Kroupové knedlíčky s hříbkovou omáčkou




Abyste nenabyli dojmu, že se z blogu pomalu stává taková "zdravá" cukrárna, pojďte si se mnou pochutnat na knedlících s omáčkou. Jasně, že nejde o houskový knedlík s jíškou zahuštěnou omáčkou, ale už se přece za ty roky známe :-) víte, co ode mě čekat... a tak hurá namočit kroupy, vyhrabat z mrazáku hříbky a jdeme na to...



Kroupové knedlíčky s hříbkovou omáčkou

(cca 3 porce)

Knedlíčky

  • 1 hrnek ječných krup
  • 2 hrnky vody
  • hrst petrželky
  • muškátový oříšek
  • sůl

Hříbková omáčka

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 hrnky mražených hříbků
  • 200 ml sójové smetany
  • sůl, pepř
  • tymián
  • rozmarýn


Kroupy jsem si předem namočila, klidně přes noc. Následně jsem je osolila a ve stejné vodě dala vařit zhruba na hodinu. Poté jsem je rozmixovala, promíchala s petrželkou, dochutila solí, muškátovým oříškem a zpracovala pomocí vlhkých rukou v menší kuličky. Případně můžete udělat velké šišky a po uvaření krájet. Kdyby nechtěly knedlíky držet pohromadě, můžete přidat trochu mouky, ale v mém případě to nebylo třeba. Knedlíky jsem vařila v osolené vodě. Vyjmula jsem je, jakmile vyplavaly na povrch, 

Na omáčku jsem si na lžíci olivového oleje orestovala na malé kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Poté jsem přidala povolené hříbky, dochutila je solí, pepřem, bylinkami a restovala alespoň 15 minut. Na závěr jsem přimíchala smetanu, nechala ještě pár minut prohřát a odstavila z plotny.

Knedlíky jsem rozdělila na talíře, doplnila omáčkou a zdobila další petrželkou.





English version


Barley dumplings with mushroom sauce

(about 3 portions)

Dumplings

  • 1 cup barley grouts
  • 2 cups water
  • handful parsley
  • nutmeg
  • salt

Mushroom sauce

  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 little onion
  • 2 cups frozen mushrooms
  • 200 ml soya cream
  • salt, pepper
  • thyme
  • rosemary


At first I soaked barley grouts, could be over night. Then I seasoned water with salt and cooked them in the same water about 1 hour. I drained them, and blended until smooth. I mixed them with chopped parsley and alternatively seasoned with another salt and nutmeg. Using hands slightly wet, I shaped the dough into little balls. You could also shaped it into roll and them cut it. If the dough were too sticky, add flour but I didn´t need that. I cooked dumplings in the boiling salted water until dumplings have risen to the top. I removed them imediatelly and drained them. 

Meanwhile I cooked chopped onion in olive oil until golden. I added mushrooms, seasoned them with salt, pepper, herbs and simmered at lower heat about 15 minutes. Finally I added soy cream. 

I served dumplings with mushroom sauce and another parsley.  



12 komentářů:

  1. Mňam, úplně jsem dostala chuť na houby! :) skvělý recept a ty tvoje fotky jsou fakt úžasné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pohledný knedlíčky a ty hříbky fakt závidim, úplně mam pocit, že to voní až sem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě tento týden určitě vyzkouším :)!

    OdpovědětVymazat
  4. krásné jako vždy a taky lákající k ochutnávce :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera! Jdou použít i sušené houby?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady bohužel neporadím. nezkoušela jsem, osobně nemám sušené houby ráda, takže s nimi nevařím.

      Vymazat
  6. Kdyby to tak u nás někdo jedl! Už se těším, až nebudu muset brát ohledy na ostatní a vařit budu konečně dle sebe :-)

    Jinak myslím, že sušené by šly - předem je namoč, ať nabobtnaj a natáhnou vodu :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to moooc krásně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, prosím o tip, jak nahradit sójovou smetanu? (sóju nemůžu a klasickou nechci) Děkuji. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zdravé výživy nabízí i jiné druhy rostlinných smetan, mandlovou, rýžovou, ovesnou...

      Vymazat
  9. skvelý recept hodný vyskúšania ... ešte som nerobila krúpové knedlíky ... čím skôr vyskúšam ... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nedávno jsem dělala - omáčka je super, dělala jsem jí ze směsi hlívy a žampiónů. Aspon moje zkušenost je, že kroupy byste měli rozhodně nechat vychladnout, jinak se knedlíčky rozvaří. Knedlíčky jsem takto dělala už dvakrát jendou právě z horkých krup - v podstatě se jen ještě víc ve vodě rozvařily a rozmazaly, s vychlazenými kroupami (uvařené den předem, nechány v lednici) se pracovalo mnohem líp a knedlíčky byly jedna báseň !

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)