Je to takový paradox... léto je vlastně nejúžasnější čas pro foodblogy. Spousta světla a dlouhé dny nám nedávají záminku k nadávkám nad špatně osvětlenými fotkami, nemluvě o bohaté úrodě. Začne to jahodami a než se rozkoukáme už nevíme, co dřív... meruňky, broskve, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz, rajčata, okurky, cukety, švestky... Množství domácího ovoce a zeleniny se na nás doslova valí a já upřímně nikdy nestihnu všechny mé plány (recepty) zrealizovat, protože je zde stále zkrátka neúměra mezi naší kapacitou jako konzumentů a nápady, inspirujícími recepty... Na druhou stranu se mi chce u počítače sedět a u plotny vystávat mnohem méně času než během roku, a když to jde, raději vypadneme na chalupu, koupaliště, výlet.... zkrátka i blogy potřebují takové menší prázdniny úroda, neúroda... :-)
Letní ovocný koláč (forma 20 cm)
Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com
Krusta
- 1 hrnek ovesné mouky
- 1/2 hrnku mletých mandlí
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 5 lžic kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň
- 2 hrnky ovoce (rybíz, angrešt, ostružiny atd.)
- 2 lžíce javorového sirupu i více
- 1 lžíce citrónové šťávy
- hrst mátových lístků
V míse jsem si promíchala ovesnou mouku s mandlemi, škrobem a špetkou soli, přilila jsem rozpuštěný kokosový olej, sirup, extrakt a zpracovala pomocí rukou v celistvé těsto. Kdyby Vám nechtělo držet, přidejte další olej. Těsto jsem zabalila do potravinové fólie a dala chladit do lednice, zhruba na hodinu.
Na náplň jsem si v míse promíchala nejrůznější druhy ovoce, co jsem našla na zahradě, zkrátka co je právě v sezóně. V mém případě to byl bílý a červený rybíz, angrešt a černice. Promíchala jsem jej se sirupem, citrónovou šťávou, mátovými lístky a dala na chvíli odležet.
Vychlazené těsto jsem pomocí rukou uplácala do formy propíchala vidličkou a dala předpéct do předehřáté trouby asi na 10 minut na 180 stupňů, následně jsem rozpečené těsto pokladla ovocnou náplní a dala dopéct na dalších 30 minut. Před podáváním jsem ještě koláč ozdobila dalšími mátovými lístky.
Vypadá skvěle!! Nevím ,co dřív od Tebe zkusit dávaš jsem jednu parádu za druhou :-) naposledy vyzkoušené tartaletky s chia pudingem a višněmi ,opět nezklamalo bylo to výborné jako každý recept ,co jsem mohla vyzkušet ,děkuji Ti za tak skvělý blog!!
OdpovědětVymazatJá děkuji za skvělé čtenáře :-)
VymazatAhoj,můžu se zeptat, můžu místo ovesné mouky použít rozmixované ovesné vločky? Děkuju moc! :) Eli
OdpovědětVymazatJasně, sama si tak ovesnou mouku vyrábím.
VymazatPáni ten koláč vypadá úžasně, nějáký takový recept jsem teď hledala, takže hnedka zítra se do něho pustím!:)
OdpovědětVymazatTo je super recept! Líbí se mi, že mám tady spoustu veganských receptů, plánuju většinu z nich zkusit! :)
OdpovědětVymazatTakové koláče mám moc ráda! :)
OdpovědětVymazatchickflickcherry.blogspot.cz