvořena. Věřím, že se najde celý houf lidí, kteří z ní budou paf a stane se jejich věrnou společnicí jen bohužel mně příliš nesedla. Na druhou stranu, je to pro mne poučení, více přemýšlet a zajímat se, než si něco pořídím. I když si na každou hloupou tvářenku, kterou plánuji pořídit, čtu recenze, swatche atd. tady jsem se nechala asi krapet unést, protože je to prostě Jamie, to musí být super... Je, ale... přesto věřím, že její čas ještě přijde :-)






11 komentářů:

  1. Uplne te chapu, ja jsem taky uplne unesena ze vseho co Jamie vyda :D a tech DVDcek co doma mam! No, mela bych asi min nakupovat a vice varit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se strašně líbí způsob, jakým on vaří a po téhle kuchařce jsem také pokukovala, ale s jejím nákupem asi ještě počkám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Odporúčam seriál, síce z receptov si aj ja viem vybrať možno každý štvrtý, niektoré jeho vychytávky sú super a už ich bežne používam. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Můžete prosím poradit,která jeho kniha se vám zdá nej?Diky

    OdpovědětVymazat
  5. Myslíš knihu 30 minute? A ta se ti zdá lepší? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 30 minut mi přijde mnohem dostupnější, co se týká surovin i celkově kombinace chutí mi jsou mnohem bližší a asi obecně našemu národu, takže kdybych měla srovnat, určitě bych doporučila 30 minut před 15

      Vymazat
  6. Vlastním kuchařku "30" minutových jídel a musím říct, že i přesto, že jsem po ní toužila a nechala si ji nadělit k Vánocům (asi díky značné mediální masáži) musím říct, že jsem ji zatím otevřela jen tak k prohlížení a uvařila z ní jen dvakrát. Nějakým způsobem mě ty recepty nesváděj k uvaření :-) Problémem možná jsou i některé méně dostupné suroviny. Kuchařka je to pěkná, ale asi bych se bez ní směle obešla.
    http://www.chrobakutoci.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se 30 minut celkem líbí, nemůžu říct, že bych si z ní sedla na zadek a musela vyzkoušet každý recept, ale určitě mi víc sedla jak tato.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)