Žitné vrtulky se slunečnicovo-dýňovou omáčkou a růžičkovou kapustou




Často čelím otázce, jestli mi ta dýně pořád chutná, jak mi může pořád chutnat, furt to stejné.... Chutná a jak. Je to totiž tak tvárná surovina, jak jen může být... jednoduše upečená, doplněná nějakým tým kořením, bylinkami, oříšky, semínky třeba i sýrem, rozmixovaná v oblíbenou dýňovou polévku, součástí risotta, sladkých dezertů, granoly, musli tyčinek, v podobě pyré jako náplň do palačinek, přimíchaná k jogurtu či tvarohu... a opět sklouzávám k vyjmenovávání... 

Zkrátka přináším další recept, který snad dokáže, že dýně není ani náhodou nudná :-) btw. to jsem se ani nepustila do úvah nad všemožnými druhy dýní a jejich rozdílnými chutěmi...




Žitné vrtulky se slunečnicovo-dýňovou omáčkou a růžičkovou kapustou

(2 porce)


Slunečnicovo-dýňová omáčka

  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • voda
  • 1/4 dýně hokkaido
  • 1 lžíce shoio sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Na dokončení
  • cca 100 g i více žitných vrtulek
  • 250 g růžičkové kapusty
  • 1/4 dýně hokkaido
  • slunečnicová semínka
  • řeřicha


Slunečnicová semínka jsem si přes noc namočila ve vodě.

Následující den jsem dýni omyla, přepůlila, vydlabala, nakrájela na malé kostičky. Ty jsem dochutila solí, pepřem, olivovým olejem, promíchala a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. 

Ze semínek jsem slila vodu, zalila trochou filtrované a rozmixovala tyčovým mixérem v hladký krém. K němu jsem přidala polovinu upečené dýně, dochutila sójovou omáčkou, česnekem, solí a pepřem a opět mixovala. 

Na závěr jsem si uvařila těstoviny dle návodu na obalu. Kapustičky jsem omyla a jen krátce povařila, aby byly na zkus. Uvařené, jsem je propláchla studenou vodou.

Těstoviny jsem rozdělila na talíře, doplnila omáčkou, pečenou dýní, přepůlenými kapustičkami a sypala slunečnicovými semínky a řeřichou.






English version

Rye pasta with sunflower-pumpkin sauce and brussel sprouts 

(2 portions)

Sunflower-pumpkin sauce

  • 1/2 cup of sunflower seeds
  • water
  • 1/4 pumpkin (hokkaido
  • 1 tablespoon of soy sauce
  • 1 clove of garlic
  • salt, pepper

Completion
  • about 100 g or more rye pasta
  • 250 g brussel sprouts
  • 1/4 pumpkin (hokkaido)
  • sunflower seeds
  • watercress


I soaked sunflower seeds in water over night.

The next day, I washed pumpkin, cut it in half, scooped seeds out and chopped into small slices. I seasoned it with salt, pepper, olive oil and baked in a preheated oven for about 20 minutes. 

Then I rinsed the seeds and poured over them filtred water and blended them until smooth. I added one half of roasted pumpkin, seasoned with soy sauce, garlic, salt, pepper and blended again. 

Finally I cooked pasta according the package. I washed brussel sprouts and cooked for a while and then and rinsed. 

I devided pasta into plates, added sauce, roasted pumpkin, halved brussel sprouts and sprinkled with sunflower seeds and watercress. 





3 komentářů:

  1. Ja mam taky dyne moc rada. Jen je nekdy problem, je rozkrajet :-). Tohle se mi zamlouva. Mam jednu rozkrajenou v lednici, tak vyzkousim :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept, mohla by jste mi poradit, čím nejlepe nahradit kapustu? Tu bohužel nemám. díky ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)