Zelená čočka je úplně jiná liga než u nás oblíbená hnědá, využívaná do polévky, čočky nakyselo, a tím pomalu výčet čočkových pokrmů končí. Mám pocit, že je na čočku pohlíženo jako na pokrm chudých, levné syté jídlo. Škoda, i čočka se umí nosit jako dáma...
Čočkový salát s pečenou paprikou a arašídy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpK-yJf6NSWRsmFGN3QSTqyYJ6KWOPsb6i73zSqVGEBWs4Be5qqSo6z8lQfKHa1gCIAspw0yQBN9f3Rc4KeIDT_9wXTSZ6Db8-dz2-7UVKe8A4w0BC1KApFH4HapwHkdN_94OFECN7Hq0/s1600/2236.png)
(2 porce)
- 100 g zelené čočky v suchém stavu
- 2 velké červené papriky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- hrst arašídů
- 1 lžíce vinného octa
- sůl, pepř
- hrst čerstvého oregana
Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a spolu s různými bylinkami pro lepší stravitelnost přivedla k varu, stáhla plamen a vařila doměkka. Můžete přidat i mořskou řasu.
Papriky jsem upekla v troubě, nechala zchládnout, zbavila slupek, jádřince a natrhala na tenké proužky.
Cibuli jsem oloupala, nakrájela na tenké proužky a na kapce olivového oleje orestovala, stejně tak arašídy, které jsem dochutila solí.
Čočku jsem promíchala s paprikou, cibulí, pokapala octem, olivovým olejem, dochutila solí, pepřem, čerstvým oreganem, promíchala a posypala arašídy.
English version
Green lentil salad with roasted peppers and peanuts
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSDHcxDQfXSSs569r_5LZMj5rIBk1j-NfboskxlqJcZADyDCXQbpq4Xr4U6po2Pj5vn6e_iDOsaMWSDCtKhC_IUkDQBYLARJFLxbJR2PuQcZ6LwxdPgRJdVpSd2ix8hKXYvzV4abHyG9Y/s1600/2237.png)
Inspiration: http://www.apetitonline.cz
- 100 g dried green (puy) lentils
- 2 red bell peppers
- 1 tablespoon of olive oil
- 1 red onion
- handful of peanuts
- 1 tablespoon of white wine vinegar
- salt, pepper
- handful of fresh oregano
I soaked lentils over night. I drained lentils, covered with water and brought to a boil with various herbs for better digestibility, then reduced heat and simmered until lentils were tender.
I preheated the oven and baked peppers, let them cool and removed the outer skin, the stem and the seeds.
I sauted onion and peanuts with olive oil and seasoned with salt.
I mixed lentils with peppers, onion, drizzled with vinegar, olive oil, seasoned with salt, pepper and fresh oregano. Finally I topped salad with roasted peanuts.
Mňam, čočku já miluju a salát jsem z ní ještě neměla, recept vyzkouším :)
OdpovědětVymazatveru-life.blogspot.cz
Luštěninové saláty jsou nejlepší. Čočkový jsem ještě nezkoušela, zatím jen z fazolí, ale určitě ho také zkusím :))
OdpovědětVymazattaky miluju luštěninové saláty..ale ještě víc mám ráda, když jsou v jakémkoliv jídle arašídy:)
OdpovědětVymazatMmm, další recept který vyzkouší :) Mimochodem, co myslíš těmi bylinkami pro lepší stravitelnost?
OdpovědětVymazatpíšu to často u luštěninových receptů. pro lepší stravitelnost luštěnin se doporučuje vařit s bylinkami či mořskou řasou.
Vymazat