Často čelím otázce, jestli mi ta dýně pořád chutná, jak mi může pořád chutnat, furt to stejné.... Chutná a jak. Je to totiž tak tvárná surovina, jak jen může být... jednoduše upečená, doplněná nějakým tým kořením, bylinkami, oříšky, semínky třeba i sýrem, rozmixovaná v oblíbenou dýňovou polévku, součástí risotta, sladkých dezertů, granoly, musli tyčinek, v podobě pyré jako náplň do palačinek, přimíchaná k jogurtu či tvarohu... a opět sklouzávám k vyjmenovávání...
Zkrátka přináším další recept, který snad dokáže, že dýně není ani náhodou nudná :-) btw. to jsem se ani nepustila do úvah nad všemožnými druhy dýní a jejich rozdílnými chutěmi...
Žitné vrtulky se slunečnicovo-dýňovou omáčkou a růžičkovou kapustou
(2 porce)
Slunečnicovo-dýňová omáčka
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- voda
- 1/4 dýně hokkaido
- 1 lžíce shoio sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Na dokončení
- cca 100 g i více žitných vrtulek
- 250 g růžičkové kapusty
- 1/4 dýně hokkaido
- slunečnicová semínka
- řeřicha
Slunečnicová semínka jsem si přes noc namočila ve vodě.
Následující den jsem dýni omyla, přepůlila, vydlabala, nakrájela na malé kostičky. Ty jsem dochutila solí, pepřem, olivovým olejem, promíchala a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.
Ze semínek jsem slila vodu, zalila trochou filtrované a rozmixovala tyčovým mixérem v hladký krém. K němu jsem přidala polovinu upečené dýně, dochutila sójovou omáčkou, česnekem, solí a pepřem a opět mixovala.
Na závěr jsem si uvařila těstoviny dle návodu na obalu. Kapustičky jsem omyla a jen krátce povařila, aby byly na zkus. Uvařené, jsem je propláchla studenou vodou.
Těstoviny jsem rozdělila na talíře, doplnila omáčkou, pečenou dýní, přepůlenými kapustičkami a sypala slunečnicovými semínky a řeřichou.
English version
(2 portions)
Sunflower-pumpkin sauce
- 1/2 cup of sunflower seeds
- water
- 1/4 pumpkin (hokkaido
- 1 tablespoon of soy sauce
- 1 clove of garlic
- salt, pepper
Completion
- about 100 g or more rye pasta
- 250 g brussel sprouts
- 1/4 pumpkin (hokkaido)
- sunflower seeds
- watercress
I soaked sunflower seeds in water over night.
The next day, I washed pumpkin, cut it in half, scooped seeds out and chopped into small slices. I seasoned it with salt, pepper, olive oil and baked in a preheated oven for about 20 minutes.
Then I rinsed the seeds and poured over them filtred water and blended them until smooth. I added one half of roasted pumpkin, seasoned with soy sauce, garlic, salt, pepper and blended again.
Finally I cooked pasta according the package. I washed brussel sprouts and cooked for a while and then and rinsed.
I devided pasta into plates, added sauce, roasted pumpkin, halved brussel sprouts and sprinkled with sunflower seeds and watercress.
Vypadá to krásne!
OdpovědětVymazatJa mam taky dyne moc rada. Jen je nekdy problem, je rozkrajet :-). Tohle se mi zamlouva. Mam jednu rozkrajenou v lednici, tak vyzkousim :-).
OdpovědětVymazatSuper recept, mohla by jste mi poradit, čím nejlepe nahradit kapustu? Tu bohužel nemám. díky ;)
OdpovědětVymazat