Letní ovocný koláč



Je to takový paradox... léto je vlastně nejúžasnější čas pro foodblogy. Spousta světla a dlouhé dny nám nedávají záminku k nadávkám nad špatně osvětlenými fotkami, nemluvě o bohaté úrodě. Začne to jahodami a než se rozkoukáme už nevíme, co dřív... meruňky, broskve, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz, rajčata, okurky, cukety, švestky... Množství domácího ovoce a zeleniny se na nás doslova valí a já upřímně nikdy nestihnu všechny mé plány (recepty) zrealizovat, protože je zde stále zkrátka neúměra mezi naší kapacitou jako konzumentů a nápady, inspirujícími recepty... Na druhou stranu se mi chce u počítače sedět a u plotny vystávat mnohem méně času než během roku, a když to jde, raději vypadneme na chalupu, koupaliště, výlet.... zkrátka i blogy potřebují takové menší prázdniny úroda, neúroda... :-) 



Letní ovocný koláč (forma 20 cm)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com

Krusta

  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 1/2 hrnku mletých mandlí
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 5 lžic kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Náplň

  • 2 hrnky ovoce (rybíz, angrešt, ostružiny atd.)
  • 2 lžíce javorového sirupu i více
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • hrst mátových lístků


V míse jsem si promíchala ovesnou mouku s mandlemi, škrobem a špetkou soli, přilila jsem rozpuštěný kokosový olej, sirup, extrakt a zpracovala pomocí rukou v celistvé těsto. Kdyby Vám nechtělo držet, přidejte další olej. Těsto jsem zabalila do potravinové fólie a dala chladit do lednice, zhruba na hodinu.

Na náplň jsem si v míse promíchala nejrůznější druhy ovoce, co jsem našla na zahradě, zkrátka co je právě v sezóně. V mém případě to byl bílý a červený rybíz, angrešt a černice. Promíchala jsem jej se sirupem, citrónovou šťávou, mátovými lístky a dala na chvíli odležet.

Vychlazené těsto jsem pomocí rukou uplácala do formy propíchala vidličkou a dala předpéct do předehřáté trouby asi na 10 minut na 180 stupňů, následně jsem rozpečené těsto pokladla ovocnou náplní a dala dopéct na dalších 30 minut. Před podáváním jsem ještě koláč ozdobila dalšími mátovými lístky. 





7 komentářů:

  1. Vypadá skvěle!! Nevím ,co dřív od Tebe zkusit dávaš jsem jednu parádu za druhou :-) naposledy vyzkoušené tartaletky s chia pudingem a višněmi ,opět nezklamalo bylo to výborné jako každý recept ,co jsem mohla vyzkušet ,děkuji Ti za tak skvělý blog!!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,můžu se zeptat, můžu místo ovesné mouky použít rozmixované ovesné vločky? Děkuju moc! :) Eli

    OdpovědětVymazat
  3. Páni ten koláč vypadá úžasně, nějáký takový recept jsem teď hledala, takže hnedka zítra se do něho pustím!:)

    OdpovědětVymazat
  4. To je super recept! Líbí se mi, že mám tady spoustu veganských receptů, plánuju většinu z nich zkusit! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Takové koláče mám moc ráda! :)
    chickflickcherry.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)