Žitný soda bread




Kváskový chléb je favorit, šampion všech šampionů, ale ten kvásek, ten čas... i když Vám pořád argumentuji, že jej jen párkrát prohnětete a jinak si žije svůj život.... musíte být doma, musíte na něj myslet, běda na něj zapomenout... proto přijde občas vhod i nějaká ta náhražka... Ok, taktně přejdeme, že se mi podařilo poslední kvásek pohřbít a od té doby nevypěstovat nový, stydím se.Nebude to tentokrát chléb z droždí, ale "klasický" irský. Promiňte ten název, ale opravdu mi neleze přes pusu sodový chléb. 

Žitný chléb je typickou svou hutností. Je pěkně tuhý, sytý ale tohle třeba doma na něm právě milujeme. Přesto milovníkům bílého, lehkého, nadýchaného chleba může připadat až zdrcnutý, nic takového. 





Žitný soda bread


(chlebíčková forma)


  • 320 g celozrnné žitné mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • hrst lískových ořechů
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst lněných semínek
  • 1 jablko
  • 1 lžička agávového sirupu
  • 2 hrnky bílého jogurtu



V míse jsem si smíchala mouku se sodou, solí, ořechy a semínky. V jiné misce jsem promíchala najemno nastrouhané jablko se sirupem, jogurtem a přimíchala k sypké směsi a zpracovala v tužší těsto. Kdyby nechtělo držet dohromady, můžete přidat další jogurt či trochu vody. Těsto jsem vložila do chlebíčkové formy vymazané kokosovým olejem a vysypané drcenými lněnými semínky, kterými jsem posypala i povrch chleba, a dala péct do předehřáté trouby na 200 stupňů zhruba na hodinu. Po upečení jsem nechala krátce zchládnout a vyklopila z formy a nechala úplně vychladnout na mřížce. Žitný chléb doporučuji krájet až následující den, určitě ne teplý či vlažný, lepil by se...








11 komentářů:

  1. Kvas je kvas, ten můj ale prázdniny taky nepřežil, takže určitě vyzkouším. Moc hezký blog, vařím podle něj čím dál víc a moc nám chutná. Díky Simona

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jednoduchý recept na chleba? :-O Ukládám do záložek :))

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá moc dobře, asi zkusím :) mám ráda jak ty hodně hutné, tak i nadýchané a lehké...chutná mi totiž skoro každý čerstvý chléb, stačí pomazat máslem, posypat solí...a jsem spokojená :D

    P.S. kvásek mi taky umřel :D

    OdpovědětVymazat
  4. Můžu se zeptat, zda 2 hrnky jogurtu odpovídají dvou kelímkům? Abych nemusela zbytečně špinit hneček :D..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to opravdu neporadím, měla jsem velký kelímek, ze kterého jsem odebírala...

      Vymazat
  5. Chleba je perfektní. Ořechy jsem nahradila dýňovými semínky a dala jogurt od oka, 3/4 velkého kelímku. Těsto bylo překvapivě mazlavější, takže jsem si na jeho přesunutí do formy namočila ruce (žitná mouka má ráda vlhko, takže těstu to neublíží). Chlebík jsme jedli ještě tentýž den a byl měkký a vláčný. Řekla bych strukturou určitě jemnější než na obrázku. Děkuju Lucie za nekonečnou inspiraci :o) Oli

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj:) stává se ti taky že ty slunečnicový semínka zezelenají? Mně úplně zezelenaly a tak si říkám, jestli se vůbec takhle dají jíst... jinak je chleba vynikající:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s tím jsem se "bohužel" nikdy nesetkala, takže neporadím :-(

      Vymazat
  7. Ahoj Lucie, chleba jsem teď dopekla, ale je dost nízký :-(. Čím to může být?
    Děkuji
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. těch faktorů může být bohužel více :-( může záviset na kvalitě surovin, jak je roztopená a silná trouba..., bohužel si netroufnu odhadnout, kde se stala chyba

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)