Na první zběžný pohled, opravdu hodně zběžný, spíš ještě po ránu zalepený, by Vás fotky mohly zmást, že jde o klasickou sekanou... no vedle té naší sekané to ani neleželo, chuťově ji to zdaleka nepřipomíná, ale pokud máte rádi různé luštěninové nákypy, paštiky nebo jak jim chceme říkat, tahle nesmí ve Vašem repertoáru chybět...
Fazolovo-hlívová sekaná
Inspirace: http://www.thisrawsomeveganlife.com
- 1 hrnek fazolí v suchém stavu
- 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 350 g hlívy ústřičné
- 1/4 hrnku slunečnicových semínek
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek vloček
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí
- sůl, pepř
- rozmarýn
- sladká paprika
Fazole jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka.
Chia semínka jsem si smíchala s vodou a nechala nabobtnat. Na lžíci olivového oleje jsem orestovala cibuli, přidala jsem nakrájenou hlívu a ŗestovala do změknutí.
V mixéru jsem umixovala uvařené fazole s chia semínky, hlívou, slunečnicovými semínky, nasekanými vlašskými ořechy a vločkami. Dochutila jsem směs lahůdkovým droždím, solí, pepřem, sušeným rozmarýnem a paprikou a ještě jednou promixovala.
Směs jsem přendala do chlebíčkové formy a pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut.
Sekanou můžete podávat ihned ještě teplou, ale mně chutná víc zastudena.
English version
Inspiration: http://www.thisrawsomeveganlife.com
- 1 cup beans
- 2 tablespoons chia seeds + 6 T water
- 1 tablespoon olive oil
- 1 little onion
- 350 g oyster mushrooms
- 1/4 cup sunflower seeds
- 1 cup walnuts
- 1 cup oats
- 1/4 cup nutrition yeast
- salt, pepper
- dried rosemary
- sweet pepper
I soaked beans overnight. I drained them the next day, rinsed them under water and cooked until tender.
I mixed chia seeds with water and let it be. Meanwhile I cooked chopped onion in olive oil, added mushrooms and cooked until tender.
Using blender, I blended together cooked beans with chia seeds, mushrooms, sunflower seeds, chopped onion and walnuts I seasoned the mixture with nutrition yeast, salt, pepper, dried rosemary, pepper and once again blended.
I spreaded the batter over the loaf pan and squeezed into the batter. I baked the loaf in the preheated oven for about 30 minutes.
You could serve the loaf imediatelly, but I prefere cooled version.
Oooooooooh, tak tohle zkusím!
OdpovědětVymazatMmm, přidávám do záložek, tohle určitě zkusím :))
OdpovědětVymazattak se pak ozvi, jak se povedlo :-)
VymazatDnes pečeno ve dvojnásobné dávce, použila jsem fazole s cizrnou půl na půl a místo chia semínek lněný. Je to famózní a studený je to doopravdy lepší, krásně tam pak vyniknou vlašáky i hlíva :) Na chlebu s hořticí + kvašená okurka = dokonalost !
OdpovědětVymazatdíky :-)
VymazatMěla jsem velký problém to umixovat :-( a samotné nám to moc nechutnalo. Ale s toustem a potřené hořticí nám to moc chutnalo
OdpovědětVymazatTak to bude asi záležet na výkonnosti mixéru, já neměla nejmenší problém.
VymazatVýborné to bylo! Pozměnila jsem koření na česnek, majoránku, oregano a koriandr a vysloveně se mi to dnes trefilo do chuti.
OdpovědětVymazat