Čočkový salát s pečenou paprikou a arašídy




Zelená čočka je úplně jiná liga než u nás oblíbená hnědá, využívaná do polévky, čočky nakyselo, a tím pomalu výčet čočkových pokrmů končí. Mám pocit, že je na čočku pohlíženo jako na pokrm chudých, levné syté jídlo. Škoda, i čočka se umí nosit jako dáma...



Čočkový salát s pečenou paprikou a arašídy 


Inspirace: http://www.apetitonline.cz


 (2 porce)

  • 100 g zelené čočky v suchém stavu
  • 2 velké červené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • hrst arašídů
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř
  • hrst čerstvého oregana




Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a spolu s různými bylinkami pro lepší stravitelnost přivedla k varu, stáhla plamen a vařila doměkka. Můžete přidat i mořskou řasu.

Papriky jsem upekla v troubě, nechala zchládnout, zbavila slupek, jádřince a natrhala na tenké proužky. 

Cibuli jsem oloupala, nakrájela na tenké proužky a na kapce olivového oleje orestovala, stejně tak arašídy, které jsem dochutila solí.

Čočku jsem promíchala s paprikou, cibulí, pokapala octem, olivovým olejem, dochutila solí, pepřem, čerstvým oreganem, promíchala a posypala arašídy.





English version

Green lentil salad with roasted peppers and peanuts

(2 portions)

Inspiration: http://www.apetitonline.cz


  • 100 g dried green (puy) lentils 
  • 2 red bell peppers
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 red onion
  • handful of peanuts
  • 1 tablespoon of white wine vinegar
  • salt, pepper
  • handful of fresh oregano



I soaked lentils over night. I drained lentils, covered with water and brought to a boil with various herbs for better digestibility, then reduced heat and simmered until lentils were tender.

I preheated the oven and baked peppers, let them cool and removed the outer skin, the stem and the seeds. 

I sauted onion and peanuts with olive oil and seasoned with salt.

I mixed lentils with peppers, onion, drizzled with vinegar, olive oil, seasoned with salt, pepper and fresh oregano. Finally I topped salad with roasted peanuts. 






5 komentářů:

  1. Mňam, čočku já miluju a salát jsem z ní ještě neměla, recept vyzkouším :)
    veru-life.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Luštěninové saláty jsou nejlepší. Čočkový jsem ještě nezkoušela, zatím jen z fazolí, ale určitě ho také zkusím :))

    OdpovědětVymazat
  3. taky miluju luštěninové saláty..ale ještě víc mám ráda, když jsou v jakémkoliv jídle arašídy:)

    OdpovědětVymazat
  4. Mmm, další recept který vyzkouší :) Mimochodem, co myslíš těmi bylinkami pro lepší stravitelnost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. píšu to často u luštěninových receptů. pro lepší stravitelnost luštěnin se doporučuje vařit s bylinkami či mořskou řasou.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)