Dýňová smoothie miska



O čem ten podzim je? Hlavně o dýních, proto si jich užívám plnými doušky, než zas budu na konci sezóny smutně vzdychat nad vzpomínkou na vynikající, zahřívací dýňovou polévku, risotto, slaný koláč, dýňový chlebíček, salát s pečenou dýní, špagetovou dýni a ... no možná by to povídání vyšlo i na slušný dýňový román, ale o tom blog není. Dost klevetění, jde se na recept...

Ideální je, když Vám zbude troška dýňového pyré. Co s ním? Na nějaký koláč, muffiny, chlebíček je to obvykle málo, tak šup s ním do smoothie.... 




Dýňová smoothie miska


Smoothie
  • 1 banán
  • 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 1 hrnek filtrované vody
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička pumpkin spice
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Posypka
  • vlašské ořechy
  • lískové ořechy
  • konopná semínka
  • hořká čokoláda

Pomocí tyčového mixéru jsem rozmixovala banán s dýňovým pyré, vodou, kakaovým práškem, pumpkin spice, citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem a vodou v hustší smoothie, které jsem přelila do hlubokého talíře. Posypala jej ořechy, semínky a hoblinkami hořké čokolády. Ihned jsem podávala.







English version



Pumpkin smoothie bowl


Smoothie
  • 1 banana
  • 1/2 cup of pumpkin puree
  • 1 cup of filtred water
  • 2 tablespoons of cacao powder
  • 1 teaspoon of pumpkin spice
  • lemon juice
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract

Sprinkle

  • walnuts
  • hazelnuts
  • hemp seeds
  • dark chocolate

I blended banana with pumpkin puree, filtred water, cacao powder, pumpkin spice, lemon juice, vanilla extract until smooth. I poured into soup plate. I sprinkled smoothie with nuts, seeds and dark chocolate. I served it imediatelly. 





7 komentářů:

  1. Jsem úplný ale úplný začátečník, takže se nad mými komentáři spíše usmějte. :-) Dýni mám koupit takovou tu menší? Myslím, že v Tescu se jí říká dýně na vaření a ta větší je myslím mexická? Dnes jsem se na ni dívala a přišla mi hrozně tvrdá. Nemá být na dotek měkčí? Já vím, jsou to hrozné otázky, ale hrozně mě láká si z dýně něco udělat, ale nic o tom nevím. :-D Pak tedy dýni rozkrojit a nějak z ní vyřezat tu dužinu? Opravdu se omlouvám za takovou úroveň, ale moc mi pomůže ,když budu vědět, ak na to. :-) Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám výhradně hokkaido, máslovou, muškátovou a špagetovou dýni, která se ale na tento typ receptu nehodí. Doporučila bych nejvíc hokkaido, která je i finančně nejdostupnější a jako jediná se nemusí loupat. Dýně musí být tvrdá, měkčí naopak značí, že je poškozená, tu nebrat. Pečením změkne. No a pyré jak jsem psala již níže, stačí upéct či uvařit a rozmixovat.

      Vymazat
    2. Ještě jednou moc děkuji za rady! :-) Už se moc těším, až nějaký recept vyzkouším! :-)

      Vymazat
  2. Také mám prosím jeden dotaz - dýňové pyré. Je to pouze rozmixovaná dýně?
    Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, stačí jen rozmixovat upečenou či uvařenou dýni.

      Vymazat
  3. Můžu se ještě zeptat, jak dlouho vydrží dýňové pyré? :-) Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do týdne bych jej spotřebovala, skladování samozřejmě v lednici.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)