Meruňkovo-grepové karamelky




Já vím, že je doba taková uspěchaná a jsme rádi, že jsme rádi, natož se patlat s domácími kokinky... ale ony holt potěší nesčetněkrát více než kdejaké kupované. A s blížícím se svátkem sv. Mikuláše je to recept jak na zavolanou :-) Tak si najděte trochu toho času...

Pokud se budete bát nahořklé chuti, zkuste sušené ovoce dětem máčet v pomerančové, mandarinkové či jiné šťávě z odšťaveného ovoce...




Meruňkovo-grepové karamelky

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com




  • 250 g sušených meruněk
  • šťáva z 1 grepu
  • 100 g mandlí
  • 2 lžíce strouhaného kokosu








Meruňky jsem si zakapala vymačkanou šťávou z grepu a nechala pár hodin odpočívat. Poté jsem je rozmixovala v hladký krém, přisypala na malé kousky či namleté mandle, strouhaný kokos a dál mixovala. Vzniklou hmotu jsem rozetřela pomocí stěrky po pečícím papírem vyloženém plechu a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. Poté jsem je rozkrájela na malé kousky a pekla ještě 5 minut. Jakmile vychladly, balila jsem je do papírků a skladovala v lednici.









English version


Apricot-grapefruit toffee

Inspiration: http://www.greenkitchenstories.com





  • 250 g dried apricots
  • juice from 1 grapefruit
  • 100 g almonds
  • 2 tablespoons of shredded coconut








I soaked apricots in grapefruit juice for a few hours. Then I blended them until smooth. I added chopped or milled almonds, coconut and blended again until everything turned into sticky mixture. I spreaded out the mixture on the baking sheet. I baked it for about 20 minutes. Then I removed from oven, cut into small pieces and put back into the oven for about 5 minutes. I let it cool down and wrapped them in paper and stored in the fridge.  




11 komentářů:

  1. Jakou mají konzistenci? Představuju si je trošku jako karamelky :)) A jak moc je cítit grep? Poslední dobou na něho mám pořéd hroznou chuť, tak bych byla ráda, kdyby byl výrazný... Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšete, karamelky. Grep je z nich hodně cítit, věřím, že někomu nahořklá chuť nebude vyhovovat, ale to není Váš případ...

      Vymazat
  2. jeee to je krásný nápad, ukládám do receptů :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá naprosto úžasně a hlavně jednoduše :) Určitě vyzkouším....

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, přesně jak píšeš, na Mikuláše to je super nápad tohle někomu udělat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je úžasný nápad! určitě vyzkouším tyhle "karamelky" nabité chutí a samými dobrými živinami.

    OdpovědětVymazat
  6. hmmm, jdu na ně - na jakou teplotu mám prosím rozehřát troubu? děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. záleží na Vaší troubě, já pekla na 170...

      Vymazat
  7. Prosím aký papier mám použiť na balenie karameliek?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)