Lískové špalíky v čokoládě




V prosinci snad nejde ani jinak než přispívat cukrovím, proto dnes jedno z posledních... v neděli jsem jako každoročně upekla štolu, dnes jsem "dopekla", trouba se ani neohřála, už jedu jen v nepečeném, opravdu poslední druhy cukroví, poctivě ochutnala a během týdne snad přibudou recepty, kdybyste chtěli na poslední chvíli něco uplácat :-) teď už zbývá jen otevřít Ježíškovu dílnu a pustit se do vyrábění dárků...




Lískové špalíky v čokoládě

(zhruba 16 ks)

Špalíky

  • 70 g mletých lískových oříšků
  • 30 g mletých mandlí
  • 20 g kakaového prášku
  • 100 g datlí
  • + mleté mandle na obalení


Čokoláda

  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 2 lžičky agávového sirupu
  • 2 lžičky kakaového prášku.




Nejprve jsem si dala předem namočit datle a pomlela ořechy. Následně jsem ořechy smíchala s kakaovým práškem a rozmixovala se změklými datlemi v celistvou hmotu. Kdyby byly příliš lepkavé, můžete přidat další ořechy či kakaový prášek. 

Pomocí rukou jsem tvarovala menší špalíky, které jsem obalovala v mletých mandlích a máčela v připravené čokoládě. Tu jsem si vyrobila smícháním roztopeného kokosového oleje s agávovým sirupem a kakaovým práškem. 

Špalíky jsem nechala zcela ztuhnout, uložila do krabice a skladovala v chladu.






English version

Hazelnut chocolate chunks

(about 16 pcs)

Hazelnut chunks

  • 70 g ground hazelnuts
  • 30 g ground almonds
  • 20 g cacao powder
  • 100 g dates
  • + ground almonds for coating


Chocolate

  • 2 teaspoons of melted coconut oil
  • 2 teaspoons of agave nectar
  • 2 teaspoons of cacao powder




At first, I soaked dates and milled nuts. Then I combined nuts with cacao powder drained dates and blended them until solid dough. You could use another nuts or cacao powder, if the dough were too sticky. 

Using hands, I shaped smaller chunks and covered them with ground almonds and coated them in chocolate. For chocolate, I combined melted coconut oil, agave nectar and cacao powder.  

I let chunks completely stiff, put in the box and stored in a cool place. 




8 komentářů:

  1. Vypadají úžasně, vyzkouším!

    OdpovědětSmazat
  2. Šlo by místo kokosového oleje do čokolády použít kakaové máslo?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. bohužel nemám ozkoušené. kdybyste ale zkoušela, určitě dejte vědět, jaký byl výsledek.

      Smazat
    2. ok, zkusím jí udělat trochu a uvidím :-)

      Smazat
  3. Myslíte že místo agávového sirupu můžu použít javorový? Děkuji

    OdpovědětSmazat
  4. Myslíte že místo agávového sirupu můžu použít javorový? Děkuji

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. určitě, žádný problém :-) u těch sirupů je to defakto jedno, jaký použijete. Jen některé jsou více sladivé a některé méně (např. rýžový). Agávový a javorový jsou na tom podobně, jen javorový mi přijde takový chuťově výraznější. Dnes už se stejně agávovému vyhýbám :-)

      Smazat

Děkuji za komentář :-)