Raw cuketové nudle s avokádovo-okurkovou omáčkou

Na létě je krásné, kromě dlouhých večerů, času dovolených, výletů, cestování, grilování..., jak naše tělo nekřičí po horkých polévkách, hutných, sytých pokrmech, ale mnohem méně času trávíme u plotny a upřednostňujeme čerstvé ovoce, zeleninu... které si uchovávají maximum vitamínů a prospěšných látek. O to více času můžeme věnovat svým blízkým, rodině, kamarádům, čtení, akcím, které se nám během roku "daří" zanedbávat...





I proto Vám přináším další tip na takový řekněme salát, nesalát. Nejde o klasické listí, vůči kterému má spousta lidí averzi, řekla bych už ze samotného principu. Jde opět o zeleninové nudle, které si poslední dobou vychutnávám v raw verzi než restované jako dříve. Ale samozřejmě, kdo by se bál syrové cukety, může ji krátce orestovat.



Raw cuketové nudle s avokádovo-okurkovou omáčkou

(2 porce)


  • 2 menší cukety
  • hrst bazalkových lístků

Omáčka

  • 1/2 avokáda
  • 1/2 okurky hadovky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 menší stroužek česneku
  • 2 lžíce konopných semínek
  • sůl, pepř


Cukety jsem si omyla, ostrouhala pomocí škrabky na tenké plátky, které jsem následně  nakrájela pomocí velkého, ostrého nože na co nejtenčí nudličky. Kdo má, ušetří si práci se spiralizérem, ozdobnou škrabkou atd.

Na omáčku jsem si rozmixovala avokádo s okurkou, olivovým olejem, citrónovou šťávou, česnekem, solí, pepřem. 

Nudle s bazalkovými lístky jsem promíchala s omáčkou, posypala semínky a dala odležet do lednice, aby nudle krásně změkly a nasákly omáčku. Před podáváním jsem ještě ozdobila pár lístky bazalky.







6 komentářů:

  1. Páni, vypadají moc zajímavě, nikdy jsem neměla cuketu na syrovo, takže se trochu, bojím, ale nic méně, recept skusím. A doporučila by jsi to na oběd či večeři? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co prosím? To přece musí každý vědět sám, kdy chce pokrm jíst, jestli jej to nasytí k obědu, jestli mu nebude večer těžko... nikomu neříkám, kdy má co, jak jíst...

      Vymazat
    2. Jak mám tvůj blog a nápady ráda ... tak ty odpovědi, smutné ... asi proto tu míváš tak málo komentářů. Hádám, že mi na to napíšeš , že je to tvůj blog a můžeš si komentovat jak chceš .. uznávám :) Jen je to škoda ..

      Vymazat
    3. V žádném případě nechci působit povýšeně či nadřazeně, ale s prominutím mi přijdou některé dotazy přinejmenším zvláštní... můj postoj je takový, že každý je originál, a proto on sám musí poznat, co mu vyhovuje, jak jíst, aby se cítil dobře. asi proto ta odpověď... btw. nesoutěžím o počet komentářů :-)

      Vymazat
    4. Souhlasim s predchozim komentarem. Jako bych si pozvala domu navstevu, a pak na ni byla protivna..

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)