Mungo placičky s cuketovým hummusem

Strava nemůže být nikdy dost pestrá, natož nudná. I když myslím, že jsem toho už leccos zkusila, pořád si mám, kde rozšiřovat obzory a není návštěva marketu či zdravé výživy, kde bych neobjevila nějakou surovinu či výrobek, který neznám, který jsem ještě neochutnala. A vlastně jsem ráda, že taková situace ani snad nenastane. Není nad to objevovat nové chutě...




A tak do vozíku putovaly mungo fazole. Ne že bych je nikdy nejedla, ale jen naklíčené, ty zbožňuji. V suchém stavu mě až doteď ponechávaly chladnou. Vystačila jsem si s bílými, červenými fazolemi, cizrnou, hnědou a červenou čočkou. Trošku málo, ale lepším se, mungo fazolky si už po prvním vyzkoušeném receptu vysloužily čestné místo u nás doma. Placičky byly totiž úžasné...




Mungo placičky s cuketovým hummusem 

Mungo placičky (8 ks)

Inspirace: http://scandifoodie.blogspot.cz

  • 1 a 1/2 hrnku uvařených mungo fazolí
  • 1 hrnek uvařených jáhel
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl, pepř
  • pár kapek citrónové šťávy

Cuketový hummus

  • 1 menší cuketa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Přes noc jsem si namočila mungo fazolky. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka. Mezitím jsem si dle návodu uvařila jáhly. Na lžíci olivového oleje jsem si dozlatova orestovala na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Jáhly jsem spolu s fazolkami, cibulí, kořením a citrónovou šťávou rozmixovala. Tvarovala jsem v placičky zhruba velikosti dlaně, kladla na pečícím papírem vyložený plech a pekla v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů 15 až 20 minut. 

Cuketu jsem omyla, nakrájela na menší kousky a rozmixovala spolu s olejem, tahini, česnekem, solí a pepřem. 

Placičky jsem podávala na lůžku listového salátu, rajčat, sedmikrásek doplněné cuketovým hummusem.






10 komentářů:

  1. Hned se vrhám na vyzkoušení, vypadá to báječně :) mungo kupuji už dlouho, ale zrovna včera poprvé do košíku putovaly jáhly a vůbec jsem netušila, co z nich vymyslím dobrého. Děkuju za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cuketa se mi válí a potřebovala upotřebit, ale lze vynechat/nahradit tahini? Máš skvělé recepty. Tofu kuličky si dělávám s různými obměnami pravidelně. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Luci každý nový recept obdivuju, jak skvělé nápady máš! krásné

    OdpovědětVymazat
  4. Super, zrovna jsem chtěla přichystat něco zdravého chutného rodince, vypadá to fakt krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Muzu se zeptat kde kupujes ty mungo fazolky? Ja jsem na ne v obchode jeste nenatrefila :(

    OdpovědětVymazat
  6. Placičky chuťově výborné! Jen se mě při pečení hodně vysušily. Jak tlusté placičky mají být?

    OdpovědětVymazat
  7. Vynikající vegasnké jídlo.. Určitě budu dělat znovu.. Děkuji za recept! =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)