Strava nemůže být nikdy dost pestrá, natož nudná. I když myslím, že jsem toho už leccos zkusila, pořád si mám, kde rozšiřovat obzory a není návštěva marketu či zdravé výživy, kde bych neobjevila nějakou surovinu či výrobek, který neznám, který jsem ještě neochutnala. A vlastně jsem ráda, že taková situace ani snad nenastane. Není nad to objevovat nové chutě...
A tak do vozíku putovaly mungo fazole. Ne že bych je nikdy nejedla, ale jen naklíčené, ty zbožňuji. V suchém stavu mě až doteď ponechávaly chladnou. Vystačila jsem si s bílými, červenými fazolemi, cizrnou, hnědou a červenou čočkou. Trošku málo, ale lepším se, mungo fazolky si už po prvním vyzkoušeném receptu vysloužily čestné místo u nás doma. Placičky byly totiž úžasné...
Mungo placičky s cuketovým hummusem
Mungo placičky (8 ks)
Inspirace: http://scandifoodie.blogspot.cz
- 1 a 1/2 hrnku uvařených mungo fazolí
- 1 hrnek uvařených jáhel
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl, pepř
- pár kapek citrónové šťávy
Cuketový hummus
- 1 menší cuketa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahini
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Přes noc jsem si namočila mungo fazolky. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka. Mezitím jsem si dle návodu uvařila jáhly. Na lžíci olivového oleje jsem si dozlatova orestovala na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Jáhly jsem spolu s fazolkami, cibulí, kořením a citrónovou šťávou rozmixovala. Tvarovala jsem v placičky zhruba velikosti dlaně, kladla na pečícím papírem vyložený plech a pekla v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů 15 až 20 minut.
Cuketu jsem omyla, nakrájela na menší kousky a rozmixovala spolu s olejem, tahini, česnekem, solí a pepřem.
Placičky jsem podávala na lůžku listového salátu, rajčat, sedmikrásek doplněné cuketovým hummusem.
Hned se vrhám na vyzkoušení, vypadá to báječně :) mungo kupuji už dlouho, ale zrovna včera poprvé do košíku putovaly jáhly a vůbec jsem netušila, co z nich vymyslím dobrého. Děkuju za inspiraci :)
OdpovědětVymazatCuketa se mi válí a potřebovala upotřebit, ale lze vynechat/nahradit tahini? Máš skvělé recepty. Tofu kuličky si dělávám s různými obměnami pravidelně. :-)
OdpovědětVymazatjiné oříškové či semínkové máslo
VymazatLuci každý nový recept obdivuju, jak skvělé nápady máš! krásné
OdpovědětVymazatSuper, zrovna jsem chtěla přichystat něco zdravého chutného rodince, vypadá to fakt krásně! :)
OdpovědětVymazatMuzu se zeptat kde kupujes ty mungo fazolky? Ja jsem na ne v obchode jeste nenatrefila :(
OdpovědětVymazatmám z Alberta, nějakou tu jejich bio řadu...
VymazatPlacičky chuťově výborné! Jen se mě při pečení hodně vysušily. Jak tlusté placičky mají být?
OdpovědětVymazatto záleží na Vás, moje vidíte na obrázcích
VymazatVynikající vegasnké jídlo.. Určitě budu dělat znovu.. Děkuji za recept! =)
OdpovědětVymazat