Už nějaký čas Vás přesvědčuji, že zelenina není nudná. Nemusíme ji jen tak plácnout na talíř, v lepším případě umíchat v salát, Pak možná i chápu nechuť mnohých k její konzumaci. Samozřejmě ji můžeme umixovat na zeleninový krém. Nejrůznější pečení zelenina je už taková klasika, součástí smoothie už také není žádná novinka. Ale co takhle kuskus z květáku? Také nic nového pod sluncem, stačí prohledat vody Internetu, receptů najdete, až se Vám z toho zamotá hlava. Zkuste můj recept s pečenými hrozny, cuketou, pistáciemi a spoustou bylinek :-)
Květákový kuskus s pečenými hrozny, cuketou a pistáciemi (2 porce)
Květákový kuskus
- cca 250 g modrých hroznů
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř
- 1 cuketa
- 1 menší květák
- hrst čerstvé bazalky
- hrst čerstvé máty
- hrst pistácií
Zálivka
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
Hrozno jsem si omyla, osušila, vložila do zapékací nádoby, pokapala olivovým oleje, osolila, opepřila a dala péct do předehřáté trouby.
Mezitím jsem si krátce orestovala cuketu nakrájenou na kolečka na kapce olivového oleje, dochutila solí a pepřem. Květák jsem si omyla, osušila a krátce promixovala na malé kousky, ne na kaši. Můžete použít i struhadlo. Na zálivku jsem si prošlehala ocet s olivovým olejem.
V míse jsem promíchala květák s pečeným hroznem, cuketou, bylinkami, zakapala zálivkou, promíchala a doplnila pistáciemi.
English version
Cauliflower couscous
- cca 250 g blue grapes
- 1 teaspoon of olive oil
- salt, pepper
- 1 zucchini
- 1 small head of cauliflower
- handful of basil
- handful of mint
- handful of pistachios
Dressing
- 1 tablespoon of white wine vinegar
- 1 tablespoon of olive oil
I washed and dried grapes, drizzled them with olive oil, salt, pepper and baked in the preheated oven.
Meanwhile I roasted zucchini, sliced into rounds and sprinkled with salt and pepper. I chopped the cauliflower and placed the florets and stemed in a blender and processed. You can use grater. I mixed all ingredients for the dressing.
I mixed cauliflower with grapes, zucchini, herbs, dressing and mixed everything together and sprinkled with pistachios.
mňam přesně to mám ráda, zdravé, jednoduché a beztak chutné =)
OdpovědětVymazata květák si zpracovala syrový? nebo je vařený, či jen spařený?
OdpovědětVymazatjak uvádím v receptu... syrový, samozřejmě můžete krátce povařit, nic proti ničemu...
VymazatOdkud máš tak nádherné hrozny :)))
OdpovědětVymazat